H Hyundai ετοιμάζει έξυπνο κιβώτιο ταχυτήτων

H Hyundai ετοιμάζει έξυπνο κιβώτιο ταχυτήτων

Ένα έξυπνο σασμάν που υπολογίζει συνεχώς και επιλέγει την καλύτερη σχέση προς σύμπλεξη με βάση τις στροφές που έπονται, την κλίση, τις συνθήκες οδήγησης…

Hyundai ICT - Information and Communication Technology

To «Predictive shifting» ή αλλιώς η «πρόβλεψη αλλαγής σχέσης» θα μπορούσε να εξελιχτεί σε μια σημαντική, νέα τεχνολογία στο εγγύς μέλλον στα αυτοκίνητά μας. Η αρχή είναι απλή: Ο εσωτερικός υπολογιστής του αυτοκινήτου βασίζεται σε δεδομένα πλοήγησης (υψομετρική διαφορά, στροφές, κυκλοφορία, ταχύτητα) για να προσαρμόζει διαρκώς και εκ των προτέρων τη λειτουργία του κιβωτίου ταχυτήτων.

Μια τεχνολογία που υπάρχει ήδη εν μέρει σε ορισμένα μοντέλα πολύ υψηλής τεχνολογίας, αλλά η οποία φαίνεται ότι εξελίσσεται και από τη μαζική Hyundai. Και το όνομα αυτής, ICT Connected Shift System - Information and Communication Technology Connected Shift System. Τα δεδομένα που συλλέγονται από ένα ειδικό σύστημα πλοήγησης 3D, αλλά και από τα ραντάρ και την κάμερα (που αναλύουν την κίνηση των προπορευομένων οχημάτων) καθιστούν δυνατή τη προσαρμογή του κιβωτίου ταχυτήτων σε πραγματικό χρόνο. Φυσικά μιλάμε για αποκλειστικά αυτόματο σασμάν.

Η Hyundai εξηγεί ότι αυτή η τεχνολογία καθιστά δυνατή τη μείωση των αλλαγών ταχυτήτων σε δρόμους με πολλές και πυκνές στροφές κατά περίπου 43%, ενώ μειώνει τη χρήση φρένων κατά 11% χάρη στο φρένο-κινητήρα. Ο κορεατικός όμιλος επιβεβαίωσε ότι πρόκειται να πραγματοποιήσει τις πρώτες δοκιμές άμεσα, αφήνοντας να εννοηθεί ότι η άφιξη αυτής της τεχνολογίας βρίσκεται στο πρόγραμμα για τα μοντέλα παραγωγής των Hyundai-Kia.

Ακολουθήστε το DRIVE στο Google News και τα Social Media
 

Google NewsFacebookTwitterInstagramYouTube