Νέοι κινητήρες βενζίνης 1.0 και 1.3 από την Toyota

Νέοι κινητήρες βενζίνης 1.0 και 1.3 από την Toyota

Η ιαπωνική εταιρία παρουσίασε δύο νέους βενζινοκινητήρες με κορυφαία τεχνολογία και αυξημένο βαθμό απόδοσης.

Οι νέοι μικροί κινητήρες βενζίνης της Toyota που έρχονται το 2015 υπόσχονται τουλάχιστον 10% οικονομία σε σχέση με τους υπάρχοντες 1.0 και 1.33 της φίρμας.

Οι βενζινοκινητήρες χαμηλού κυβισμού που τοποθετούνται σε μικρά και μικρομεσαία αυτοκίνητα είναι από τους λίγους που αντέχουν ακόμα στην επίθεση των turbo και των turbodiesel, που έχουν κατακλύσει τις μεγαλύτερες κατηγορίες. Και η Toyota με την εφαρμογή κορυφαίων τεχνολογικών λύσεων ισχυροποιεί ακόμα περισσότερο τη θέση τους.

Ο νέος 1.300άρης της ιαπωνικής εταιρίας λειτουργεί σε κύκλο Atkinson, όπως εκείνος του Auris Hybrid, και έχει σχέση συμπίεσης 13,5:1. Οι αυλοί εισαγωγής είναι ειδικά σχεδιασμένοι ώστε να προκαλούν στροβιλισμό του μίγματος στον θάλαμο καύσης ενώ το σύστημα ανακύκλωσης καυσαερίων (EGR) είναι ψυχόμενο. Το σύστημα μεταβλητού χρονισμού ονομάζεται πλέον VVT-iE, με τα τελευταία δύο γράμματα να μεταφράζονται ως Intelligent Electric.

Χάρη στα παραπάνω ο νέος 1.3 επιτυγχάνει βαθμό θερμοδυναμικής απόδοσης 38%, κορυφαίο νούμερο για κινητήρα μαζικής παραγωγής. Έτσι η Toyota υπόσχεται ότι ο καινούργιος κινητήρας θα προσφέρει έως και 15% οικονομία καυσίμου σε σχέση με τον γνωστό 1.33 που τοποθετείται σήμερα σε μοντέλα της όπως τα iQ, Yaris και Auris.

Ο νέος 1.000άρης έχει εξελιχθεί σε συνεργασία με τη Daihatsu. Υιοθετεί τους νέους αυλούς, την ψύξη των καυσαερίων και την υψηλή σχέση συμπίεσης και παρότι λειτουργεί στον συνηθισμένο κύκλο του Otto, πετυχαίνει βαθμό απόδοσης 37%. Σε σύγκριση με τον 1.000άρη που τοποθετείται σήμερα στα μοντέλα της, η Toyota ανακοινώνει πως η κατανάλωση θα μειώνεται έως και 30%.

Οι παραπάνω κινητήρες θα μπουν στα υπάρχοντα μοντέλα της Toyota όταν αυτά ανανεωθούν, μειώνοντας την κατανάλωσή τους κατά 10% τουλάχιστον. Και μέσα στο 2015 θα διατίθενται 14 διαφορετικές παραλλαγές των νέων μοτέρ ανά τον πλανήτη.

[Πηγή: Toyota]

Ακολουθήστε το DRIVE στο Google News και τα Social Media
 

Google NewsFacebookTwitterInstagramYouTube