Hankook i-Flex: Ελαστικό χωρίς αέρα

Hankook i-Flex: Ελαστικό χωρίς αέρα

Η Hankook εργάζεται πάνω στο πρότζεκτ “Airless Tire” περισσότερο από μια δεκαετία και το τελευταίο δείγμα γραφής της είναι το εικονιζόμενο i-Flex.

Κατά τη διάρκεια της έκθεσης CES, την προηγούμενη εβδομάδα, η κορεάτικη φίρμα ελαστικών Hankook παρουσίασε την τελευταία εκδοχή του πρότζεκτ «ελαστικό χωρίς αέρα», το οποίο φέρει την κωδική ονομασία i-Flex. 

Το συγκεκριμένο ελαστικό αναπτύχθηκε μέσω βιομιμητικών μελετών και δοκιμών και διαθέτει μια σειρά από ακτίνες πολλαπλών στρωμάτων που αλληλοσυνδέονται, έτσι ώστε να το κρατούν στιβαρό προκειμένου να μπορεί να αντέξει και το βάρος του οχήματος. Παράλληλα, όμως, είναι αρκετά εύκαμπτο για να παραμορφώνεται και να απορροφά τις ανωμαλίες και τους κραδασμούς από το οδόστρωμα.

hyundai

Σύμφωνα με την κορεατική φίρμα, η έμπνευση για τη δημιουργία του i-Flex αποτέλεσε η δομή των κυττάρων από τους ζωντανούς οργανισμούς. Η δομή με ακτίνες με σπείρωμα που αναπτύχθηκε, επιτρέπει στο ελαστικό να διαχειριστεί την κίνηση και προς τις δύο κατευθύνσεις, με την Hankook να τοποθετεί το ελαστικό της στη μονάδα Plug & Drive (PnD) της Hyundai.

Το πρωτότυπο ελαστικό που ανέπτυξε η Hankook έχει διάμετρο 400 mm (16’’) και πλάτος 105 mm (4‘’) και τοποθετείται στην παρούσα φάση σε τροχούς 10’’.

Ακολουθήστε το DRIVE στο Google News και τα Social Media
 

Google NewsFacebookTwitterInstagramYouTube