Πραγματική οικονομία 9,2% με το σύστημα PPC της Mercedes

Πραγματική οικονομία 9,2% με το σύστημα PPC της Mercedes

To ενεργό cruise control μείωσε σημαντικά την κατανάλωση σε ανεξάρτητες δοκιμές στο δρόμο με πούλμαν της Setra

Πάνω από 20 Ευρωπαίοι δημοσιογράφοι του ειδικού Τύπου οδήγησαν επί πέντε μέρες τρία πούλμαν Setra TopClass 500, καλύπτοντας συνολικά 3.120 km στον οδηγικά απαιτητικό αυτοκινητόδρομο Α6 από το Kaiserslautern στο Gruenstadt της Γερμανίας.

Τα τριαξονικά πούλμαν ήταν φορτωμένα σε μικτό βάρος 21,5 τόνων και η κατανάλωση μετρήθηκε με ακρίβεια, με ειδικά όργανα.

Χωρίς τη χρήση του PPC, τα πούλμαν των 476 και 510 ίππων με το αυτοματοποιημένο κιβώτιο 8 σχέσεων είχαν μέση κατανάλωση 31,7 lt/100km στον συγκεκριμένο αυτοκινητόδρομο με τις συνεχείς εναλλαγές απότομων κλίσεων.

Με το PPC ενεργοποιημένο, η κατανάλωση έπεσε στα 28,7 lt/100km, σημειώνοντας μια μέση μείωση 9,2%.

To Predictive Powertrain Control (προληπτικός έλεγχος κινητήριου συστήματος) είναι στην ουσία ένα ενεργό cruise control.

Το σύστημα έχει πρόσβαση στα τοπογραφικά στοιχεία όλων σχεδόν των αυτοκινητοδρόμων και κύριων οδικών αρτηριών της Ευρώπης. Μέσω GPS, το PPC μπορεί να ανιχνεύει κάθε στιγμή την ακριβή θέση του οχήματος και να γνωρίζει την τοπογραφία του δρόμου μπροστά του, με τις υψομετρικές του εναλλαγές.   

Με βάση τα παραπάνω δεδομένα, την πραγματική ταχύτητα, την προκαθορισμένη ταχύτητα, το βάρος του οχήματος και πληροφορίες για τη δύναμη, τη ροπή του κινητήρα και τη σχέση στο κιβώτιο, το PPC όχι μόνο ελέγχει την ταχύτητα, αλλά επεμβαίνει και στο κιβώτιο επιλέγοντας την κατάλληλη σχέση.

Το PPC ανεβάζει τις στροφές πριν τις ανηφόρες, κατεβάζει προληπτικά ταχύτητες εγκαίρως, κόβει το γκάζι πριν την κορυφή κι επιτρέπει στο πούλμαν να ρολάρει στις κατηφόρες με χαμηλές στροφές ή και με νεκρά χρησιμοποιώντας την τεχνολογία EcoRoll για ακόμη μεγαλύτερη οικονομία.

Με δυο λόγια, το PPC οδηγεί όπως ένας εξαιρετικός επαγγελματίας οδηγός, αλλά με τέλεια γνώση των ευρωπαϊκών δρόμων, πάντα με την ίδια προσοχή και χωρίς ποτέ να κουράζεται.

Ακολουθήστε το DRIVE στο Google News και τα Social Media
 

Google NewsFacebookTwitterInstagramYouTube