Ελβετία, ηλιακoί συλλέκτες σε πρωτότυπη εγκατάσταση

Ελβετία, ηλιακoί συλλέκτες σε πρωτότυπη εγκατάσταση

Από τους Ελβετούς δεν φαίνεται να λείπει η δημιουργικότητα. Στα βορειοανατολικά της χώρας τοποθετήθηκαν κάθετα 756 γυάλινοι ηλιακοί συλλέκτες κατά μήκος του δρόμου.

Το καντόνι του Appenzell Ausserrhoden έχει θέσει έναν φιλόδοξο ενεργειακό στόχο: Να παράγει τουλάχιστον το 40% της ηλεκτρικής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές έως το 2035.

Πρέπει επομένως να είναι δυο φορές πιο δημιουργικοί για να καταλάβουν ακόμη και τον μικρότερο διαθέσιμο χώρο. Ως εκ τούτου εγκατέστησαν γυάλινα ηλιακά φωτοβολταϊκά πάνελ κατά μήκος ενός δρόμου. «Τίποτα πρωτότυπο», θα πείτε. Εδώ όμως, τα 756 φωτοβολταϊκά πάνελ τοποθετήθηκαν κάθετα, σε έναν τοίχο που τρέχει κατά μήκος του δρόμου.

Συνολικά, οι ηλιακοί συλλέκτες του πρότζεκτ αποδίδουν 325 kW και ενεργειακή απόδοση περίπου 230.000 kWh ετησίως. Επίδοση που αντιστοιχεί στην κατανάλωση 52 ελβετικών νοικοκυριών 

ηλιακοί συλλέκτες

Η παραγόμενη ενέργεια θα περνά στο δίκτυο του προμηθευτή ενέργειας St. Gallisch-Appenzellische Kraftwerke και το καντόνι θα λαμβάνει οικονομική αποζημίωση.

Δύο εταιρείες βρέθηκαν στην αφετηρία αυτού του εξαιρετικού επιτεύγματος: Η γερμανική K2 Systems και η ελβετική Solarmotion. Εδώ να σημειώσουμε ότι αυτή η ασυνήθιστη εγκατάσταση στους ηλιακούς συλλέκτες απαίτησε πολλή σκέψη και τεχνική. Καταρχήν, τα πάνελ τοποθετήθηκαν σε επιφάνεια με κλίση 75 μοιρών. 

ηλιακοί συλλέκτες

Για να στηριχτούν με ασφάλεια λοιπόν, αγκυρώθηκαν σε μια ράγα στήριξης χρησιμοποιώντας ειδικές βίδες και μηχανικά βύσματα (ούπατ) που κατασκευάστηκαν από την εταιρεία Hilti με έδρα το Λιχτενστάιν. Για να αποφευχθεί η αποδυνάμωση του τοίχου, οι εγκαταστάτες έπρεπε να τηρήσουν ένα μέγιστο βάθος αγκύρωσης 90 mm. Η εγγύτητα στην άσφαλτο ήταν άλλος ακόμη περιορισμός.

Για να αποκτήσουν αντοχή, οι ηλιακοί συλλέκτες έχουν ανοδιωθεί. Μια τεχνική που συνίσταται στη δημιουργία ενός πολύ ανθεκτικού ομοιόμορφου στρώματος οξειδίου του αλουμινίου με ηλεκτρόλυση. Όλα τα εξαρτήματα είναι κατασκευασμένα από αλουμίνιο και μόνο οι βίδες αγκύρωσης είναι από ανοξείδωτο χάλυβα.

ηλιακοί συλλέκτες

Από άποψη μεγέθους δεν πρόκειται για ένα μεγάλο έργο, αλλά αδιαμφισβήτητα είναι ιδιαίτερα δημιουργικό. Όλα αυτά τα τοιχία στην άκρη του δρόμου αποτελούν «νεκρούς χώρους». Και η καλή ιδέα είναι να τα εκμεταλλευτείς.

Σύμφωνα με την K2 Systems, αυτή η εγκατάσταση θα είναι παραγωγική, «ιδιαίτερα τους χειμερινούς μήνες που η κατανάλωση και η εξάρτηση από εισαγωγές ηλεκτρικής ενέργειας από το εξωτερικό είναι υψηλότερες». Με τις μονάδες να επιτυγχάνουν πολύ καλή ηλεκτρική απόδοση.

 

Ακολουθήστε το DRIVE στο Google News και τα Social Media
 

Google NewsFacebookTwitterInstagramYouTube