Νέο BMW i8 Mirrorless concept, χωρίς καθρέφτες [video]

Νέο BMW i8 Mirrorless concept, χωρίς καθρέφτες [video]

H BMW αποκάλυψε στη CES ένα πρωτότυπο BMW i8 με κάμερες αντί για καθρέφτες, μια τεχνολογία με πολλά πλεονεκτήματα.

Το i8 Mirrorless δείχνει τα πολλά πλεονεκτήματα που μπορεί να φέρει στην οδήγηση η χρήση ευρυγώνιων καμερών, όπως καλύτερη ορατότητα και έξυπνη ειδοποίηση για κινδύνους.

Τρεις κάμερες – δύο στις πόρτες και μία στο πίσω παρμπρίζ – συνεργάζονται για να συνθέσουν μία εικόνα, η οποία προβάλλεται σε μια οθόνη που αντικαθιστά τον εσωτερικό καθρέφτη. Η BMW λέει ότι αυτή η εικόνα παρέχει στον οδηγό ευρύτερο οπτικό πεδίο από έναν κοινό καθρέφτη, «εξαφανίζοντας επικίνδυνες τυφλές γωνίες».

Η χρήση έξυπνης τεχνολογίας επιτρέπει επίσης στο σύστημα Mirrorless να προβλέπει επικείμενους κινδύνους, όπως αυτοκίνητα που πλησιάζουν γρήγορα και μη ασφαλείς αλλαγές λωρίδας. Ο οδηγός τότε βλέπει να προβάλλονται προειδοποιητικά σήματα στο παρμπρίζ, ώστε να μπορεί να αντιδράσει κατάλληλα. Το σύστημα βοηθάει και στο παρκάρισμα, με αλληλοκαλυπτόμενες γραμμές τροχιάς ώστε να κατευθύνεται το i8 σωστά σε στενές θέσεις στάθμευσης.

Ένα ακόμα σημαντικό πλεονέκτημα του συστήματος είναι η μικρότερη αεροδυναμική αντίσταση. Επειδή οι κάμερες στις πόρτες είναι σημαντικά μικρότερες από τους καθρέφτες, ευνοούνται τόσο οι επιδόσεις όσο και η οικονομία καυσίμου. Η σμίκρυνση των εξαρτημάτων βοηθάει τέλος και στη σχεδίαση του αυτοκινήτου.

Η BMW λέει ότι οι κάμερες δεν είναι μόνο πιο προηγμένες από τους καθρέφτες, αλλά είναι και πιο εύκολες στη χρήση, αφού δεν χρειάζεται να τις ρυθμίζει κάθε οδηγός στα μέτρα του. Και χάρη στη θέση της οθόνης ενδείξεων, οι επιβάτες έχουν κι αυτοί πλήρη εικόνα του τι συμβαίνει πίσω από το αυτοκίνητο.

Το i8 Mirrorless concept παρουσιάστηκε στην έκθεση CES του Las Vegas, δίπλα στο, επίσης βασισμένο στο i8, i Vision Future Interaction concept και σε ένα πρωτότυπο με βάση το i3, το i3 Extended Rearview Mirror, που επίσης χρησιμοποιεί κάμερες για βελτίωση της ορατότητας.

Ακολουθήστε το DRIVE στο Google News και τα Social Media
 

Google NewsFacebookTwitterInstagramYouTube