Ασύρματη φόρτιση, γέμισμα 50% σε 20 λεπτά!

Ασύρματη φόρτιση, γέμισμα 50% σε 20 λεπτά!

Αμερικανοί ερευνητές κατόρθωσαν με ασύρματη φόρτιση, ισχύος 100 kW και απόδοσης 96%, να φορτίσουν το 50% της μπαταρίας ενός Hyundai Kona σε 20 λεπτά.

Ασύρματη φόρτιση

Ερευνητές στο Oak Ridge National Laboratory πραγματοποίησαν ένα πείραμα που στοχεύει να βελτιώσει την ασύρματη φόρτιση των ηλεκτρικών αυτοκινήτων.

Και έχουν περάσει ένα σημαντικό ορόσημο. Στο πλαίσιο προγράμματος που χρηματοδοτείται από το υπουργείο Ενέργειας των ΗΠΑ, οι επιστήμονες κατάφεραν να επιτύχουν ασύρματη μεταφορά ενέργειας με ισχύ 100 kW και απόδοση 96%, σε ένα ηλεκτρικό αυτοκίνητο.

Το Oak Ridge National Laboratory είναι το μεγαλύτερο επιστημονικό εργαστήριο του υπουργείου Ενέργειας των ΗΠΑ

Για να το επιτύχουν, χρησιμοποίησαν ένα εσωτερικά κατασκευασμένο πολυφασικό πηνίο ηλεκτρομαγνητικής σύζευξης και περιστρεφόμενα μαγνητικά πεδία. Εξηγούν δε, ότι το πολυφασικό πηνίο ηλεκτρομαγνητικής σύζευξης «παρέχει την υψηλότερη πυκνότητα ισχύος που έχει επιτευχθεί ποτέ σε πηνία αυτού του μεγέθους». Και ένα ηλεκτρικό Hyundai Kona χρησίμευσε ως πειραματικό αυτοκίνητο.

Ασύρματη φόρτιση

Ο Omer Onar, ερευνητής στο ORNL, εξηγεί ότι «η τεχνολογία που χρησιμοποιούν επιτυγχάνει πυκνότητα ισχύος 8 έως 10 φορές υψηλότερες από τη συμβατική τεχνολογία πηνίου και μπορεί να αυξήσει την κατάσταση φόρτισης της μπαταρίας κατά 50% σε λιγότερο από 20 λεπτά». Αυτή η εμπειρία σηματοδοτεί ένα σημαντικό εξελικτικό βήμα και αποδεικνύει ότι η ασύρματη φόρτιση μεγάλης κλίμακας έχει μέλλον.

Προηγουμένως, οι ερευνητές είχαν ήδη καταφέρει να επιτύχουν ισχύ 120 kW χρησιμοποιώντας συμβατική τεχνολογία σε εργαστηριακές δοκιμές. Αλλά πιστεύουν ότι αυτό το πείραμα που πραγματοποιήθηκε με χρήση μικρότερων πολυφασικών πηνίων, είναι «πολύ πιο ρεαλιστικό» και ότι έχει περισσότερες πιθανότητες να αποκτήσει εμπορική διάσταση.

Να σημειώσουμε ότι το Oak Ridge National Laboratory είναι το μεγαλύτερο επιστημονικό εργαστήριο του υπουργείου Ενέργειας των ΗΠΑ, και διεξάγει βασική και εφαρμοσμένη έρευνα για την παροχή μετασχηματιστικών λύσεων σε επιτακτικά προβλήματα στον τομέα της ενέργειας και της ασφάλειας.

 

Ακολουθήστε το DRIVE στο Google News και τα Social Media
 

Google NewsFacebookTwitterInstagramYouTube