Μπαταρία made in Israel θα φορτίζει το ηλεκτρικό ΙΧ σε 5 λεπτά!

Μπαταρία made in Israel θα φορτίζει το ηλεκτρικό ΙΧ σε 5 λεπτά!

Η StoreDot, μια startup εταιρεία από το Ισραήλ, δηλώνει έτοιμη να δώσει λύση σε ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα των ηλεκτρικών οχημάτων σήμερα: Το χρόνο που απαιτείται για την φόρτισή τους.

Μια ισραηλινή startup με το όνομα StoreDot αποκάλυψε ότι έχει επιτύχει με τη βοήθεια μιας καινοτόμας τεχνολογίας να κατασκευάσει μπαταρίες για ηλεκτρικά αυτοκίνητα που θα φορτίζονται σε μόλις πέντε λεπτά. 

Η μπαταρία σύμφωνα με τους δημιουργούς της με αυτόν το χρόνο φόρτισης μπορεί να παρέχει στο ηλεκτρικό όχημα αυτονομία για περίπου 160 km. Επίδοση διόλου ευκαταφρόνητη.

«Στις μέρες μας, το μεγαλύτερο εμπόδιο για να αποκτήσει κάποιος ένα ηλεκτρικό αυτοκίνητο δεν είναι πλέον το κόστος αλλά η αυτονομία του. Οι υποψήφιοι αγοραστές ενός ηλεκτρικού οχήματος ανησυχούν ότι μπορεί κάποια στιγμή να μείνει στην μέση του δρόμου από ενέργεια και να μην μπορεί να κάνουν κάτι ή ότι θα πρέπει να περιμένουν σε έναν σταθμό φόρτισης δύο ώρες κάθε φορά για να επαναφορτίζονται οι μπαταρίες. Αν όμως η διαδικασία της φόρτισης είναι χρονικά παρόμοια με αυτή της τοποθέτησης βενζίνης σε ένα αυτοκίνητο το πρόβλημα παύει να υφίσταται» δηλώνει ο διευθύνων σύμβουλος της StoreDot, Dr. Doron Myersdorf. 

«Θεωρούνταν αδύνατη η κατασκευή μιας μπαταρίας ιόντων-λιθίου που να φορτίζεται σε πέντε λεπτά. Εμείς το καταφέραμε και μάλιστα δεν θα παρουσιάσουμε απλά ένα εργαστηριακό πρωτότυπο, αλλά βάλαμε την μπαταρία κατευθείαν στην γραμμή παραγωγής και φτιάξαμε τις πρώτες από αυτές που είναι έτοιμες για εμπορική χρήση» συνέχισε ο Myersdorf.

s

Η επιτυχία αυτή έχει να κάνει με την επιλογή της ισραηλινής εταιρείας να αντικαταστήσει τον γραφίτη που χρησιμοποιείται στις σημερινές μπαταρίες, με μεταλλικά νανοσωματίδια. Μειώνοντας έτσι πολύ σημαντικά το χρόνο φόρτισης μιας μπαταρίας ιόντων λιθίου. 

Τα νανοσωματίδια που χρησιμοποιούνται στην μπαταρία της StoreDot μπορούν να υποστηρίξουν την κίνηση των ιόντων πιο αποτελεσματικά από τον γραφίτη. Αυτά τα νανοσωματίδια βασίζονται στο γερμάνιο που σαν υλικό είναι εύκολο στη χρήση του, ενώ απώτερος στόχος της StoreDot είναι η χρήση πυριτίου που είναι πολύ φθηνότερο και θα έχει ως αποτέλεσμα κόστος συγκρίσιμο με τις τρέχουσες μπαταρίες ιόντων λιθίου.

Ωστόσο, η εταιρεία επισημαίνει πως για να επιτευχθεί ο χρόνος φόρτισης των 5 λεπτών, θα χρειαστούν άλλου τύπου φορτιστές από τους υπάρχοντες.

Σημειώνεται πως τα στοιχεία της συγκεκριμένης μπαταρίας έχουν ήδη παραχθεί σε συνεργασία με την κινεζική εταιρεία EVE Energy, με την StoreDot να υπογραμμίζει πως σύντομα θα είναι σε θέση να προχωρήσει σε μαζική παραγωγή.

Αξίζει επίσης να σημειώσουμε ότι βιομηχανικοί κολοσσοί όπως η BP, η Daimler, η Samsung και η TDK έχουν επενδύσει δεκάδες εκατoμύρια δολάρια στην StoreDot για να συνεχίσει την έρευνα της στον τομέα των μπαταριών, που δεν αφορούν μόνο τα ηλεκτρικά οχήματα, αλλά και άλλου είδους συσκευές.

Ακολουθήστε το DRIVE στο Google News και τα Social Media
 

Google NewsFacebookTwitterInstagramYouTube