node/36935

Η Volvo θα μειώσει το περιβαλλοντικό της αποτύπωμα κατά 40% έως το 2025

Tα φιλόδοξα σχέδια της εταιρείας με στόχο να καταστεί περιβαλλοντολογικά ουδέτερη το 2050.

Λίγο πριν την παρουσίαση του ηλεκτρικού XC40, η Volvo ανακοίνωσε μια σειρά από δράσεις που στόχο έχουν να μειώσουν έως το 2025 κατά 40% το περιβαλλοντικό της αποτύπωμα. 
Πρόκειται για το πρώτο, απτό βήμα προς τον τελικό στόχο της Volvo Cars να καταστεί ουδέτερη για το κλίμα μέχρι το 2040.

Το σχέδιο περιλαμβάνει συγκεκριμένες δράσεις σύμφωνα με την παγκόσμια συμφωνία για το κλίμα του Παρισιού το 2015, η οποία επιδιώκει να περιορίσει την αύξηση της θερμοκρασίας του πλανήτη σε 1,5 βαθμό Κελσίου.

Οι φιλοδοξίες της Volvo για το 2040 δεν έχουν να κάνουν μόνον με τις εκπομπές ρύπων των αυτοκινήτων της, αλλά περιλαμβάνει και μέτρα για να μειώσει τις εκπομπές άνθρακα στο δίκτυο παραγωγής, τις ευρύτερες δραστηριότητές της και την αλυσίδα εφοδιασμού της.

Προς το παρόν η εταιρεία επιδιώκει επίσης το παγκόσμιο δίκτυο παραγωγής του να είναι πλήρως κλιματικά ουδέτερο.

«Μετασχηματίζουμε την εταιρεία μας μέσω συγκεκριμένων δράσεων, όχι συμβολικών δεσμεύσεων», δήλωσε ο Håkan Samuelsson, διευθύνων σύμβουλος. 
Για να επιτευχθεί η σημαντική μείωση κατά 40% του αποτυπώματος του CO2 ανά αυτοκίνητο έως το 2025, η εταιρεία έχει υιοθετήσει αλλαγές σε διάφορους τομείς των δραστηριοτήτων της. Καταρχήν θέλει έως το 2025 το 50% των παγκόσμιων πωλήσεων να είναι ηλεκτρικά, κάτι που θα έχει ως αποτέλεσμα τη μείωση κατά 50% των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα.

Άλλες βραχυπρόθεσμοι στόχοι είναι η μείωση κατά 25% των εκπομπών CO2 σε σχέση με την παγκόσμια αλυσίδα εφοδιασμού έως το 2025 και το 25% των πλαστικών που χρησιμοποιεί να είναι ανακυκλωμένα έως το 2025 επίσης.
 
Παράλληλα από το τρέχον έτος, κάθε νέο μοντέλο της Volvo θα μπαίνει στην πρίζα (θα είναι αμιγώς ηλεκτρικό ή επαναφορτιζόμενο υβριδικό), αρχής γενομένης με τον ηλεκτρικό XC40. Όλα τα σχετικά μοντέλα της εταιρείας θα φέρουν το διακριτικό «Recharge» που θα σηματοδοτεί την οικολογική στροφή της εταιρείας. 

node/39638
Sony Vision-S Concept

To Sony Vision-S εμφανίζεται στο Tokyo [video]

Θυμάστε που η Sony μας παρουσίασε online νωρίτερα εφέτος το εντυπωσιακό Vision-S. Τώρα βλέπουμε τη γιαπωνέζικη ηλεκτρική μπερλίνα να βολτάρει στο Tokyo κοντά στην έδρα της Sony.

Τετάρτη, 05 Αυγούστου 2020 | Επικοινωνία

To Sony Vision-S εμφανίζεται στο Tokyo [video]

Οι τελείως ψεύτικες και στατικές φωτογραφίες του απροσδόκητου Sony Vision-S μας έδωσαν μια πρόγευση γι’ αυτό που ετοιμάζουν οι Ιάπωνες τον περασμένο Ιανουάριο. Αλλά το 4θυρο Sony φαίνεται ότι κινείται κιόλας! Απόδειξη, αυτό το σύντομο διαφημιστικό κλιπάκι που δημοσιεύτηκε στο Youtube από τον ιαπωνικό γίγαντα.

Στο video, ένα μυστηριώδες λευκό φορτηγό μπαίνει στον υπόγειο χώρο στάθμευσης των κεντρικών γραφείων της Sony. Στη συνέχεια, οι πλευρικές πόρτες αποκαλύπτουν το προφίλ του ιαπωνικού ηλεκτρικού αυτοκινήτου. Οι εικόνες που ακολουθούν μας δείχνουν σε animation την καμπίνα και τον φωτισμό του Vision-S. Και βάζοντας όπισθεν, το αυτοκίνητο κατεβαίνει απαλά, με μικρή ταχύτητα, από την πλατφόρμα του.

Να υπενθυμίσουμε ότι η Sony λέει ότι δεν έχει την πρόθεση να λανσάρει εμπορικά το ηλεκτρικό πρωτότυπό της. Το Vision-S χρησιμοποιείται επίσημα μόνο για την εξέλιξη onboard τεχνολογιών που συνδέονται, μεταξύ άλλων, με την ψυχαγωγία.

node/39629

Αυτά είναι τα 10 βήματα για την αίτηση επιδότησης αγοράς ηλεκτρικού οχήματος

Η πλατφόρμα για την αίτηση επιδότησης αγοράς ηλεκτρικού οχήματος θα ανοίξει στις 24 Αυγούστου και η όλη διαδικασία θα ολοκληρώνεται σε δέκα βήματα.

Τρίτη, 04 Αυγούστου 2020 | Επικοινωνία

Αυτά είναι τα 10 βήματα για την αίτηση επιδότησης αγοράς ηλεκτρικού οχήματος

Σε δέκα βήματα θα ολοκληρώνεται η διαδικασία υποβολής της αίτησης φυσικών προσώπων για επιδότηση της αγοράς ηλεκτρικού οχήματος στην πλατφόρμα που θα ξεκινήσει να λειτουργεί στις 24 Αυγούστου.

Σύμφωνα με τις σχετικές ανακοινώσεις του υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κωστή Χατζηδάκη, την περασμένη εβδομάδα, οι λεπτομέρειες της διαδικασίας θα εξειδικευθούν με Υπουργική Απόφαση που θα εκδοθεί πιθανότατα εντός της εβδομάδας.

Αναλυτικά τα βήματα που ορίζονται για την υποβολή της αίτησης είναι:
1.Εισαγωγή στοιχείων στα πεδία του συστήματος
2.Επιλογή Μοντέλου Οχήματος από την καταχωρημένη λίστα
3.Επιλογή αγοράς/Μίσθωσης
4.Επιλογή δίκυκλου ή ποδηλάτου (tick choice)
5.Επιλογή (ΝΑΙ/ΟΧΙ) επιδότησης φορτιστή
6.Επιλογή Μοντέλου Φορτιστή
7.Επιλογή απόσυρσης (ΝΑΙ/ΟΧΙ)
8.Υπολογισμός επιδότησης
9.Επισύναψη δικαιολογητικών
10.Υποβολή Αίτησης

Αντίστοιχα για την αγορά ηλεκτρικού ταξί (για την οποία είναι υποχρεωτική η απόσυρση του παλιού οχήματος τα βήματα είναι 7 και ορίζονται ως εξής:
1.Εισαγωγή στοιχείων στα πεδία του συστήματος
2.Επιλογή Μοντέλου από την καταχωρημένη λίστα (ΒΕV ή PHEV)
3.Συμπλήρωση στοιχείων απόσυρσης
4.Επιλογή αγοράς/Μίσθωσης
5.Υπολογισμός επιδότησης
6.Επισύναψη δικαιολογητικών
7.Υποβολή αίτησης

Τέλος για τα νομικά πρόσωπα η διαδικασία περιλαμβάνει:
1.Εισαγωγή στοιχείων στα πεδία του συστήματος
2.Επιλογή Μοντέλου από την καταχωρημένη λίστα
3.Επιλογή αγοράς/Μίσθωσης
4.Επιλογή δίκυκλου
5.Επιλογή απόσυρσης (ΝΑΙ/OΧΙ)
6.Υπολογισμός επιδότησης
7.Επισύναψη δικαιολογητικών
8.Υποβολή αίτησης

Η δράση που ανακοινώθηκε την περασμένη εβδομάδα έχει προϋπολογισμό 100 εκατ. ευρώ, ποσό που σύμφωνα με τις εκτιμήσεις μπορεί να καλύψει την αγορά 15.000 αυτοκινήτων και 12.500 δικύκλων (σκούτερ και ποδήλατα). Ωστόσο, ο κ. Χατζηδάκης τόνισε πως αν χρειαστεί, ο προϋπολογισμός της δράσης θα αυξηθεί. Ήδη η αναγγελία της δράσης έχει προκαλέσει αυξημένο ενδιαφέρον για ηλεκτρικά ποδήλατα και επέκταση του χρόνου αναμονής για παραλαβή τους.

Υπενθυμίζουμε ότι οι επιδοτήσεις για την αγορά ηλεκτρικών οχημάτων είναι:
-Για αυτοκίνητα με λιανική τιμή προ φόρων έως 30.000 ευρώ, η επιδότηση είναι 20% με όριο τα 6.000 ευρώ. Από 30.001 έως 50.000 ευρώ, η επιδότηση είναι 15% με όριο τα 6.000 ευρώ.

-Για δίκυκλα - τρίκυκλα, ποσοστό 20% επί της αξίας με όριο τα 800 ευρώ.

-Για ποδήλατα, ποσοστό 40% (είναι το υψηλότερο στην Ευρώπη) με όριο τα 800 ευρώ.

-Τα φυσικά πρόσωπα μπορούν να ζητήσουν επιπλέον επιδότηση 500 ευρώ για αγορά έξυπνου οικιακού φορτιστή (σε συνδυασμό με αγορά ΙΧ, όχι ποδήλατου ή σκούτερ).

-Με απόσυρση παλαιού οχήματος/δικύκλου (εξαιρούνται τα ποδήλατα) παρέχεται επιπλέον μπόνους 1.000 και 400 ευρώ αντίστοιχα.

-Για ταξί η επιδότηση είναι 25% επί της λιανικής τιμής προ φόρων με όριο τα 8.000 ευρώ ή, αν πρόκειται για plug-in υβριδικό μοντέλο, ποσοστό 15% με όριο τα 5.500 ευρώ. Είναι υποχρεωτική η απόσυρση του παλιού οχήματος (πρέπει να είναι παλαιότερο από την 1-1-2013), η οποία επιδοτείται με επιπλέον μπόνους 2.500 ευρώ.

-Για τις εταιρίες το ποσοστό της επιδότησης είναι 15% με όριο τα 5.500 ή 4.000 ευρώ για υβριδικά. Προβλέπεται όριο αγοράς έως 3 αυτοκινήτων (6 για όσες έχουν δραστηριότητα σε νησιά). Για τα δίκυκλα η επιδότηση είναι ποσοστό 20% επί της αξίας με όριο τα 800 ευρώ.

Σε όλες τις περιπτώσεις δίνονται πρόσθετα κίνητρα για αγορά οχημάτων από πολύτεκνους και άτομα με ειδικές ανάγκες (επιπλέον 1.000 ευρώ για αυτοκίνητο και 500 ευρώ για δίκυκλο/ποδήλατο).

Εντός της εβδομάδας θα ενεργοποιηθεί η ιστοσελίδα του προγράμματος (http://kinoumeilektrika.ypen.gr), όπου θα αναρτηθούν όλες οι σχετικές ανακοινώσεις, ενώ από την ίδια ημέρα θα λειτουργήσει τηλεφωνικό κέντρο (help desk) για το πρόγραμμα στα τηλ: 2131513640 & 2131513643 (ώρες 10:00 – 18:00) και στην διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου: support.kinoumeilektrika@prv.ypeka.gr.

[Πηγή: ΑΜΠΕ]