node/7942

Νέος 1.6 dCi 160 Twin Turbo από τη Renault [video]

Η Renault παρουσίασε τον δυνατότερο diesel στα 1.600 cc και έναν από τους ελάχιστους που αγγίζουν τα 100 PS/lt.

Έναν 1.6 diesel με δύο turbo, απόδοση 2λιτρου και 25% μειωμένη κατανάλωση που πρόκειται να τοποθετηθεί σε μελλοντικά μεσαία και μεγάλα μοντέλα της παρουσίασε η Renault.

Ο νέος 1.6 dCi 160 της Renault αποδίδει 160 PS στις 4.000 rpm και 38,7 kgm στις 1.750, ενώ τα δύο turbo του δουλεύουν σειριακά. Ένα μικρό λειτουργεί πρακτικά από το ρελαντί και σε μικρά φορτία, και χάρη σε αυτό το 90% της μέγιστης ροπής του κινητήρα αποδίδεται στις 1.500 rpm. Το δεύτερο turbo, σαφώς μεγαλύτερης διαμέτρου, μπαίνει σε λειτουργία σε υψηλότερες στροφές.Πρόκειται για τον πρώτο twin turbo 1.600άρη diesel παραγωγής και έναν από τους ελάχιστους diesel παγκοσμίως ανεξαρτήτως κυβισμού που επιτυγχάνουν την εντυπωσιακή ειδική ισχύ των 100 PS/lt. Μάλιστα σύμφωνα με τη Renault η πείρα της στην F1 έχει επηρεάσει εκτός από την απόδοση του 1.6 dCi 160 και τους τομείς της ψύξης και των τριβών.

Το πρωτοποριακό κύκλωμα ψύξης του φροντίζει για την αποτελεσματικότερη μείωση της θερμοκρασίας των κυλίνδρων. Τα ελατήρια των πιστονιών έχουν διατομή σχήματος «U» για να προσαρμόζονται στις μεταβολές των τοιχωμάτων του κυλίνδρου λόγω θερμοκρασίας, ενώ το φινίρισμα Diamond Like Carbon (DLC) στα ωστήρια των βαλβίδων περιορίζει δραστικά τη φθορά τους.

Ο 1.6 dCi 160 έχει φίλτρο μικροσωματιδίων, παγίδα οξειδίων του αζώτου (ΝΟx), και πληροί τις προδιαγραφές ρύπων Euro 6b. Χάρη στην αυξημένη του απόδοση θεωρείται εφάμιλλος 2λιτρων κινητήρων diesel και πρόκειται να τοποθετηθεί σε μελλοντικά μεσαία και μεγάλα μοντέλα της Renault.

Εμείς ελπίζουμε να βρει το δρόμο του και προς μοντέλα που ενδιαφέρουν περισσότερο την ελληνική αγορά, όπως το Nissan Qashqai.

[Πηγή: Renault]

TAGS
node/39685
Audi Integrated Vehicle Dynamics

Έρχονται ισχυρότεροι υπολογιστές στα Audi

Η Audi σύντομα θα ενσωματώσει ένα υπολογιστικό σύστημα στα αυτοκίνητά της που θα είναι πολύ πιο ισχυρό και αποτελεσματικό από εκείνο των σημερινών της γκάμας. Ένας «κεντρικός εγκέφαλος» που θα διαχειρίζεται πλήθος παραμέτρων και εφαρμογών.

Δευτέρα, 10 Αυγούστου 2020 | Επικοινωνία

Έρχονται ισχυρότεροι υπολογιστές στα Audi

Οι αλληλεπιδράσεις μεταξύ των διαφόρων συστημάτων που ενσωματώνουν τα αυτοκίνητα έχουν γίνει όλο και πιο περίπλοκες με την πάροδο των ετών. Η Audi θα το «απλοποιήσει» λοιπόν, επιλέγοντας για τα μελλοντικά μοντέλα της έναν ισχυρό υπολογιστή που θα συγκεντρώνει όλες τις λειτουργίες του αυτοκινήτου.

Το Ingolstadt ανακοίνωσε ότι αυτή η καινοτομία, που ονομάζεται Integrated Vehicle Dynamics, θα λειτουργεί ως κεντρικό σύστημα για τον εξοπλισμό που σχετίζεται με τη δυναμική συμπεριφορά των αυτοκινήτων. Η Audi υπόσχεται έναν υπολογιστή δέκα φορές ισχυρότερο από αυτούς που είναι τοποθετημένοι στα υφιστάμενα μοντέλα. 
Audi Integrated Vehicle Dynamics

Σύμφωνα με την επίσημη δήλωση, θα είναι σε θέση να ελέγχει έως και 90 λειτουργίες, ανάλογα με τη χρήση και την κατηγορία του μοντέλου. Όλα τα αυτοκίνητα, από το κόμπακτ χάτσμπακ Audi A3 έως το μεγάλο κουπέ SUV Q8 και το 100% ηλεκτρικό e-tron θα επωφεληθούν από τη νέα υπολογιστική μονάδα. 

Το Integrated Vehicle Dynamics θα αποδείξει επίσης, σύμφωνα με την Audi, την αποδοτικότητά του όσον αφορά τα εξηλεκτρισμένα μοντέλα με τη διαχείριση τεχνολογιών ανάκτησης ενέργειας από την πέδηση, οι οποίες τελικά θα αυξήσουν την αυτονομία της μπαταρίας κατά 30%.

Audi Integrated Vehicle Dynamics

Το λανσάρισμα του IVD σε αυτοκίνητα παραγωγής δεν έχει ακόμη καθοριστεί χρονικά. Ανώτερο στέλεχος όμως που εμπλέκεται στο πρότζεκτ δήλωσε σε αρκετά μέσα ότι η πρώτη έκδοση του IVD είναι ήδη έτοιμη για τις επόμενες γενιές των Audi που θα λανσαριστούν.

node/39678
Bentley Octopus Electric Engine Project

Επαναστατικό ηλεκτρομοτέρ από την Bentley

Ετοιμάζοντας το λανσάρισμα του αμιγώς ηλεκτρικού μοντέλου της, η Bentley θέλει να εξελίξει μιας νέας γενιάς ηλεκτροκινητήρες με πρωτόφαντη τεχνολογία, απαλλαγμένη από σπάνιες γαίες.

Κυριακή, 09 Αυγούστου 2020 | Επικοινωνία

Επαναστατικό ηλεκτρομοτέρ από την Bentley

Υπό την ονομασία Octopus (Optimised Components, Test and simulatiOn, toolkits for Powertrains which integrate Ultra high-speed motor Solutions), η Bentley συνεργάζεται στο πρότζεκτ αυτό με εννέα ακόμη συνεργάτες 

Το Octopus, με τριετή προγραμματισμένη εξέλιξη και χρηματοδοτούμενο από την OLEV, μια βρετανική κυβερνητική υπηρεσία με αντικείμενο τα οχήματα χαμηλών εκπομπών, σχεδιάζει να εξελίξει μια νέα γενιά ηλεκτρικού κινητήρα. Πιο αποδοτικός από τα σημερινά ηλεκτρομοτέρ, ο κινητήρας αυτός δεν θα κάνει χρήση σπάνιων γαιών, αντικαθιστώντας παράλληλα τα παραδοσιακά χάλκινα πηνία με ένα νέο ανακυκλώσιμο υλικό.

Bentley

Μέρος του οδικού χάρτη «Bentley Beyond 100» που στόχο έχει να καταστήσει την Bentley βιώσιμη φίρμα πολυτελείας, το πρόγραμμα Octopus θα καταλήξει σε μια πρώτη εφαρμογή παραγωγής έως το 2026. Λανσάρισμα που θα πρέπει να συμπέσει με την άφιξη του πρώτου ηλεκτρικού αυτοκινήτου της Bentley.

Μέχρι τότε, η βρετανική φίρμα θα πρέπει σταδιακά να επεκτείνει την ηλεκτρική γκάμα της. Διαθέτοντας ήδη την επαναφορτιζόμενη υβριδική Bentayga, το Crewe σχεδιάζει να ενσωματώσει μια υβριδική εναλλακτική λύση σε κάθε μοντέλα της έως το 2023.