Αποστολή: Νέα γενιά κινητήρων από τη Volvo [video]

Αποστολή: Νέα γενιά κινητήρων από τη Volvo [video]

Η Volvo λανσάρει μια νέα γενιά κινητήρων τούρμπο, την Drive-E, που υπόσχεται περισσότερη οικονομία και φιλικότητα προς το περιβάλλον, χωρίς να θυσιάζεται η ισχύς.

Δεν είναι υπερβολή να γράψω ότι με το λανσάρισμα της νέας οικογένειας κινητήρων Drive-E, η σουηδική φίρμα ουσιαστικά ποντάρει το μέλλον της πάνω σε ένα μοτέρ. Για να είμαι πιο ακριβής σε έναν κινητήρα με πολλές μορφές. Που θα καταναλώνει για «τροφή» βενζίνη ή πετρέλαιο και θα μπορεί να συνδυαστεί ακόμα και με ηλεκτροκινητήρα για να συνθέσει ένα υβριδικό σύστημα.

Στις διάφορες μορφές που θα κυκλοφορήσει, ο νέος 4κύλινδρος κινητήρας πρόκειται να αντικαταστήσει σταδιακά οκτώ κινητήρες από την παλιά γενιά της εταιρείας σε όλη την γκάμα της, καταργώντας παράλληλα τέσσερα 5κύλινδρα, 6κύλινδρα και 8κύλινδρα μοτέρ. Δυστυχώς όμως για μας, ο κινητήρας αυτός είναι δίλιτρος, με ό,τι αυτό συνεπάγεται φορολογικά για την ελληνική αγορά και, επισήμως τουλάχιστον, δεν υπάρχουν ακόμη σχέδια για να ενταχθεί στην οικογένεια Drive-E και ένας μικρότερου κυβισμού κινητήρας.

Ένας για όλους και όλοι για έναν
Η νέα γενιά κινητήρων εξελίχθηκε in-house και θα κατασκευάζεται στο εργοστάσιο της σουηδικής φίρμας στο Skoevde, λίγο έξω από την έδρα της στο Goeteborg. Κοινός παρανομαστής είναι το αλουμινένιο μπλοκ, ο κυβισμός των 1.969 cc και η γεωμετρία: Tέσσερις κύλινδροι, δηλαδή, και ίδια διάμετρο και διαδρομή. Με τη χρήση διαφορετικής κυλινδροκεφαλής, πιστονιών και συστήματος εξαγωγής, ο κινητήρας αυτός μπορεί να καίει βενζίνη ή ντίζελ. Ακόμη, με τη χρήση διάφορων τούρμπο και χαρτογραφήσεων, η ιπποδύναμή του μπορεί να κυμανθεί από τα 120 έως και λίγο πάνω από τα 300 PS.

Πέρα από τις διαφορετικές πιέσεις τούρμπο, σε κάποιες περιπτώσεις το μοτέρ θα μπορεί να συνδυαστεί και με ηλεκτροκινητήρα. Σύμφωνα με τη Volvo, η χρήση ενός μικρού ηλεκτροκινητήρα που θα προσφέρει επιπλέον ισχύ είναι εύκολη και μπορεί να τοποθετηθεί στον εμπρός ή τον πίσω άξονα, ενώ η συστοιχία των μπαταριών στο μέσο του αυτοκινήτου. Συνδυασμοί που, εκτός από τη δυνατότητα για τετρακίνηση, θα παρέχουν επιδόσεις ανάλογες με αυτές των Volvo που φορούσαν μέχρι τώρα μοτέρ V8. Αλλά σαφώς μικρότερη θα είναι και η κατανάλωση, κατά συνέπεια και εκπομπές ρύπων, όπως εξηγεί και ο αντιπρόεδρος κινητήρων και συστημάτων μετάδοσης της Volvo Cars, Derek Crabb.

«Οι νέας γενιάς 4κύλινδροι κινητήρες της Volvo θα έχουν σημαντικά χαμηλότερο βάρος και μέγεθος από οποιονδήποτε 6κύλινδρο της αγοράς. Κατ’ αναλογία, η οικονομία θα αγγίζει ακόμα και το 30%, σε σύγκριση με σημερινούς κινητήρες αντίστοιχης ιπποδύναμης. Μάλιστα η δυνατότητα που έχει η Volvo για χρήση ηλεκτροκίνησης μέσα από υβριδικά συστήματα, θα μας δώσει την ευκαιρία οι νέοι 4κύλινδροι κινητήρες Drive-E να φτάσουν σε επίπεδο επιδόσεων τους σημερινούς κινητήρες μας V8», εξήγησε ο Crabb, κατά τη διάρκεια της πανευρωπαϊκής παρουσίασης των νέων κινητήρων.

Προς το παρόν, η γκάμα των κινητήρων Drive-E αποτελείται από τον ντίζελ D4 με απόδοση 181 PS και τους βενζινοκινητήρες T5 και T6 με απόδοση 245 και 306 PS. Να σημειώσουμε, επίσης, ότι η Volvo εξέλιξε για τους κινητήρες της γενιάς Drive-E ένα νέο αυτόματο 8άρι κιβώτιο ταχυτήτων, ενώ βελτίωσε παράλληλα το υπάρχον χειροκίνητο 6άρι.

Νεωτερισμοί και εκπλήξεις
Όσον αφορά τις νέες τεχνολογίες που εισάγουν οι κινητήρες Drive-E, μεγάλος νεωτερισμός στα ντίζελ, κατά δήλωση της Volvo, είναι η τεχνολογία ψεκασμού i-Art. Κάθε μπεκ στο common rail είναι εφοδιασμένο με ένα μικρό επεξεργαστή, που φροντίζει για τη βέλτιστη ποσότητα καυσίμου που ψεκάζεται σε κάθε κύλινδρο με πίεση μέχρι 2.500 bar (αντί για τα συνηθισμένα μπεκ που ψεκάζουν άπαξ μια σταθερή ποσότητα καυσίμου).

Στην πλευρά των βενζινοκινητήρων, δεν έχουμε να κάνουμε με κάτι πραγματικά νέο, αλλά μάλλον με μια έκπληξη. Βλέπετε, τα υψηλότερης ισχύος μοτέρ, όπως το T6, κάνουν χρήση μηχανικού υπερσυμπιεστή και τούρμπο, προκειμένου να παρέχουν υψηλή ροπή στις χαμηλές στροφές και πιο γραμμική καμπύλη ροπής, λειτουργώντας δηλαδή ως ατμοσφαιρικοί πολυκύλινδροι κινητήρες.

Να θυμίζουμε ότι η τελευταία εταιρεία που εφάρμοσε κάτι ανάλογο (VW Group) αντιμετώπισε αρκετά προβλήματα αξιοπιστίας και δεν κράτησε πολλά χρόνια τους εν λόγω κινητήρες στην αγορά. Βέβαια, τότε επρόκειτο για κινητήρες πολύ χαμηλότερου κυβισμού.

Οι νέοι κινητήρες Drive-E θα είναι διαθέσιμοι αρχικά στα S60, V60 και XC60, ενώ αξίζει να σημειώσουμε πως η νέα γενιά του XC90, που θα παρουσιαστεί το 2015, θα είναι το πρώτο μοντέλο που θα έχει σχεδιαστεί και εξελιχθεί με γνώμονα την κίνησή του αποκλειστικά από τη συγκεκριμένη γενιά κινητήρων.

Χαρακτηριστικά κινητήρων Drive-E
D
4 Ο νέος ντίζελ D4 της Volvo αποδίδει 181 PS και 40,8 kgm ροπής. Διαθέτει σύστημα i-Art της τροφοδοσίας common rail και δυο τούρμπο και σύμφωνα με τη σουηδική φίρμα στην έκδοση του S60 με το χειροκίνητο κιβώτιο 6 σχέσεων καταναλώνει μόλις τα 3,7 lt/100 km με τις εκπομπές CO2 να περιορίζονται στα 99 g/km.

T5 Ο νέος βενζινοκινητήρας Τ5 διαθέτει έναν υπερτροφοδότη και η απόδοσή του φθάνει τα 245 PS και τα 35,7 kgm ροπής. Σταδιακά θα αντικαταστήσει στην γκάμα τον δίλτρο των 240 PS, από τον οποίο είναι 2% ισχυρότερος και 27% πιο αποδοτικός σε κατανάλωση και ρύπους. Σύμφωνα με την Volvo, η μέση κατανάλωση με το νέο αυτόματο 8άρι σασμάν κυμαίνεται στο S60 στα 5,9 lt/100 km, με τις εκπομπές CO2 να μην ξεπερνούν τα 137 gr/km.

Τ6 Η ισχυρότερη βενζινοκίνητη έκδοση του νέου κινητήρα της Volvo φέρει τον κωδικό Τ6 και συνδυάζει άμεσο ψεκασμό με διπλή υπερτροφοδότηση από μηχανικό υπερσυμπιεστή και τούρμπο καυσαερίων. Η απόδοσή του είναι 306 PS και 40,8 kgm ροπής. Mε το νέο αυτόματο 8άρι σασμάν, ο κινητήρας αυτός καταναλώνει 6,4 lt/100 km τοποθετημένος στο S60, ενώ οι εκπομπές CO2 είναι μόλις 149 g/km. Νούμερα αρκετά εντυπωσιακά για τόσο ισχυρό μοτέρ.

Ακολουθήστε το DRIVE στο Google News και τα Social Media
 

Google NewsFacebookTwitterInstagramYouTube