Goodyear: Σφαιρικό λάστιχο για το μέλλον! [video]

Goodyear: Σφαιρικό λάστιχο για το μέλλον! [video]

Το λάστιχο του μέλλοντος θα είναι σφαιρικό και θα προσαρμόζεται μόνο του στο δρόμο και τις καιρικές συνθήκες.

Η Goodyear, με τις ιδέες που έδειξε στη Γενεύη, θέλει να αλλάξει το ελαστικό που ξέρουμε εδώ και πάνω από έναν αιώνα.

Ο σκοπός της είναι «να αλλάξει το μέλλον για τα αυτόνομα αυτοκίνητα», καθώς εκτιμάται ότι θα πουληθούν 129 εκατομμύρια αυτοκίνητα με δυνατότητες αυτονομίας από το 2020 έως το 2035.

Το σφαιρικό Eagle-360 έχει σχεδιαστεί για τα αυτόνομα οχήματα του μέλλοντος, ώστε να προσφέρει τη μέγιστη ευελιξία, συνδεσιμότητα καθώς και βιομιμητικές αντιδράσεις, ενώ το πιο προσγειωμένο IntelliGrip, που προορίζεται για τα αυτόνομα αυτοκίνητα του σήμερα, έχει το σχήμα που ξέρουμε και ενσωματώνει προηγμένη τεχνολογία αισθητήρων για την παρακολούθηση των συνθηκών και της φθοράς.

«Καθώς μειώνεται σταθερά η αλληλεπίδραση και η επέμβαση του οδηγού στα αυτόνομα οχήματα, τα ελαστικά θα παίζουν έναν ακόμη πιο σημαντικό ρόλο ως ο πρωτεύων σύνδεσμος με το δρόμο. Τα πρωτότυπα ελαστικά της Goodyear έχουν διπλό ρόλο στο μέλλον αυτό, τόσο ως δημιουργικές πλατφόρμες για τη διεύρυνση των ορίων της συμβατικής σκέψης, όσο και ως δοκιμαστήρια για τις τεχνολογίες της επόμενης γενιάς», είπε ο Joseph Zakoski, αντιπρόεδρος και τεχνικός διευθυντής της Goodyear.

Το σφαιρικό Eagle-360 επιτρέπει στο αυτοκίνητο να κινείται προς όλες τις κατευθύνσεις, για μεγαλύτερη ευελιξία (στριμωγμένες θέσεις στάθμευσης) και ασφάλεια (αποφυγή εμποδίων). Εμπεριέχει αισθητήρες που πληροφορούν τα συστήματα ελέγχου του αυτοκινήτου για τις οδικές και καιρικές συνθήκες, ενώ η χάραξη και η πίεση μεταβάλλονται συνεχώς για την καλύτερη δυνατή πρόσφυση και το λάστιχο αλλάζει θέση για ομοιόμορφη φθορά.

Τα σφαιρικά λάστιχα συνδέονται στο όχημα με μαγνητική αιώρηση (όπως κάποια σύγχρονα τρένα υψηλής ταχύτητας), για άνεση και αθόρυβη κύλιση, ενώ το πέλμα τους, που μιμείται τη μορφή του εγκεφάλου, αντιδρά όπως ένα φυσικό σφουγγάρι, σφίγγοντας στο στεγνό δρόμο και μαλακώνοντας στη βροχή.

Αν αυτά ακούγονται πολύ σαν επιστημονική φαντασία, το Goodyear IntelliGrip είναι πιο εύκολο στην κατανόηση. Έχει σχεδιαστεί για να επικοινωνεί με τα συστήματα ελέγχου του αυτόνομου αυτοκινήτου, παρακολουθώντας τις αλλαγές στο οδόστρωμα και τις καιρικές συνθήκες με σκοπό τη βελτίωση της ασφάλειας και των επιδόσεων.

Με άλλα λόγια, επιτρέπει στο αυτοκίνητο να προσαρμόζεται στις οδικές συνθήκες (π.χ. να κόβει αυτόματα ταχύτητα όταν ο δρόμος γλιστράει), ενώ παράλληλα παρακολουθούνται και ρυθμίζονται μέσω ειδικών αλγορίθμων μεταβλητές του ελαστικού όπως η πίεση, η θερμοκρασία και το βάθος του πέλματος.

Ακολουθήστε το DRIVE στο Google News και τα Social Media
 

Google NewsFacebookTwitterInstagramYouTube