Δαγκάνα τιτανίου φτιαγμένη με 3D printing από την Bugatti [video]

Δαγκάνα τιτανίου φτιαγμένη με 3D printing από την Bugatti [video]

Είναι απίστευτα ανθεκτική, πολύ ελαφριά και η δοκιμή της αποτυπώνεται σε εικόνες που σε αφήνουν με το στόμα ανοιχτό.

Ήδη από τον Ιανουάριο η Bugatti είχε αποκαλύψει το μεγαλύτερο εξάρτημα τιτανίου που έχει φτιαχτεί ποτέ με τη μέθοδο του 3D printing.

Πρόκειται για μια δαγκάνα για τα φρένα της Chiron, η οποία ωστόσο συνέχιζε να δοκιμάζεται μέχρι και σήμερα, προκειμένου να έχει όλες τις απαιτούμενες εγγυήσεις για την απόδοσή της πριν περάσει σε κανονική παραγωγή. Θα τοποθετηθεί στα εμπρός φρένα του αυτοκινήτου αντί για τις αλουμινένιες που χρησιμοποιούνται σήμερα και θα είναι 8πίστονη.

Το video δείχνει τι συμβαίνει όταν ενεργοποιείται το κύκλωμα πέδησης σε μια Chiron που κινείται με 375 km/h και μπορείς να χαρακτηρίσεις το θέαμα από εντυπωσιακό έως και τρομακτικό.

Τα αποτελέσματα από την απόδοση της δαγκάνας πάντως ήταν εξαιρετικά, αφού έδειχνε άθικτη ακόμα και μετά από την επανάληψη της προαναφερθείσας διαδικασίας για τρεις φορές. Είναι χαρακτηριστικό ότι όλα τα υπόλοιπα εξαρτήματα έγιναν κατακόκκινα, ενώ το χρώμα της δαγκάνας δεν άλλαξε ούτε λίγο παρότι η θερμοκρασία του δίσκου ξεπέρασε τους 1.000 βαθμούς Κελσίου και σπίθες πετάγονταν παντού.

Για την κατασκευή που διήρκεσε 45 ώρες, η Bugatti χρησιμοποίησε έναν εκτυπωτή ισχύος 400 W και πούδρα τιτανίου που ψεκάστηκε σε 2.213 στρώματα μέχρι το εξάρτημα να πάρει την επιθυμητή μορφή. Στη συνέχεια ψήθηκε, ώστε να αποκτήσει την ζητούμενη αντοχή: Μπορεί να αντέχει χωρίς πρόβλημα πάνω από 1.200 N σε κάθε τετραγωνικό χιλιοστό της.

Και όλα αυτά, ενώ παράλληλα ζυγίζει 40% λιγότερο από όσο θα ζύγιζε εάν ήταν κατασκευασμένη από οποιοδήποτε άλλο υλικό επιτρέπει η σημερινή τεχνολογία.

[Πηγή: Volkswagen Group]

Ακολουθήστε το DRIVE στο Google News και τα Social Media
 

Google NewsFacebookTwitterInstagramYouTube