GreenGT Le Mans: Το πρώτο υδρογονοκίνητο αγωνιστικό [video]

GreenGT Le Mans: Το πρώτο υδρογονοκίνητο αγωνιστικό [video]

Αποδίδει 660 ίππους κι έκανε τους πρώτους του γύρους επίδειξης στο Spa, πριν λίγες μέρες.

Αυτοκίνητα δρόμου που κινούνται με υδρογόνο υπάρχουν εδώ και χρόνια, και το Toyota Mirai είναι στον τιμοκατάλογο της ιαπωνικής φίρμας. Υδρογονοκίνητο αγωνιστικό δεν είχαμε όμως δει μέχρι σήμερα. Το είδαμε όμως πριν λίγες μέρες στο Spa-Francorchamps, στο Βέλγιο.

Καθώς η κορυφαία κατηγορία πρωτοτύπων LMP1 για τους αγώνες Αντοχής σε πίστα έχει ουσιαστικά πεθάνει λόγω αποχώρησης όλων των κατασκευαστών πλην της Toyota, η FIA και το Automobile Club de l’Ouest (ACO) του Le Mans θα φέρουν μια νέα κατηγορία το 2020-24, αγωνιστικών βασισμένων σε hypercars «παραγωγής». Παράλληλα όμως το ACO θέλει να δει και υδρογονοκίνητα πρωτότυπα να παίρνουν μέρος στον θρυλικό 24ωρο αγώνα του.

Και δεν πρόκειται για ευχολόγιο. Στο πλαίσιο του 4ωρου αγώνα στο Spa, το προηγούμενο σαββατοκύριακο, το ACO οργάνωσε μια σειρά από γύρους επίδειξης ενός πρωτοτύπου LMP3 που κινείται αποκλειστικά με υδρογόνο.

Το αγωνιστικό πρωτότυπο, με το όνομα LMPH2G, έχει μια ενεργειακή κυψέλη υδρογόνου 4 «στρώσεων» και 4 ηλεκτρικά μοτέρ που δίνουν συνολική ισχύ 660 PS για μια αξιοπρεπή τελική ταχύτητα 300 km/h. Εξελίχθηκε από την GreenGT και στην επίδειξη το οδήγησε ο 4 φορές νικητής του Le Mans, Yannick Dalmas.

«Δεν είχαμε τον παραμικρό δισταγμό να ακολουθήσουμε το ACO στο πρόγραμμα Mission H24», δήλωσε ο CEO της GreenGT, Jean-Michel Bouresche. «Είχαμε πειστεί εδώ και κάμποσα χρόνια για τις δυνατότητες του υδρογόνου κι έχουμε συγκεντρώσει εμπειρία και αναγνωρισμένη τεχνογνωσία στον τομέα αυτόν. Η επιτάχυνση της ερευνητικής διαδικασίας μέσω των αγώνων είναι μια πρόκληση που ήμασταν έτοιμοι να δεχτούμε με ενθουσιασμό αλλά και ρεαλισμό». 

Η GreenGT θα συνεχίσει να εξελίσσει τα κινητήρια συστήματα υδρογόνου της μέσω της παραγωγής και ανάπτυξης του hypercar H2 Speed. Αυτό είχε παρουσιαστεί ως πρωτότυπο πριν δυόμισι χρόνια, έχει προέλθει από ένα πλαίσιο αγωνιστικού του Le Mans, αλλά έχει μακρύτερο μεταξόνιο και στενότερο μετατρόχιο. Η GreenGT λέει ότι αποδίδει 660 ίππους, όσους και το LMPH2G, κάνει το 0-100 km/h σε 3,4” και φτάνει τα 300 km/h.

[Πηγές: GreenGT, ACO]

Ακολουθήστε το DRIVE στο Google News και τα Social Media
 

Google NewsFacebookTwitterInstagramYouTube