H Volvo εξελίσσει περαιτέρω τα συστήματα υποστήριξης οδηγού [video]

H Volvo εξελίσσει περαιτέρω τα συστήματα υποστήριξης οδηγού [video]

Προχωρώντας προς το όραμα της για μηδενικά ατυχήματα, η Volvo επιχειρεί να μελετήσει τον παράγοντα οδηγό, τον αδύναμο πρακτικά κρίκο στην όλη εξίσωση.

Μία είδηση αποτελεί το γεγονός πως το νέο Volvo EX90 θα αποκαλυφθεί επίσημα σε περίπου 1,5 μήνα από σήμερα, στις 9 Νοεμβρίου 2022. Μία ακόμα μεγαλύτερη είδηση όμως έχει να κάνει με τα πρωτοποριακά συστήματα ασφαλείας που θα φέρει το συγκεκριμένο, τα οποία θα βοηθούν στην επίτευξη του οράματος της εταιρίας για μηδενικά ατυχήματα.

Μέχρι στιγμής, εξετάζοντας τις αιτίες που μπορούν να προκαλέσουν κάποιο ατύχημα, οι εταιρίες επικεντρώνονταν στο να κατανοήσουν καλύτερα τα ίδια τα αυτοκίνητα, καθώς και στο να αναλύουν το περιβάλλον μέσα στο οποίο κινούνται. Έτσι, βοηθούσαν στη βελτίωση της ασφάλειας και της προστασίας των επιβατών. Όπως φαίνεται όμως, ήρθε η ώρα μίας βαθύτερης ενδοσκόπησης του οδηγού, που αποτελεί και τον πιο σημαντικό κρίκο αυτής της αλυσίδας.

Ο νεωτερισμός που θα εισάγει το νέο Volvo EX90 αφορά ένα σύστημα συνεχούς παρακολούθησης του οδηγού και ανάλυσης των αντιδράσεών του, σε πραγματικό χρόνο. Για το σκοπό αυτό μάλιστα δεν θα χρησιμοποιείται μία αλλά δύο κάμερες, ώστε να καταγράφεται με ακρίβεια κάθε λεπτομέρεια. Η έρευνα της Σουηδικής εταιρίας αποκάλυψε συγκεκριμένα μοτίβα από την παρακολούθηση των οφθαλμών του οδηγού, τα οποία και αποκαλύπτουν τη σωματική/ πνευματική του κατάσταση.

Volvo

«Η έρευνά μας δείχνει ότι παρατηρώντας απλώς πού κοιτάζει ο οδηγός και πόσο συχνά και για πόσο καιρό είναι κλειστά τα μάτια του, μπορούμε να πούμε πολλά για την κατάσταση του», δήλωσε η Emma Tivesten, Senior Technical Expert στο Κέντρο Ασφάλειας Αυτοκινήτων της Volvo. Υπό φυσιολογικές συνθήκες, ένας μέσος οδηγός δαπανά το 80% του χρόνου του κοιτώντας το δρόμο μπροστά και ένα 20% κοιτώντας αλλού, στο εσωτερικό ή πίσω, μέσω των καθρεφτών. Το νούμερο αυτό είναι ενδεικτικό και μπορεί να μεταβάλλεται ανάλογα με το χρήστη. Εάν η προσήλωση στο δρόμο ξεπεράσει το 90% αυτό μπορεί να σημαίνει απορρόφηση του οδηγού σε κάποιες βαθύτερες σκέψεις, ή οδήγηση υπό την επήρεια αλκοόλ. Από την άλλη πλευρά, εάν η εστίαση του οδηγού στο δρόμο πέσει κάτω από το 60%, αυτό είναι ένα ξεκάθαρο σημάδι απόσπασης της προσοχής του.

Χάρη στη χρήση εξελιγμένων αλγόριθμων το αυτοκίνητο θα είναι σε θέση να αναλύει την ικανότητα του οδηγού να κινείται με ασφάλεια και ακολούθως θα παίρνει τα μέτρα του ώστε να μεγιστοποιήσει την προστασία που προσφέρει σε αυτόν και στους επιβάτες. Θα μπορεί για παράδειγμα να μειώνει αυτόματα την ταχύτητα, ή να διατηρεί πιο παρεμβατικά τη λωρίδα κυκλοφορίας. Σε ακραία σενάρια θα μπορεί ακόμα και να επιλέξει να ακινητοποιήσει το όχημα, εφόσον κρίνει πως ο χρήστης δεν είναι ικανός να οδηγήσει. 

«Έχουμε σημειώσει μεγάλη πρόοδο στον τομέα της εξωτερικής ανίχνευσης τις τελευταίες δεκαετίες, χάρη στην αφοσιωμένη εργασία μας στα συστήματα πρόληψης ατυχημάτων», δήλωσε σχετικά ο Thomas Broberg, αναπληρωτής επί κεφαλής του Κέντρου Ασφάλειας Αυτοκινήτων της Volvo. «Η εσωτερική ανίχνευση είναι ένα από τα επόμενα όρια ασφαλείας για εμάς. Θα συνεχίσουμε να μαθαίνουμε, να αναπτύσσουμε και να επεκτείνουμε τις νέες λειτουργίες βήμα προς βήμα ώστε να συμβάλουμε στη βελτίωση της ασφάλειας, καθώς οι γνώσεις μας αυξάνονται και ωριμάζουν».

Ακολουθήστε το DRIVE στο Google News και τα Social Media
 

Google NewsFacebookTwitterInstagramYouTube