Σχεδόν έτοιμο τo πρώτο ηλεκτρικό αεροσκάφος

Σχεδόν έτοιμο τo πρώτο ηλεκτρικό αεροσκάφος

Το εξελίσσει η νεοφυής εταιρεία Zunum Aero και θα είναι επιχειρησιακό από το 2022.

Ο εξηλεκτρισμός είναι σήμερα της μόδας και δεν αφορά μόνο στα αυτοκίνητα.

Ήδη μάθαμε ότι ηλεκτρικές φορτηγίδες θα μεταφέρουν εμπορεύματα στην Αμβέρσα, το Άμστερνταμ και το Ρότερνταμ. Τώρα μαθαίνουμε και το πότε θα αρχίσει να επιχειρεί το πρώτο ηλεκτροκίνητο πολιτικό αεροσκάφος: Το Zunum (κολιμπρί στη γλώσσα των Μάγια) θα αναλάβει υπηρεσία ως μέρος του στόλου της αμερικανικής JetSuite το 2022.

Σύμφωνα με το Business Insider, η Zunum Aero θα παραδώσει στην εταιρεία μίσθωσης ιδιωτικών τζετ 100 υβριδικά-ηλεκτρικά αεροσκάφη 9-12 θέσεων. Θα χρησιμοποιηθούν για μισθώσεις, αλλά και από την τοπική αερογραμμή JetSuiteX της εταιρείας, σε καθημερινά δρομολόγια στη Δυτική Ακτή των ΗΠΑ και την Arizona.
 
Το αεροσκάφος Zunum είναι ένα προσαρμόσιμο αεροσκάφος, που μπορεί να πετάει με πιλότο, αλλά και χωρίς (σαν drone), ως ηλεκτρικό τζετ, αλλά και ως υβριδικό. Οι μπαταρίες του (ιόντων λιθίου) βρίσκονται μέσα στα φτερά, ενώ στο πίσω μέρος της ατράκτου μπορεί να φιλοξενηθεί άλλη μία ή ένας μηχανισμός επέκτασης αυτονομίας (range extender).

Αυτή η τελευταία διάταξη επιλέχθηκε από την JetSuite. Τα υβριδικά τζετ θα λειτουργούν με μπαταρίες που θα φορτίζονται εν πτήσει, αν και όποτε χρειαστεί, από το ζεύγος αεριοστροβίλου (τουρμπίνας) – γεννήτριας. Οι φτερωτές πρόωσης θα κινούνται από ηλεκτρικά μοτέρ.

Zunum hybrid-electric aircraft

Η μέγιστη ταχύτητα πτήσης θα είναι 547 km/h και το αεροσκάφος θα μπορεί να απογειωθεί από διάδρομο 670 m και να προσγειωθεί σε διάδρομο 760 m. Κι επειδή θα είναι αθόρυβο, θα μπορεί να το κάνει οποιαδήποτε ώρα του 24ώρου, ενώ θα έχει από μειωμένες κατά 80% έως και μηδενικές εκπομπές ρύπων.

Σύμφωνα με τη Zunum, πολύ μειωμένο θα είναι και το λειτουργικό κόστος, κάπου στα $250 την ώρα, πράγμα που θα σημαίνει σημαντικά φθηνότερα εισιτήρια.

Το υβριδικό-ηλεκτρικό αεροσκάφος θα κάνει την πρώτη του δοκιμαστική πτήση μέσα στο 2019. Έχει σχεδιαστεί για μεταφορά ενός μέγιστου αριθμού 27 επιβατών, αλλά θα ακολουθήσουν αργότερα μεγαλύτερα αεροσκάφη 30-50 θέσεων.
Η ηλικίας μόλις 3 ετών Zunum Aero, που έχει έδρα το Kirkland της Washington State, υποστηρίζεται οικονομικά από το fund HorizonX της Boeing και από την JetBlue Τechnology Ventures.

[Πηγές: Zunum Aero, Business Insider]

Ακολουθήστε το DRIVE στο Google News και τα Social Media
 

Google NewsFacebookTwitterInstagramYouTube