Η Apple θέλει να μετατρέψει το παρμπρίζ των αυτοκινήτων σε μια τεράστια οθόνη

Η Apple θέλει να μετατρέψει το παρμπρίζ των αυτοκινήτων σε μια τεράστια οθόνη

Η οδήγηση είναι μια από τις λίγες φορές στη σύγχρονη ζωή όπου δεν κοιτάς συνεχώς την οθόνη μιας συσκευής. Η Apple όμως θέλει να επέμβει και σε αυτό, μετατρέποντας το παρμπρίζ σε μια τεράστια οθόνη.

Apple Windshield AR Screen

Η αμερικανική εταιρεία έχει ήδη καταθέσει ένα δίπλωμα ευρεσιτεχνίας, σύμφωνα με δημοσιογραφικές πηγές, για τη χρήση παρμπρίζ αυτοκινήτων ως οθόνες επαυξημένης πραγματικότητας (AR). Αλλά ο τρόπος με τον οποίο η Apple αποφάσισε να ενσωματώσει αυτή τη τεχνολογία είναι αναμφισβήτητα δύσκολος και πιθανότερα ιδιαίτερα δαπανηρός.

Η βασική λειτουργικότητα της οθόνης σχετικής με το παρμπρίζ δεν είναι κάτι καινούργιο. Τα αυτοκίνητα άλλωστε εξοπλίζονται με heads-up display (HUD) συστήματα για δεκαετίες τώρα. Αυτό που μετατοπίζει την εφαρμογή της Apple από HUD σε AR είναι η πρόθεση τοποθέτησης εικονικών, προβαλλόμενων εικόνων πάνω από στοιχεία του πραγματικού κόσμου. Βασικά, φανταστείτε αν κάθε πινακίδα ορίου ταχύτητας γινόταν ξαφνικά ένας από αυτούς τους σαρωτές ραντάρ που δείχνουν την πραγματική σας ταχύτητα σε σύγκριση με το όριο.

Αυτό είναι σχετικά εύκολο να γίνει σε ακουστικά επαυξημένης πραγματικότητας, αλλά πολύ πιο δύσκολο σε ένα πλήρως ψηφιακό περιβάλλον παρμπρίζ. Το ζήτημα είναι τα διαφορετικά αναστήματα. Οι οδηγοί με άνισα ύψη θα βλέπουν τα ίδια αντικείμενα μέσα από διαφορετικά μέρη του παρμπρίζ, καθιστώντας δύσκολο τον προσδιορισμό του σημείου του παρμπρίζ για την προβολή στοιχείων οθόνης. Ας γίνουμε λίγο πιο κατατοπιστικοί με την χρήση της παρακάτω εικόνας:

Apple Windshield AR Screen 2

Ένα ψηλό άτομο βλέπει αυτό το σήμα ορίου ταχύτητας μέσω του σημείου Χ στο παρμπρίζ του -ας υποθέσουμε- ζωγραφισμένου Mazda MΧ-5. Ένας πιο κοντός άνθρωπος, που οδηγεί το ίδιο αυτοκίνητο, βλέπει την ίδια πινακίδα ορίου ταχύτητας μέσω του σημείου Ο. Βλέπουμε πως οι γωνίες που αποτυπώνονται εδώ αλλά και η σχέση μεταξύ ύψους, μεγέθους και θέσεως, ανάλογα με τον ή την οδηγό γεννούν το εξής: Πώς προορίζεται ένα αυτοκίνητο να τα κρατά όλα ίσια;

Σαφώς και η ιδέα ενός παρμπρίζ AR είναι τουλάχιστον ενδιαφέρουσα από τεχνολογικής άποψης. Αλλά στην πραγματικότητα η εφαρμογή της, με τον τρόπο που περιγράφουν τα σχέδια της Apple, είναι εξαιρετικά δύσκολη. Εάν η εταιρεία μπορέσει να το πετύχει, μιλάμε για ένα επίτευγμα τώοντι εντυπωσιακό. Θα καταφέρει η Apple να φέρει άλλη μια τεχνολογική επανάσταση; Ο χρόνος θα δείξει!

 

Ακολουθήστε το DRIVE στο Google News και τα Social Media
 

Google NewsFacebookTwitterInstagramYouTube