node/17571

Goodyear: Σφαιρικό λάστιχο για το μέλλον! [video]

Το λάστιχο του μέλλοντος θα είναι σφαιρικό και θα προσαρμόζεται μόνο του στο δρόμο και τις καιρικές συνθήκες.

Η Goodyear, με τις ιδέες που έδειξε στη Γενεύη, θέλει να αλλάξει το ελαστικό που ξέρουμε εδώ και πάνω από έναν αιώνα.

Ο σκοπός της είναι «να αλλάξει το μέλλον για τα αυτόνομα αυτοκίνητα», καθώς εκτιμάται ότι θα πουληθούν 129 εκατομμύρια αυτοκίνητα με δυνατότητες αυτονομίας από το 2020 έως το 2035.

Το σφαιρικό Eagle-360 έχει σχεδιαστεί για τα αυτόνομα οχήματα του μέλλοντος, ώστε να προσφέρει τη μέγιστη ευελιξία, συνδεσιμότητα καθώς και βιομιμητικές αντιδράσεις, ενώ το πιο προσγειωμένο IntelliGrip, που προορίζεται για τα αυτόνομα αυτοκίνητα του σήμερα, έχει το σχήμα που ξέρουμε και ενσωματώνει προηγμένη τεχνολογία αισθητήρων για την παρακολούθηση των συνθηκών και της φθοράς.

«Καθώς μειώνεται σταθερά η αλληλεπίδραση και η επέμβαση του οδηγού στα αυτόνομα οχήματα, τα ελαστικά θα παίζουν έναν ακόμη πιο σημαντικό ρόλο ως ο πρωτεύων σύνδεσμος με το δρόμο. Τα πρωτότυπα ελαστικά της Goodyear έχουν διπλό ρόλο στο μέλλον αυτό, τόσο ως δημιουργικές πλατφόρμες για τη διεύρυνση των ορίων της συμβατικής σκέψης, όσο και ως δοκιμαστήρια για τις τεχνολογίες της επόμενης γενιάς», είπε ο Joseph Zakoski, αντιπρόεδρος και τεχνικός διευθυντής της Goodyear.

Το σφαιρικό Eagle-360 επιτρέπει στο αυτοκίνητο να κινείται προς όλες τις κατευθύνσεις, για μεγαλύτερη ευελιξία (στριμωγμένες θέσεις στάθμευσης) και ασφάλεια (αποφυγή εμποδίων). Εμπεριέχει αισθητήρες που πληροφορούν τα συστήματα ελέγχου του αυτοκινήτου για τις οδικές και καιρικές συνθήκες, ενώ η χάραξη και η πίεση μεταβάλλονται συνεχώς για την καλύτερη δυνατή πρόσφυση και το λάστιχο αλλάζει θέση για ομοιόμορφη φθορά.

Τα σφαιρικά λάστιχα συνδέονται στο όχημα με μαγνητική αιώρηση (όπως κάποια σύγχρονα τρένα υψηλής ταχύτητας), για άνεση και αθόρυβη κύλιση, ενώ το πέλμα τους, που μιμείται τη μορφή του εγκεφάλου, αντιδρά όπως ένα φυσικό σφουγγάρι, σφίγγοντας στο στεγνό δρόμο και μαλακώνοντας στη βροχή.

Αν αυτά ακούγονται πολύ σαν επιστημονική φαντασία, το Goodyear IntelliGrip είναι πιο εύκολο στην κατανόηση. Έχει σχεδιαστεί για να επικοινωνεί με τα συστήματα ελέγχου του αυτόνομου αυτοκινήτου, παρακολουθώντας τις αλλαγές στο οδόστρωμα και τις καιρικές συνθήκες με σκοπό τη βελτίωση της ασφάλειας και των επιδόσεων.

Με άλλα λόγια, επιτρέπει στο αυτοκίνητο να προσαρμόζεται στις οδικές συνθήκες (π.χ. να κόβει αυτόματα ταχύτητα όταν ο δρόμος γλιστράει), ενώ παράλληλα παρακολουθούνται και ρυθμίζονται μέσω ειδικών αλγορίθμων μεταβλητές του ελαστικού όπως η πίεση, η θερμοκρασία και το βάθος του πέλματος.

TAGS
node/39939
BMW 128ti

BMW: Τεχνολογία για βελτίωση της οδικής συμπεριφοράς

Η BMW συνεργάζεται με μια εταιρεία τεχνολογίας για να σχεδιάσει ένα σύστημα που θα μπορεί να αναλύει τον δρόμο σε πραγματικό χρόνο για να βελτιώσει το κράτημα και την άνεση. Μια ιδέα που, ωστόσο, δεν είναι πραγματικά νέα.

Παρασκευή, 18 Σεπτεμβρίου 2020 | Επικοινωνία

BMW: Τεχνολογία για βελτίωση της οδικής συμπεριφοράς

Η δυνατότητα της απόσβεσης σε ένα αυτοκίνητο έχει προφανώς μεγάλο περιθώριο βελτίωσης, ακόμη και εν έτει 2020. Οι κορυφαίοι κατασκευαστές έχουν ήδη, ως επί το πλείστον, συστήματα που αναλύουν τον δρόμο, χάρη στις κάμερες, και έτσι καθιστούν δυνατή την προσαρμογή της ανάρτησης στο επικείμενο ανάγλυφο. Ένα είδος προγνωστικής απόσβεσης (και όχι μόνο «παθητικής») που συναντάμε ιδιαίτερα σε μοντέλα της Mercedes-Benz, αλλά και στη Rolls-Royce που ανήκει στο γκρουπ της BMW.

Η BMW για το ανάλογο σύστημά της συνεργάστηκε με την ισραηλινή Tactile Mobility, εταιρεία που ειδικεύεται στην τεχνολογία συλλογής και ανάλυσης δεδομένων. Στόχος είναι να σχεδιάσει ένα σύστημα νέας γενιάς βασισμένο σε αισθητήρες που θα συλλέγουν και θα αναλύουν δεδομένα από τα λάστιχα, τα φρένα, τον κινητήρα, την ανάρτηση και την κατάσταση του δρόμου για να τελειοποιήσουν την οδική συμπεριφορά και την άνεση.

Στο σημείο αυτό να πούμε ότι η Tactile Mobility δεν μας είναι άγνωστη, καθώς συνεργάζεται ήδη με αρκετές αυτοκινητοβιομηχανίες όπως η Ford και η Porsche, καθώς και με δήμους και οδικές αρχές στις Ηνωμένες Πολιτείες, στην Ευρώπη και στην Ασία.

Η τρόπον τινά καινοτομία στην προκειμένη περίπτωση όμως είναι ότι αυτή η τεχνολογία δεν θα προορίζεται για τη Rolls-Royce, αλλά θα αποτελέσει κοινό τόπο σε μια νέα γενιά μοντέλων BMW από το 2021. Επίσης, τα δεδομένα που συλλέγονται από τους αισθητήρες δεν θα χρησιμοποιηθούν μόνο για την προσαρμογή των αναρτήσεων αφού «θα μοιράζονται και σε άλλα οχήματα και υποδομές για τη βελτίωση της ασφάλειας στον δρόμο, ειδικά στις περιπτώσεις που αφορούν μεγάλες λακκούβες ή αντικείμενα στον δρόμο.

node/39934

Volvo Advanced Air Cleaner για καθαρό αέρα στην καμπίνα

Παγκόσμια πρωτιά για τη Volvo: Αναπνεύστε καθαρό αέρα στο εσωτερικό των νέων Volvo με την τεχνολογία Advanced Air Cleaner.

Πέμπτη, 17 Σεπτεμβρίου 2020 | Επικοινωνία

Volvo Advanced Air Cleaner για καθαρό αέρα στην καμπίνα

Πρώτη στον κόσμο, η Volvo Cars έχει παρουσιάσει μία premium τεχνολογία για την ποιότητα του αέρα στα αυτοκίνητά της, δίνοντας στους οδηγούς Volvo τη δυνατότητα να αναπνέουν καθαρό και υγιεινό αέρα μέσα στα αυτοκίνητά τους, αλλά και να καθαρίζουν τον αέρα της καμπίνας πριν από τη διαδρομή τους.

Η νέα προηγμένη τεχνολογία καθαρισμού αέρα της εταιρείας, Advanced Air Cleaner, περιλαμβάνει αισθητήρα που μετρά το επίπεδο σωματιδίων PM2.5 μέσα στην καμπίνα. Πρόκειται για χαρακτηριστικό που δεν διαθέτει σήμερα καμία άλλη εταιρεία αυτοκινήτων στην αγορά.

Η μέτρηση των μικροσκοπικών αιωρούμενων σωματιδίων PM2.5 είναι ένα ευρέως διαδεδομένο μέτρο για την ποιότητα του αέρα. Σε όλο τον κόσμο, πολλές αστικές περιοχές επιβαρύνονται από αυξημένες συγκεντρώσεις PM2.5 που υπερβαίνουν τα συνιστώμενα όρια από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, κάτι που υπογραμμίζει την ανάγκη να μειωθεί η επίπτωσή τους

Διαθέσιμη από την περασμένη άνοιξη σε όλα τα μοντέλα Volvo των σειρών 90 και 60 που βασίζονται στην πλατφόρμα SPA (Scalable Product Architecture), η λειτουργία Advanced Air Cleaner ελαχιστοποιεί τα μικροσκοπικά σωματίδια στο εσωτερικό του αυτοκινήτου. Χρησιμοποιώντας φίλτρο συνθετικών ινών και ιονισμό, συγκρατεί έως και 95% των σωματιδίων PM2.5 έξω από την καμπίνα.

Η τεχνολογία βελτιστοποιεί την ποιότητα του αέρα μέσα στο αυτοκίνητο, ελαχιστοποιώντας τις αρνητικές συνέπειες για την υγεία που συνδέονται με τη μόλυνση της ατμόσφαιρας και τα αιωρούμενα σωματίδια. Ο υγιεινός φρέσκος αέρας στο εσωτερικό του αυτοκινήτου συντελεί επίσης σε ασφαλέστερη οδήγηση, καθώς βοηθά τον οδηγό να παραμένει συγκεντρωμένος.

Οι οδηγοί των μοντέλων Volvo τα οποία εξοπλίζονται με τη νέα τεχνολογία μπορούν επίσης να χρησιμοποιούν την εφαρμογή Volvo On Call για smartphone, ώστε να προγραμματίζουν εύκολα έναν έξτρα καθαρισμό της καμπίνας πριν ξεκινήσουν για τη διαδρομή τους. Αφού ολοκληρωθεί ο καθαρισμός, η εφαρμογή πληροφορεί τους οδηγούς για το πραγματικό επίπεδο των σωματιδίων PM2.5 στο εσωτερικό του αυτοκινήτου.

«Με την προηγμένη τεχνολογία μας Advanced Air Cleaner, μπορείτε να είστε ήσυχοι ότι ο αέρας που αναπνέετε στο εσωτερικό του Volvo σας είναι πιο καθαρός και πιο υγιεινός», δηλώνει o Anders Löfvendahl (Άντερς Λόβενταλ), επικεφαλής ειδικός στην ποιότητα αέρα της καμπίνας στη Volvo Cars. «Πιστεύουμε ότι ο καθαρός αέρας κάνει καλό, τόσο από άποψη υγείας όσο και από πλευράς ασφάλειας, και θα συνεχίσουμε εντατικά τις προσπάθειές μας στο συγκεκριμένο πεδίο».

Εκτός από την τεχνολογία Advanced Air Cleaner, η Volvo Cars εργάζεται και με άλλους τρόπους για τη δημιουργία ενός υγιεινού περιβάλλοντος μέσα στα αυτοκίνητά της. Εδώ και πολλά χρόνια, οι μηχανικοί της εστιάζουν στην εξάλειψη εκπομπών από οργανικές ουσίες στο εσωτερικό των αυτοκινήτων και στην ελαχιστοποίηση των αλλεργιογόνων υλικών στις καμπίνες των Volvo.

Η Volvo Cars θέτει αυστηρές προδιαγραφές στους προμηθευτές της με στόχο να εξαλειφθεί η παραγωγή και η εκπομπή οσμών από εξαρτήματα και υλικά που χρησιμοποιούνται στο εσωτερικό των αυτοκινήτων. Η εταιρεία συνεργάζεται επίσης στενά με πανεπιστήμια και άλλα ινστιτούτα σε project που σχετίζονται με τη χρήση υλικών, καθώς και στην ανάπτυξη και εφαρμογή ακόμη πιο αυστηρών προτύπων για τις αλλεργίες στα εσωτερικά των αυτοκινήτων της.

[Πηγή: Volvo]

TAGS