Λιπαντικό κινητήρα: Πόσο το χρειάζεται το αυτοκίνητο;

Λιπαντικό κινητήρα: Πόσο το χρειάζεται το αυτοκίνητο;

Η σωστή επιλογή των λιπαντικών και ο χρόνος αλλαγής τους εξασφαλίζουν την ευζωία του κινητήρα και των λοιπών μηχανικών εξαρτημάτων του αυτοκινήτου. Και άρα, χαμηλό κόστος συντήρησης στον ιδιοκτήτη.

Λιπαντικό

Tα λιπαντικά των μηχανών εσωτερικής καύσης και των λοιπών μηχανικών εξαρτημάτων σε ένα αυτοκίνητο (κιβώτιο, μπιλιοφόροι…) χρησιμοποιούνται για τη βελτιστοποίηση της απόδοσης του κινητήρα και τη μείωση της φθοράς του αυτοκινήτου, ιδίως περιορίζοντας την τριβή μεταξύ ορισμένων εξαρτημάτων. Ας το εξειδικεύσουμε για τον κινητήρα του αυτοκινήτου μας…

Σε τι χρησιμεύει το λάδι του κινητήρα;
Το λιπαντικό του κινητήρα εκπληρώνει διαφορετικές αποστολές με στόχο την προστασία του μοτέρ του αυτοκινήτου από τη φθορά και τη διασφάλιση της σωστής λειτουργίας του. Και σωστή λειτουργία σημαίνει μεγαλύτερη διάρκεια ζωής και αποφυγή δαπανηρών βλαβών. 

Tο λιπαντικό έχει να εκπληρώσει έξι αποστολές

Λιπαίνει τα μέρη του κινητήρα
Ο κύριος ρόλος του λιπαντικού είναι να λιπαίνει τα διάφορα μέρη του κινητήρα, περιορίζοντας την τριβή που μπορεί να προκαλέσει υπερθέρμανση και πρόωρη φθορά των μηχανικών μερών του. Με το λάδι να διαχέεται μεταξύ των εξαρτημάτων και να σχηματίζει μια προστατευτική μεμβράνη γύρω τους.

Ψύχει τον κινητήρα
Το λιπαντικό έρχεται αρωγός στο ψυκτικό υγρό του μοτέρ, σε ορισμένα μέρη όπου δεν μπορεί να φτάσει το δεύτερο. Το λάδι αναλαμβάνει και είναι υπεύθυνο για τη μείωση και την ομοιόμορφη κατανομή της θερμοκρασίας.

Λιπαντικό Mobil

Καθαρίζει τον κινητήρα
Ένας κινητήρας πρέπει να διατηρείται καθαρός για να λειτουργεί σωστά. Ωστόσο, όσο γράφει χιλιόμετρα, γεμίζει φυσικά με ιζήματα και μικροσωματίδια. Το λάδι λειτουργεί λοιπόν ως καθαριστικό. Περισσότερο ή λιγότερο παχύρρευστο, συλλέγει τη βρωμιά και τη σκόνη που συσσωρεύονται και τα στέλνει πίσω στο φίλτρο λαδιού. Ωστόσο, με την πάροδο του χρόνου, το λάδι κινητήρα χάνει τις καθαριστικές ιδιότητές του και απαιτείται η αλλαγή του.

Προστατεύει από τη διάβρωση
Με τη καύση του μίγματος μέσα στον θάλαμο καύσης παράγονται στερεά υπολείμματα, δημιουργώντας επικαθήσεις και όξινα προϊόντα. Με τα τελευταία να προσβάλλουν τα μεταλλικά μέρη του κινητήρα, επιταχύνοντας τη διάβρωσή τους. Το λιπαντικό με τα αντιοξειδωτικά πρόσθετά του αδρανοποιεί τα όξινα προϊόντα και με τα αντιδιαβρωτικά πρόσθετα επιβραδύνει τον σχηματισμό διάβρωσης στα μεταλλικά μέρη του μοτέρ.

Μειώνει την κατανάλωση
Διατηρώντας τον κινητήρα καθαρό και μειώνοντας την τριβή μεταξύ των μηχανικών μερών, το λάδι κινητήρα συμβάλλει στη μείωση της καθημερινής κατανάλωσης καυσίμου και στην εξοικονόμηση χρημάτων.

Προστατεύει το περιβάλλον
Τα λιπαντικά υψηλής ποιότητας συμβάλλουν σημαντικά στην τελειοποίηση της καύσης σε σχέση με άλλα λιπαντικά κινητήρα χαμηλότερης κλίμακας. Ως εκ τούτου, το αυτοκίνητο εκπέμπει καθαρότερα καυσαέρια, με λιγότερη επιβάρυνση για το περιβάλλον και τον άνθρωπο.

Λιπαντικό Mobil

Καλό είναι να γνωρίζετε ότι…
Υπάρχουν διάφορες σειρές λιπαντικών κινητήρα. Όσο υψηλότερη είναι η ποιότητα του λαδιού τόσο περισσότερο τα πρόσθετα που υπάρχουν στη σύνθεσή του συμβάλλουν στην καλή γενική λειτουργία του μοτέρ. 

Όταν η στάθμη του λαδιού κινητήρα είναι ανεπαρκής ή όταν το λάδι πολύ χρησιμοποιημένο, χάνει μέρος από τις ιδιότητές του. Γεγονός που έχει αντίκτυπο στην απόδοση του κινητήρα. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο είναι απαραίτητο να ελέγχετε τη στάθμη του λαδιού όσο το δυνατόν πιο τακτικά και να το αλλάζετε σύμφωνα με τις συστάσεις του κατασκευαστή. Και αν δεν είστε σίγουροι για το τι πρέπει να κάνετε, να απευθυνθείτε σε έναν επαγγελματία.

Ακολουθήστε το DRIVE στο Google News και τα Social Media
 

Google NewsFacebookTwitterInstagramYouTube