Η Nissan προειδοποιεί για τις συνέπειες της αφυδάτωσης στην οδήγηση [video]

Η Nissan προειδοποιεί για τις συνέπειες της αφυδάτωσης στην οδήγηση [video]

Με ένα ειδικά εξοπλισμένο Juke είδε πόσο επηρεάζει η αφυδάτωση τη συμπεριφορά στην οδήγηση και το αποτέλεσμα εντυπωσιάζει.

Παρότι όλοι γνωρίζουμε τις συνέπειες του αλκοόλ στην οδήγηση, λίγοι ξέρουν τι γίνεται στην περίπτωση αφυδάτωσης.

Μια μελέτη που έγινε το 2015 στο πανεπιστήμιο του Loughborough στη Μ. Βρετανίας και χρηματοδοτήθηκε από το Ευρωπαϊκό Ινστιτούτο Ενυδάτωσης, αποκάλυψε τα εξής:

Όσοι οδηγοί δεν έπιναν πάνω από μια γουλιά (25 ml) νερού ανά ώρα οδήγησης έκαναν υπερδιπλάσια λάθη στην οδήγηση από εκείνους που είχαν ενυδατωθεί σωστά. Για να γίνει πιο κατανοητό αυτό, είναι μια συμπεριφορά που ισοδυναμεί με εκείνη ενός οδηγού που έχει περιεκτικότητα 0,08% αλκοόλ στο αίμα του. Όσο και το όριο στη Μ. Βρετανία δηλαδή.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ: Οδηγούμε το νέο Nissan Qashqai

Οι παρατηρήσεις αφορούσαν κυρίως σε καθυστερημένα αντανακλαστικά κατά περίπου 14% αλλά και έλλειψη συγκέντρωσης. Πέρα από αυτά, υπάρχει και ακόμα μια παγίδα στην αφυδάτωση, τη δυσκολία στο να γίνει αντιληπτή.

Σε ένα σοβαρό βήμα προς την αντιμετώπισή ακριβώς αυτής της δυσκολίας, η Nissan αντλώντας τεχνογνωσία από τη βιομηχανία της Υγείας, δημιούργησε «έξυπνα» υλικά για μελλοντικά στα αυτοκίνητα και τα εφάρμοσε σε ένα πειραματικό Juke, με τον οδηγό αγώνων της Nissan Motorsport, Lucas Ordonez να μας τα παρουσιάζει σε video. 

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ Test drive: Nissan JUke 1.2 DIG-T

Σε συνεργασία με τον ολλανδικό οίκο σχεδιασμού Droog, μια κορυφαίας τεχνολογίας συσκευή ανίχνευσης ιδρώτα που ονομάζεται SOAK έχει ενσωματωθεί στο τιμόνι και τα μπροστινά καθίσματα του αυτοκινήτου.



Ανάλογα με την υγρασία που ανιχνεύει αλλάζει χρώμα και γίνεται από μπλε κίτρινη, πληροφορώντας τον οδηγό ότι πρέπει να ενυδατωθεί.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ Test drive: Nissan Micra 1.5 dCi

Επί του παρόντος η εταιρεία δε σχεδιάζει να περάσει στον εξοπλισμό των αυτοκινήτων της τη συγκεκριμένη τεχνολογία, δείχνει όμως τους δρόμους που έχει αρχίσει να ακολουθεί η εξέλιξη των συστημάτων που σχετίζονται με την ασφάλεια των αυτοκινήτων.

[Πηγή: Nissan]

Ακολουθήστε το DRIVE στο Google News και τα Social Media
 

Google NewsFacebookTwitterInstagramYouTube