H Jaguar θέλει να μην… σταματάμε στο κόκκινο

H Jaguar θέλει να μην… σταματάμε στο κόκκινο

Με ένα νέο σύστημα βοηθά τον οδηγό να έχει μπροστά του μόνον πράσινα φανάρια.

Η Jaguar βρίσκεται στη διαδικασία εξέλιξης ενός συστήματος που θα βοηθά τον οδηγό να μην σταματά στα κόκκινα φανάρια.

Δεν πρόκειται για κάτι που… ευνοεί τις παραβάσεις, αλλά για ένα έξυπνο σύστημα που ακούει στο όνομα Green Light Optimal Speed Advisory (GLOSA) και το οποίο δίνει στον οδηγό τις κατάλληλες πληροφορίες για να προσαρμόσει την ταχύτητά του μέσα στην πόλη, έτσι ώστε να βρίσκει ανοικτούς τους φωτεινούς σηματοδότες που βρίσκονται στη διαδρομή του.

Το GLOSA χρησιμοποιεί την τεχνολογία Vehicle-to-Infrastructure (V2X) που συνδέει τα αυτοκίνητα με τους σηματοδότες. Το σύστημα «διαβάζει» τις παραμέτρους της κυκλοφορίας και δίνει στον οδηγό πληροφορία για την προτεινόμενη ταχύτητα που πρέπει να έχει έτσι ώστε να βρει πράσινο στους σηματοδότες που θα συναντήσει.

Η εφαρμογή δοκιμάζεται σε μια Jaguar F-Pace και είναι σαφές ότι αποτελεί μέρος της τεχνολογίας της αυτόνομης οδήγησης που θέλει να εισάγει η εταιρεία.

Εκτός όμως αυτού, έχει και μια περιβαλλοντική χρησιμότητα, αφού το συνεχές σταμάτα-ξεκίνα μέσα στις πόλεις καταναλώνει  περισσότερο καύσιμο επιβαρύνοντας σημαντικά την ατμόσφαιρα.

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση της Jaguar, η συγκεκριμένη τεχνολογία θα είναι διαθέσιμη το πολύ μέσα στα επόμενα πέντε χρόνια. Και αυτό διότι απαιτείται η εξέλιξη της υποδομής που βοηθά την επικοινωνία του αυτοκινήτου με τους φωτεινούς σηματοδότες.

Ακολουθήστε το DRIVE στο Google News και τα Social Media
 

Google NewsFacebookTwitterInstagramYouTube