Βεντούζα high-tech για καλύτερο φρενάρισμα! [video]

Βεντούζα high-tech για καλύτερο φρενάρισμα! [video]

Σουηδοί χρησιμοποιούν μια «βεντούζα» για να μειώσουν θεαματικά την απόσταση ακινητοποίησης σε φρενάρισμα πανικού.

Ενώ μέχρι τώρα η πρόοδος στα φρένα είχε να κάνει βασικά με βελτιώσεις του κυκλώματος, των δίσκων και των υλικών τριβής, μια σουηδική εταιρεία προσθέτει τώρα ένα επιπλέον στοιχείο για να μειώσει την απόσταση ακινητοποίησης σε κατάσταση ανάγκης. Και η ιδέα της δείχνει να δουλεύει!

Οι Αμερικανοί το λένε “thinking out of the box” που σημαίνει να σκέφτεται κανείς έξω από την πεπατημένη για να προωθήσει την εξέλιξη. Αυτό έκανε η σουηδική εταιρεία Autoliv, προσθέτοντας στο σύστημα πέδησης μια τεχνολογικά προηγμένη «βεντούζα», που τη βάφτισε Torricelli Vacuum Brake και η οποία βελτιώνει εντυπωσιακά το φρενάρισμα ανάγκης, ιδίως μέσα στην πόλη.

Πρόκειται για μια πλάκα η οποία ενεργοποιείται σε μόλις 0,1” χάρη σε μια δύναμη που αντιστοιχεί σε 15.000 Newton (1.529 kg). Περιττεύει να πούμε ότι η δύναμη που εξασκείται στο οδόστρωμα είναι τεράστια, ανεξάρτητα από το αν αυτό είναι στεγνό ή βρεγμένο (στην πραγματικότητα, η δύναμη της αναρρόφησης είναι μεγαλύτερη αν ο δρόμος είναι βρεγμένος, καθώς αυξάνεται η απόδοση της «βεντούζας»).

H Autoliv λέει ότι χρειάζεται ακόμα δουλειά μέχρι να μπει το σύστημα σε παραγωγή, αν και δεν απαιτείται παρά μόνο ένα βήμα. Πάντως, προς το παρόν, οι Σουηδοί μιλούν για απόσταση ακινητοποίησης μειωμένη κατά 40% –μια πραγματικά τεράστια διαφορά- σε ταχύτητες μέχρι 70 km/h

Το Torricelli Vacuum Brake, σε συνδυασμό με το σύστημα αυτόματου φρεναρίσματος City Braking που τοποθετείται σε όλο και περισσότερα νέα μοντέλα, μπορεί να βελτιώσει το χρόνο αντίδρασης και την απόσταση φρεναρίσματος μέσα σε κατοικημένες περιοχές, μειώνοντας έτσι θεαματικά τα ατυχήματα.

Με δεδομένο το ενδιαφέρον των Σουηδών για την ασφάλεια, δεν είναι απίθανο να δούμε το σύστημα αυτό σε μοντέλο παραγωγής μέσα στα επόμενα λίγα χρόνια.

[Πηγή: Autoliv]

Ακολουθήστε το DRIVE στο Google News και τα Social Media
 

Google NewsFacebookTwitterInstagramYouTube