Brembo Sensify: Το πρώτο σύστημα «ενεργού» φρεναρίσματος [video]

Brembo Sensify: Το πρώτο σύστημα «ενεργού» φρεναρίσματος [video]

Η Brembo αποκαλεί το σύστημα φρεναρίσματος «Sensify» τη δεύτερη επανάσταση ύστερα από το ABS, χάρη στην τεχνητή νοημοσύνη.

Brembo Sensify

Στο αυτοκίνητο, το φρενάρισμα βασίζεται σε ένα απλό σύστημα πίεσης από ένα υδραυλικό κύκλωμα. Παρόλο που οι κατασκευαστές έχουν ήδη καταφέρει να φτιάξουν «steer by wire» και «shift by wire» αντικαθιστώντας τις μηχανικές ζεύξεις με ηλεκτρονικά, δεν συμβαίνει το ίδιο με τα φρένα που εξακολουθούν να βασίζονται σε υδραυλικό κύκλωμα. 

Μέχρι τώρα… Διότι η Brembo, ένας από τους κύριους προμηθευτές εξοπλισμού στον τομέα αυτόν, ανακοίνωσε ότι το σύστημα Sensify θα λανσαριστεί το 2024. Και θα γίνει ένα από τα πρώτα συστήματα πέδησης που θα συνδυάζουν υδραυλικά με ηλεκτρονικά χειριστήρια. Θα είναι λοιπόν το πρώτο σύστημα φρένων στο αυτοκίνητο, «brake by wire».

Η αρχή είναι απλή: Δύο μονάδες ελέγχου (μία για εμπρός και μία για πίσω) ελέγχουν ηλεκτρομηχανικούς ενεργοποιητές που φρενάρουν ανεξάρτητα κάθε τροχό. Μέχρι στιγμής, εκτός από την αφαίρεση των υδραυλικών στο πίσω μέρος, δεν υπάρχει κάτι νέο. Αλλά αυτή η τεχνολογία ξεχωρίζει για τη χρήση τεχνητής νοημοσύνης και αισθητήρων για τη βελτιστοποίηση του φρεναρίσματος σε πραγματικό χρόνο.

Brembo Sensify

Επομένως, δεν θα έχουμε πλέον απλώς παθητικό φρενάρισμα κατόπιν εντολής του οδηγού, αλλά ενεργό φρενάρισμα, ικανό να προσαρμοστεί σε ορισμένες συνθήκες. Σε πολλές περιπτώσεις, το ανεξάρτητο ενεργό φρενάρισμα σε κάθε τροχό έχει ενδιαφέρον. Η Brembo εξηγεί, για παράδειγμα, ότι εάν ένας δίσκος υπερθερμανθεί σε μια κατηφόρα, το φρενάρισμα εφαρμόζεται αυτόματα στους άλλους τρεις τροχούς.

Σε συνδυασμό με το ABS, το Sensify θα βελτιώσει επίσης την πρόσφυση στις στροφές ενεργώντας σε ορισμένους τροχούς. Ωστόσο, η ενσωμάτωσή του σε αυτοκίνητα παραγωγής, αρχικά σε υψηλής κλάσης υποθέτουμε, δεν θα γίνει πριν από το 2030. 

Η Brembo μάλιστα σχεδιάζει αρχικά να το λανσάρει εμπορικά στις βαριές μεταφορές. Η ιδιαιτερότητα της διαφοράς βάρους μεταξύ φορτωμένου και άφορτου οχήματος κάνει το Sensify ιδιαίτερα κατάλληλο για την περίπτωση.

Ακολουθήστε το DRIVE στο Google News και τα Social Media
 

Google NewsFacebookTwitterInstagramYouTube