Νέος 1.6 dCi 160 Twin Turbo από τη Renault [video]

Νέος 1.6 dCi 160 Twin Turbo από τη Renault [video]

Η Renault παρουσίασε τον δυνατότερο diesel στα 1.600 cc και έναν από τους ελάχιστους που αγγίζουν τα 100 PS/lt.

Έναν 1.6 diesel με δύο turbo, απόδοση 2λιτρου και 25% μειωμένη κατανάλωση που πρόκειται να τοποθετηθεί σε μελλοντικά μεσαία και μεγάλα μοντέλα της παρουσίασε η Renault.

Ο νέος 1.6 dCi 160 της Renault αποδίδει 160 PS στις 4.000 rpm και 38,7 kgm στις 1.750, ενώ τα δύο turbo του δουλεύουν σειριακά. Ένα μικρό λειτουργεί πρακτικά από το ρελαντί και σε μικρά φορτία, και χάρη σε αυτό το 90% της μέγιστης ροπής του κινητήρα αποδίδεται στις 1.500 rpm. Το δεύτερο turbo, σαφώς μεγαλύτερης διαμέτρου, μπαίνει σε λειτουργία σε υψηλότερες στροφές.



Πρόκειται για τον πρώτο twin turbo 1.600άρη diesel παραγωγής και έναν από τους ελάχιστους diesel παγκοσμίως ανεξαρτήτως κυβισμού που επιτυγχάνουν την εντυπωσιακή ειδική ισχύ των 100 PS/lt. Μάλιστα σύμφωνα με τη Renault η πείρα της στην F1 έχει επηρεάσει εκτός από την απόδοση του 1.6 dCi 160 και τους τομείς της ψύξης και των τριβών.

Το πρωτοποριακό κύκλωμα ψύξης του φροντίζει για την αποτελεσματικότερη μείωση της θερμοκρασίας των κυλίνδρων. Τα ελατήρια των πιστονιών έχουν διατομή σχήματος «U» για να προσαρμόζονται στις μεταβολές των τοιχωμάτων του κυλίνδρου λόγω θερμοκρασίας, ενώ το φινίρισμα Diamond Like Carbon (DLC) στα ωστήρια των βαλβίδων περιορίζει δραστικά τη φθορά τους.

Ο 1.6 dCi 160 έχει φίλτρο μικροσωματιδίων, παγίδα οξειδίων του αζώτου (ΝΟx), και πληροί τις προδιαγραφές ρύπων Euro 6b. Χάρη στην αυξημένη του απόδοση θεωρείται εφάμιλλος 2λιτρων κινητήρων diesel και πρόκειται να τοποθετηθεί σε μελλοντικά μεσαία και μεγάλα μοντέλα της Renault.

Εμείς ελπίζουμε να βρει το δρόμο του και προς μοντέλα που ενδιαφέρουν περισσότερο την ελληνική αγορά, όπως το Nissan Qashqai.

[Πηγή: Renault]

Ακολουθήστε το DRIVE στο Google News και τα Social Media
 

Google NewsFacebookTwitterInstagramYouTube