H Jaguar Land Rover αποκαλύπτει προηγμένη τεχνολογία αυτόνομης οδήγησης [video]

H Jaguar Land Rover αποκαλύπτει προηγμένη τεχνολογία αυτόνομης οδήγησης [video]

Προηγμένα συστήματα επιτρέπουν στον οδηγό να ελέγχει το αυτοκίνητο μέσω εφαρμογών σε smartphone, ενώ το αυτοκίνητο μπορεί να εκτελεί μόνο του στροφές 180 μοιρών.

Η Jaguar Land Rover αποκάλυψε δύο νέες τεχνολογίες που θα ανοίξουν το δρόμο για πλήρως αυτόνομα οχήματα στο μέλλον.

Ένα από τα εν εξελίξει συστήματα είναι μια εφαρμογή τηλεχειρισμού που επιτρέπει στον οδηγό να ελέγχει το αυτοκίνητο απ’ έξω, χρησιμοποιώντας ένα smartphone. Το σύστημα, που λειτουργεί σε ταχύτητες έως 4 km/h κι έχει εμβέλεια 10 μέτρων, πλασάρεται ως ένας τρόπος διάσχισης δύσβατων σημείων –ή μανούβρας σε στενά μέρη μέσα σε πόλη– χωρίς ο χειριστής να είναι μέσα στο αυτοκίνητο.

Ένα πειραματικό Range Rover Sport δοκίμασε με επιτυχία την εφαρμογή, η οποία λειτουργεί μόνο αν ανιχνευτεί το «έξυπνο» κλειδί του αυτοκινήτου. Η JLR λέει ότι οι μελλοντικές μορφές αυτής της τεχνολογίας μπορεί να περιλαμβάνουν μια λειτουργία που θα επιτρέπει στον οδηγό να δίνει φωνητικές εντολές τις οποίες θα εκτελεί αυτόνομα το αυτοκίνητο.

Αποκαλύφθηκε επίσης σήμερα ένα πρωτότυπο Range Rover Sport που μπορεί να εκτελεί αυτόνομα στροφές 180 μοιρών. Το αυτοκίνητο, που έχει ήδη δοκιμαστεί σε καταστάσεις όπως αδιέξοδοι δρόμοι και γεμάτα πάρκινγκ, εκτέλεσε τον ελιγμό με επιτυχία χωρίς παρέμβαση του οδηγού.

Η JLR λέει ότι εξελίσσει ένα σύστημα που σκανάρει το περιβάλλον γύρω από το αυτοκίνητο και ειδοποιεί τον οδηγό αν είναι ασφαλές να επιχειρήσει στροφή 180 μοιρών. Στη συνέχεια, μια εντολή του οδηγού επιτρέπει στο όχημα να πάρει τον έλεγχο και να κάνει τη στροφή μόνο του.

Ο διευθυντής Έρευνας & Εξέλιξης της Jaguar Land Rover, Wolfgang Epple, είπε σχετικά: «Το να μανουβράρεις το αυτοκίνητο σε ένα δύσκολο παρκάρισμα μπορεί να είναι μια αγχωτική εμπειρία για οποιονδήποτε οδηγό. Ένα τηλεχειριζόμενο αυτοκίνητο, ή ένα όχημα που μπορεί να στρίβει αυτόνομα στο δρόμο, δείχνει πώς μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε αυτές τις τεχνολογίες για να μειώσουμε τα βαρετά κομμάτια της οδήγησης και να βελτιώσουμε την οδική ασφάλεια.

«Η έρευνα πάνω σε τεχνολογίες σαν αυτές δεν θα μας βοηθήσει μόνο να φτιάξουμε ένα αυτόνομο αυτοκίνητο. Θα βοηθήσει επίσης να γίνει η οδήγηση ασφαλέστερη και πιο ευχάριστη. Οι ίδιοι αισθητήρες και τα ίδια συστήματα που επιτρέπουν σε ένα αυτόνομο αυτοκίνητο να πάρει τις σωστές αποφάσεις, θα βοηθήσουν τον οδηγό και θα αναβαθμίσουν την εμπειρία, συμβάλλοντας στο να προληφθούν ατυχήματα. Οι τεχνολογίες αυτόνομης οδήγησης δεν θα αφαιρέσουν τη διασκέδαση από την οδήγηση».

Ενώ η JLR, όπως πολλοί άλλοι κατασκευαστές, δουλεύει πάνω στην εξέλιξη ενός πλήρως αυτόνομου οχήματος, τονίζει ωστόσο ότι σκοπεύει προσφέρει την επιλογή ανάμεσα στη «συμμετοχική» και την αυτόνομη οδήγηση. Η εταιρεία λέει ότι τα αυτόνομα οχήματά της πρέπει να είναι ικανά σε κάθε περιβάλλον, εντός ή εκτός δρόμου, οπότε η αναβάθμιση της ικανότητας αντίληψης του αυτοκινήτου θα είναι πρωταρχικής σημασίας.

Τα συστήματα αισθητήρων που θα πρέπει να περιλαμβάνονται σε ένα αυτόνομο αυτοκίνητο ικανό να πάει παντού –οι μηχανικοί της JLR το λένε “Solo Car”– περιλαμβάνουν ραντάρ, Lidar, κάμερες, υπερήχους και τεχνολογίες «δομημένου φωτός».

Ακολουθήστε το DRIVE στο Google News και τα Social Media
 

Google NewsFacebookTwitterInstagramYouTube