Παγκόσμιο ρεκόρ οικονομίας με μόλις 0,009 lt/100km! [video]

Παγκόσμιο ρεκόρ οικονομίας με μόλις 0,009 lt/100km! [video]

To ηλεκτρικό όχημα του Πολυτεχνείου του Μονάχου, που πέτυχε το ρεκόρ Guinness, έχει πλαίσιο που ζυγίζει μόλις 23 kg!

Μια ομάδα φοιτητών και αποφοίτων του Τεχνικού Πανεπιστημίου του Μονάχου πήρε το Παγκόσμιο Ρεκόρ Guinness για το πιο οικονομικό ηλεκτρικό αυτοκίνητο.

Το τρίτροχο όχημα από ανθρακόνημα, με τη μορφή σταγόνας και το όνομα eLi14, γύρισε την πίστα δοκιμών της Audi επί μία ώρα καταναλώνοντας το αντίστοιχο 0,009 λίτρων καυσίμου ανά 100 χιλιόμετρα.

Το μονοκόκ πλαίσιο του eLi14, κατασκευασμένο από συνθετικές ρητίνες και ανθρακονήματα, ζυγίζει μόλις 23 kg. Η τελική ταχύτητα του οχήματος φτάνει τα 25 km/h. H οδηγός του, Lisa Kugler, έκανε πέντε γύρους της πίστας για να εξασφαλίσει το ρεκόρ. Επειδή το όχημα είναι ηλεκτροκίνητο, ένας μετρητής joule μέτρησε την ενέργεια που καταναλώθηκε και οι κριτές την μετέτρεψαν σε αντίστοιχη ποσότητα βενζίνης.

Σύμφωνα με το Gizmag, η ομάδα είχε τρέξει αρχικά με το eLi14 στον περίφημο Μαραθώνιο Οικονομίας της Shell, το 2014. Έκτοτε, αναβαθμίσεις στον ηλεκτροκινητήρα του και ρουλεμάν τροχών χαμηλότερης τριβής έκαναν το όχημα ακόμη πιο οικονομικό.

Οι τεχνικές καινοτομίες από τους αγώνες και τις προσπάθειες για ρεκόρ τελικά κατασταλάζουν στα αυτοκίνητα παραγωγής για το κοινό, οπότε το eLi14 μπορεί να σημαίνει πιο οικονομική μετακίνηση για όλους στο μέλλον.

Το παρακάτω video δείχνει το πώς είναι κατασκευασμένο το eLi14, καθώς και πλάνα από την προσπάθεια για το ρεκόρ. Οι διάλογοι μπορεί να είναι στα γερμανικά, αλλά οι εικόνες πραγματικά αξίζουν να τις δείτε.

[Πηγή: Gizmag, Audi]

Ακολουθήστε το DRIVE στο Google News και τα Social Media
 

Google NewsFacebookTwitterInstagramYouTube