Ford: Εκτύπωση 3D για μείωση του κόστους εξέλιξης [videos]

Ford: Εκτύπωση 3D για μείωση του κόστους εξέλιξης [videos]

Η τρισδιάστατη τεχνολογία εκτύπωσης χρησιμοποιείται ευρέως από την αυτοκινητοβιομηχανία και η Ford είναι μια από τους πιο πιστούς θιασώτες της.

H Ford χρησιμοποιεί εδώ και αρκετά χρόνια την εκτύπωση 3D ως βασικό μέρος στην εξέλιξη των μοντέλων της. Και το κάνει όχι μόνο για τα βασικά ή, αν θέλετε, μαζικά μοντέλα της, αλλά και για τα πιο αποκλειστικά και περιορισμένης παραγωγής, όπως είναι το νέο GT.

Το πλεονέκτημα της τεχνολογίας αυτής είναι η σημαντική μείωση του χρόνου εξέλιξης, με τη χρήση πρωτοτύπων τμημάτων από… χαρτί. Μια τεχνική που διευκολύνει σχεδιαστές και μηχανολόγους να δοκιμάσουν γρήγορα και «ανέξοδα» διαφορετικές προσεγγίσεις και λύσεις σε ένα θέμα. Το Μπλε Οβάλ λέει ότι μπορεί να τυπώσει ένα τρισδιάστατο εξάρτημα σε λίγες ώρες και με κόστος λιγότερο από €1.000, κάτι που σημαίνει ότι μπορεί να πειραματιστεί με μηδαμινό κόστος σε πιο ρηξικέλευθο, νεωτερικό σχεδιασμό.

Για παράδειγμα, στην περίπτωση του GT, οι σχεδιαστές της Ford χρησιμοποίησαν τρισδιάστατες τεχνικές εκτύπωσης λέιζερ για να δημιουργήσουν ένα τιμόνι αλά F1 με ενσωματωμένα χειριστήρια, τα paddles αλλαγής ταχυτήτων και ελαφριά εξαρτήματα-κλειδιά για τις προς τα πάνω ανοιγόμενες πόρτες του αυτοκινήτου. Η Ford χρησιμοποιεί επίσης τρισδιάστατη τεχνολογία εκτύπωσης για να εξελίξει την πολλαπλή εισαγωγής του αγωνιστικού κινητήρα EcoBoost για το αγωνιστικό GT Racer.

Ένα άλλο μοντέλο που επωφελήθηκε από την τεχνολογία και την τεχνική αυτή είναι το Mondeo Vignale. H Ford για την περίπτωση εκτύπωσε τρισδιάστατα πρωτότυπα κομμάτια, όπως το εξαγωνικό σχέδιο Vignale για το πάνω μέρος της μάσκας, το αλουμινένιο πλαίσιό του, το μαύρο ματ μεταλλικό φινίρισμά του και το πλαίσιο από γυαλισμένο αλουμίνιο, όπως ακόμη το γυαλιστερό μέρος του κάτω μέρους της μάσκας με τις χρωμιωμένες μπάρες, αλλά και τις σχεδιαστικές λεπτομέρειες των θυρών.    

Οι σχεδιαστές χρησιμοποίησαν επίσης τρισδιάστατες εκτυπώσεις για να αξιολογήσουν τα σήματα «Vignale» και την εξωτερική διακόσμηση, κομμένη από νάιλον. Εκτύπωσαν ακόμη τις αποκλειστικού σχεδιασμού 19άρες ζάντες ελαφρού κράματος σε γυαλιστερό νίκελ και τις διπλές χρωμέ εξατμίσεις, επικαλυμμένες με γυαλισμένο αλουμίνιο.

Η Ford προσφάτως εκτύπωσε το 500.000στό τρισδιάστατο εξάρτημά της, από τότε που προμηθεύτηκε τον πρώτο πρίντερ της, το 1988, τον τρίτο στον κόσμο εκείνη την εποχή. Και αν σας βρίσκεται ένας τέτοιος πρίντερ στο γραφείο ή στο σπίτι, η Ford κατόπιν αιτήματος μπορεί να σας διαθέσει τα περιγράμματα για να κατασκευάσετε υπό κλίμακα τα Ford GT, Focus ST, Fiesta ST και περίπου 1.000 άλλα μοντέλα.

[Πηγή Ford]

Ακολουθήστε το DRIVE στο Google News και τα Social Media
 

Google NewsFacebookTwitterInstagramYouTube