Ρεκόρ ενεργειακής απόδοσης για τον κινητήρα Mercedes F1 [video]

Ρεκόρ ενεργειακής απόδοσης για τον κινητήρα Mercedes F1 [video]

H Mercedes-AMG, με τη συνεχή εξέλιξη, έχει καταφέρει να ανεβάσει τη θερμική απόδοση του 1.6 V6 τούρμπο της πάνω από το 50%.

Ο θερμικός κινητήρας της Mercedes στη Formula 1 χρησιμοποιείται από το 2014 κι έχει μέχρι στιγμής αποδειχτεί ο πιο δυνατός και αξιόπιστος απ’ όλους.

Τώρα αποδεικνύεται και ο πιο αποδοτικός, τουλάχιστον όταν δοκιμάζεται στο δυναμόμετρο.

Η θερμική απόδοση ενός κινητήρα εσωτερικής καύσης (ICE) είναι ο λόγος του έργου που παράγει ο κινητήρας ως προς την ενέργεια του καυσίμου που καταναλώνει. Με απλά λόγια, δείχνει πόση από την ενέργεια του καυσίμου μπορεί να εκμεταλλευτεί ο κάθε κινητήρας. Στην περίπτωση των βενζινοκινητήρων, η θερμική απόδοση είναι περίπου στο 25-30%, ενώ οι ντίζελ μπορεί να ξεπεράσουν το 40%.

Το υπόλοιπο 70-75% της ενέργειας του καυσίμου σε έναν τυπικό κινητήρα βενζίνης (κύκλου Otto) χάνεται υπό τη μορφή θερμότητας σε εσωτερικές τριβές, στα ψυγεία νερού και λαδιού, στα θερμά καυσαέρια που φεύγουν από την εξάτμιση, αλλά και με τη μορφή απωλειών ροής στην εισαγωγή, λόγω της πεταλούδας του γκαζιού.

Με την υψηλή σχέση συμπίεσης, τον άμεσο ψεκασμό βενζίνης, τη μελετημένη διαχείριση της ροής των αερίων στον κινητήρα και της θερμότητας στα ψυγεία, και με την ανακύκλωση της θερμότητας των καυσαερίων μέσω της MGU-H –μεταξύ άλλων– ο κινητήρας F1 της Mercedes-AMG έχει φτάσει στο σημείο να εκμεταλλεύεται περισσότερη ενέργεια απ’ όση πάει χαμένη.

Θα επαναλάβουμε ότι αυτός ο αξιοσημείωτος συντελεστής θερμικής απόδοσης, πάνω από 50%, επιτεύχθηκε στο δυναμόμετρο και όχι στην πίστα ή το δρόμο, όμως δεν παύει να αποτελεί ένα σημαντικό επίτευγμα κι ένα ορόσημο στην εξέλιξη των κινητήρων εσωτερικής καύσης.

[Πηγή: Mercedes-AMG Petronas F1]

Ακολουθήστε το DRIVE στο Google News και τα Social Media
 

Google NewsFacebookTwitterInstagramYouTube