Οι Ιάπωνες κατασκευαστές συνεργάζονται για την μπαταρία του μέλλοντος

Οι Ιάπωνες κατασκευαστές συνεργάζονται για την μπαταρία του μέλλοντος

Οι Toyota, Nissan, Honda μαζί με τις Panasonic και GS Yuasa, προωθούν την τεχνολογία των μπαταριών στερεάς κατάστασης.

Η εξέλιξη των μπαταριών στερεάς κατάστασης (solid state) θα επιταχυνθεί στην Ιαπωνία μέσω ενός κρατικά χρηματοδοτούμενου προγράμματος του κέντρου Libtec (Lithium Ion Battery Technology and Evaluation Center).
 
H Ιαπωνία θέλει να γίνει κορυφαίος παίκτης στην τεχνολογία solid state της επόμενης γενιάς, όμως μέχρι τώρα καμία εταιρεία δεν έχει ξεκινήσει τη μαζική παραγωγή μπαταριών αυτού του τύπου. 

solid state battery

Από την άλλη, η κατάσταση με τις συμβατικές μπαταρίες ιόντων λιθίου (με υγρό ηλεκτρολύτη) έχει ξεφύγει από τα χέρια των Ιαπώνων. Το 2013 έλεγχαν το 70% της αγοράς, ενώ το 2016 το ποσοστό τους είχε πέσει στο 41%, σύμφωνα με το πρακτορείο Nikkei.

Li-ion battery future

Στη νέα αυτή πρωτοβουλία ενώνουν τις δυνάμεις τους μεγάλες εταιρείες, συμπεριλαμβανομένων των αυτοκινητοβιομηχανιών Toyota, Nissan, Honda και κατασκευαστών μπαταριών όπως οι Panasonic, GS Yuasa. 

Το παράξενο είναι ότι η κρατική επιχορήγηση των 1,6 δις γεν (€12,3 εκατομμύρια) είναι πολύ χαμηλή για την κλίμακα του εγχειρήματος. 

Ο στόχος του Libtec για τις μπαταρίες solid state είναι να παρέχουν στα ηλεκτρικά αυτοκίνητα αυτονομία 800 km (τη διπλάσια από τις σημερινές Li-ion) έως το 2030, και με πολύ μικρότερο χρόνο φόρτισης.

[Πηγή: Nikkei μέσω Inside EVs]

Ακολουθήστε το DRIVE στο Google News και τα Social Media
 

Google NewsFacebookTwitterInstagramYouTube