Νέος δίλιτρος κινητήρας με 450 ίππους από τη Volvo [video]

Νέος δίλιτρος κινητήρας με 450 ίππους από τη Volvo [video]

Η Volvo παρουσίασε έναν νέο κινητήρα της οικογένειας Drive-E με δύο συμβατικά turbo και ένα ηλεκτρικό, που πετυχαίνει ειδική ισχύ 225 PS/lt.

Η Volvo προτιμά να εξελίσσει τετρακύλινδρους κινητήρες για τα μοντέλα της ώστε να πετυχαίνει τη χαμηλή κατανάλωση που επιδιώκει με χαμηλό βάρος. Το κορυφαίο μέλος της οικογένειας Drive-E είναι ένας 2λιτρος τριτούρμπινος που αποδίδει 450 PS.

Ο κινητήρας διαθέτει δύο turbo τοποθετημένα παράλληλα στην εξαγωγή, με το καθένα από αυτά να αντιστοιχεί σε δύο κυλίνδρους. Ενώ για την άμεση παροχή αέρα σε αυτά ανεξαρτήτως στροφών φροντίζει ένας ηλεκτρικός υπερσυμπιεστής. Το αποτέλεσμα είναι μηδαμινό turbo lag στις χαμηλές στροφές και η εντυπωσιακή επίδοση των 450 PS. Ο κινητήρας αυτός βέβαια αποτελεί αντικείμενο έρευνας, οπότε δεν θα περάσει σε μοντέλα παραγωγής ως έχει. Έτσι ο δυνατότερος 2λιτρος στη γκάμα παραγωγής της Volvo θα εξακολουθήσει να είναι ο Τ6 320 ίππων του νέου XC90.

Στο παρακάτω video στελέχη της Volvo αλλά και της AVL, της Denso και της Polestar Racing, που εμπλέκονται στο project, μας μιλούν για το νέο και πιο ξεχωριστό μέλος της οικογένειας κινητήρων Drive-E:

Ακολουθήστε το DRIVE στο Google News και τα Social Media
 

Google NewsFacebookTwitterInstagramYouTube