Ρομπότ-φίλος από την Toyota, τόσο μικρό που χωρά σε ποτηροθήκη [11 videos]

Ρομπότ-φίλος από την Toyota, τόσο μικρό που χωρά σε ποτηροθήκη [11 videos]

Ο Kirobo αναλαμβάνει για την Toyota να αναζωπυρώσει το ενδιαφέρον των νέων για το αυτοκίνητο και να συνδράμει στην ασφαλή και αυτόνομη οδήγηση.

Η Toyota έκανε ένα τεράστιο άλμα στον κόσμο των ρομπότ, λανσάροντας το πρώτο ανθρωποειδές στο διάστημα για να συνομιλήσει με τους αστροναύτες. Και τώρα κάνει ένα μικρότερο, λανσάροντας εμπορικά ρομποτάκια για τον πολύ κόσμο.

Ο μεγαλύτερος Ιάπωνας κατασκευαστής θα ξεκινήσει να διαθέτει το 10ποντο, ομιλούν ρομπότ, τον Kirobo Mini, στις αρχές του 2017, αρχής γενομένης από την εγχώρια αγορά. Με τιμή 39.800 γεν ή €350, ο Kirobo είναι τόσο μικρός που χωρά σε μια ποτηροθήκη του αυτοκινήτου. Η Toyota χρεώνει στον Kirobo την ικανότητα να ανταποκρίνεται στα ανθρώπινα συναισθήματα, ενώ μπορεί να συμμετέχει σε συζητήσεις και να κουνά τα πόδια και το κεφάλι του.

Η προϊοντική τοποθέτηση του λιλιπούτειου ρομπότ από την Toyota είναι αυτή του συνεργάτη επικοινωνίας, εξελιγμένου ως συντρόφου στο αυτοκίνητο, καθώς καταναλωτικές έρευνες στην Ιαπωνία έδειξαν πτωτική σχέση του ενδιαφέροντος των νέων για το αυτοκίνητο. Μια δημοσκόπηση από την Ένωση Αυτοκινητοβιομηχανιών της Ιαπωνίας που δημοσιεύτηκε τον Απρίλιο βρήκε ότι περίπου 30% των ερωτηθέντων, ηλικίας κάτω των 30 ετών αδιαφορεί παντελώς για τα αυτοκίνητα.



Στο Toyota City, στην έδρα του μεγάλου κατασκευαστή στην Ιαπωνία, η εταιρεία θα προσπαθήσει να αξιοποιήσει τις δυνατότητες του Kirobo να βοηθήσουν στην ασφαλέστερη οδήγηση. Το ρομπότ θα μπορεί να φωνάζει «ουπς» όταν ο οδηγός τσαρουχώνει τα φρένα ή να αρχίζει να μιλά όταν αντιληφθεί ότι έχει πιάσει τον οδηγό υπνηλία ή να τον επαινεί όταν φτάνει στο σπίτι ύστερα από μια μακρινή διαδρομή. Ο Kirobo συνδέεται μέσω Bluetooth σε μια εφαρμογή στο smartphone που θα στοιχίζει 300 γεν ή 2,7 ευρώ μηνιαίως.



Η Toyota έχει δεσμευτεί για επένδυση ενός δισ. δολαρίων στα επόμενα πέντε χρόνια προς την κατεύθυνση της τεχνητής νοημοσύνης και τη ρομποτικής που είναι κορυφαίες ερευνητικές προσπάθειες σε τομείς όπως η αυτόνομη οδήγηση. «Η χρηματοδότηση που πηγαίνει στο Ερευνητικό Ινστιτούτο της Toyota είναι ισόποση με τα κεφάλαια που δαπανήθηκαν για την εξέλιξη του πρώτου υβριδικού Prius», είπε ο πρόεδρος της εταιρείας Akio Toyoda κατά τη διάρκεια ομιλίας στο Σαλόνι του Παρισιού την περασμένη εβδομάδα.



Ο Kirobo θα ξεκινήσει να πωλείται στην Ιαπωνία χοντρικά ένα 1,5 χρόνο ύστερα από το ρομπότ «Pepper» της SoftBank και αρχικά θα κοστίζει 198.000 γεν συν 14.800 γεν μηνιαίως για το πρόγραμμα του service που θα δώσει στους χρήστες πρόσβαση στο cloud αναγνώρισης φωνής και σε ένα app store. Μια μεγαλύτερη έκδοση του Kirobo παρέμεινε 18 μήνες στο εσωτερικό του Διεθνούς Διαστημικού Σταθμού, σε ένα ταξίδι που ολοκληρώθηκε τον Φεβρουάριο του 2015. Πριν επιστρέψει στη Γη, ο Kirobo έγινε το πρώτο ρομπότ που μίλησε στο διάστημα, μαζί με τον Γιαπωνέζο αστροναύτη Koichi Wakata.

[Πηγή Bloomberg]

Ακολουθήστε το DRIVE στο Google News και τα Social Media
 

Google NewsFacebookTwitterInstagramYouTube