Citroën C5 X Active Suspension: Η απόλυτη άνεση [video]

Citroën C5 X Active Suspension: Η απόλυτη άνεση [video]

Η plug-in hybrid έκδοση της Citroën C5 X συνδυάζεται με τη νέα ενεργή ανάρτηση της φίρμας, Citroën Advanced Comfort Active Suspension, η οποία επεμβαίνει ξεχωριστά σε κάθε τροχό, ανάλογα με τις εκάστοτε συνθήκες.

Για την άνεση και τη φιλοσοφία κίνησης των μοντέλων της Citroën, δεν χρειάζεται να πούμε πολλά. Η Γαλλική εταιρία αποτέλεσε πρωτοπόρο στην τεχνολογία των αναρτήσεων, με υδραυλικές διατάξεις που παλαιότερα αποτελούσαν την αιχμή της τεχνολογίας στον αυτοκινητικό κόσμο. Ονομασίες όπως Activa και Hydractive έθεσαν τα δικά τους όρια στην ποιότητα κύλισης ενώ σήμερα, με τη Citroën Advanced Comfort Active Suspension η εταιρία καινοτομεί για μία ακόμα φορά. 

Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει ο Denis Mineret, επί κεφαλής Ανάπτυξης Συστημάτων Ανάρτησης της C5 X, «για την ανάπτυξη της C5 X, έπρεπε να συμμορφωθούμε με ένα πολύ αυστηρό σύνολο προδιαγραφών: να κάνουμε ένα βήμα παραπέρα στην ανάπτυξη της ομαλής οδήγησης που ξεχωρίζει την ανάρτηση της Citroën, ενώ προσφέρει πολύ υψηλό επίπεδο υποστήριξης αμαξώματος. Δουλέψαμε για τέσσερα χρόνια ώστε να αναπτύξουμε αυτό το μοναδικό χαρακτηριστικό και να επιτύχουμε την απόλυτη άνεση που παρέχει η Citroën Advanced Comfort Active Suspension». 

Αναφορικά με τον τρόπο λειτουργίας της, διαθέτει ειδικούς αισθητήρες που αναλύουν το δρόμο και μεταδίδουν πληροφορίες για τυχόν ανωμαλίες σε έναν υπολογιστή. Αυτός, ακολούθως, καθορίζει συνεχώς τη βέλτιστη απόσβεση του κάθε αμορτισέρ για να εξασφαλίσει τη μέγιστη άνεση για όλους τους επιβάτες.

Πέρα από τους αισθητήρες του ESP, η ελεγχόμενη ανάρτηση διαθέτει τέσσερις αισθητήρες ελέγχου κατακόρυφων κινήσεων και τρεις αισθητήρες ταχύτητας τροχού για την ανάλυση των κινήσεων του αμαξώματος και του ρυθμού οδήγησης. Επιπρόσθετα λαμβάνονται υπόψη δεδομένα από τη διαμήκη και πλευρική επιτάχυνση, το ρυθμό εκτροπής (την περιστροφή του οχήματος γύρω από τον κάθετο άξονα), τη γωνία του τιμονιού και την ταχύτητα περιστροφής του, τη βύθιση του πεντάλ γκαζιού, την πίεση πέδησης, το φορτίο του οχήματος κ.λπ. Όλες αυτές οι πληροφορίες αποστέλλονται σε μια ηλεκτρονική μονάδα ελέγχου, η οποία στη συνέχεια προσαρμόζει συνεχώς τη δράση της ανάρτησης.

Συνολικά, υπάρχουν τέσσερα προγράμματα στη διάθεση του οδηγού. Σε αμιγώς ηλεκτρική κίνηση, η ενεργή ανάρτηση Citroën Advanced Comfort τίθεται στο Normal. Το ίδιο και στην υβριδική λειτουργία του αυτοκινήτου. Εφόσον όμως ο χρήστης επιλέξει τη ρύθμιση Comfort, αυτομάτως και η ανάρτηση μπαίνει στην ομώνυμη λειτουργία, μετατρέποντας το αυτοκίνητο σε «μαγικό χαλί» σύμφωνα με τους εξελικτές της.

Οι λειτουργίες Normal και Comfort της ανάρτησης είναι παρόμοιες σε ταχύτητες κάτω των 50 km/h για να εξασφαλίζουν την καλύτερη δυνατή ευελιξία σε χαμηλές συχνότητες ταλαντώσεων. Πάνω από τα 50 km/h, ωστόσο, οι λειτουργίες διαφοροποιούνται για τη βέλτιστη ευελιξία στη λειτουργία Comfort και τον καλύτερο συνδυασμό άνεσης/στήριξης σώματος με βάση την ταχύτητα κίνησης στη λειτουργία Normal.

Τέλος, στη λειτουργία Sport, ο κινητήρας εσωτερικής καύσης λειτουργεί συνεχώς και υποστηρίζεται από τον ηλεκτροκινητήρα για να αποδίδει τη μέγιστη ενέργεια. Ταυτόχρονα, οι ρυθμίσεις διεύθυνσης, γκαζιού και αυτόματου κιβωτίου είναι πιο δυναμικές, ενώ το σύστημα ενεργής ανάρτησης μεταβαίνει επίσης σε μια πιο αυστηρή λειτουργία Sport για να ενισχύσει την οδηγική απόλαυση. Περισσότερα μπορείτε να μάθετε από το video που ακολουθεί.

Ακολουθήστε το DRIVE στο Google News και τα Social Media
 

Google NewsFacebookTwitterInstagramYouTube