Jaguar Land Rover: Τιμόνι που στέλνει οδηγίες μέσω θερμότητας [video]

Jaguar Land Rover: Τιμόνι που στέλνει οδηγίες μέσω θερμότητας [video]

Η τεχνολογία δεν αποσπά την προσοχή του οδηγού και του επιτρέπει να κρατά το βλέμμα του στο δρόμο.

Η Jaguar Land Rover παρουσίασε ένα νέο τιμόνι το οποίο προειδοποιεί τον οδηγό για την πορεία του οχήματος, βοηθώντας τον να κρατά το βλέμμα του διαρκώς στο δρόμο. Με την αυξομείωση της θερμοκρασίας σε συγκεκριμένα σημεία της στεφάνης του τιμονιού κατά 6ο Κελσίου, το σύστημα μεταφέρει τις οδηγίες του συστήματος δορυφορικής πλοήγησης μέσω της αφής.

Το "sensory steering wheel" θερμαίνει το δεξί, το αριστερό ή και τα δύο τμήματα της στεφάνης, ανάλογα με το αν επίκεινται στροφή ή ευθεία. Επίσης, μέσω της θερμότητας το τιμόνι προειδοποιεί τον οδηγό πότε πρέπει να στρίψει, πότε μπορεί να αλλάξει λωρίδα και πότε πλησιάζει σε μια διασταύρωση -  κάτι πολύ χρήσιμο σε συνθήκες χαμηλής ορατότητας. Εκτός από το τιμόνι, η τεχνολογία μπορεί να εφαρμοστεί επίσης και στα paddles αλλαγής σχέσεων, τα οποία θα ειδοποιούν τον οδηγό όταν ενεργοποιηθεί η πλήρως αυτόνομη λειτουργία των μελλοντικών οχημάτων.

Σύμφωνα με την έρευνα, οι ειδοποιήσεις μέσω θερμοκρασίας είναι κατάλληλες για λιγότερο επείγοντα θέματα, για παράδειγμα όταν το επίπεδο καυσίμου είναι χαμηλό. Επιπλέον, σε αντίθεση με τα ηχητικά σήματα, αυτός ο τρόπος δεν διακόπτει τις συζητήσεις ή την αναπαραγωγή μουσικής στην καμπίνα του αυτοκινήτου.

Η έλλειψη προσοχής των οδηγών στο δρόμο είναι ένας σημαντικός παράγοντας πρόκλησης ατυχημάτων αφού μόνο στις ΗΠΑ είναι η κύρια αιτία του 10% των θανατηφόρων τροχαίων. Η έρευνα που χρηματοδοτήθηκε από την Jaguar Land Rover ήταν μέρος του διδακτορικού της Patrizia Di Campli San Vito στο Πανεπιστήμιο της Γλασκώβης, και πιο συγκεκριμένα στο εργαστήριο Glasgow Interactive Systems Research Section (GIST).

Όπως δήλωσε ο Alexandros Mouzakitis, Senior Manager του τμήματος Electrical Research της Jaguar Land Rover: «Η ασφάλεια είναι η απόλυτη προτεραιότητα για την Jaguar Land Rover και είμαστε αφοσιωμένοι στο να βελτιώνουμε διαρκώς τα οχήματά μας με τις τελευταίες τεχνολογικές εξελίξεις αλλά και να προετοιμάζουμε την εταιρεία μας για το αυτόνομο μέλλον.»

 

 

Ακολουθήστε το DRIVE στο Google News και τα Social Media
 

Google NewsFacebookTwitterInstagramYouTube