TCS: Δοκιμή παιδικών καθισμάτων 2020 και δύο μοντέλα που πρέπει να αποφύγετε [videos]

TCS: Δοκιμή παιδικών καθισμάτων 2020 και δύο μοντέλα που πρέπει να αποφύγετε [videos]

Το αντικείμενο ενός παιδικού καθίσματος είναι προφανώς η ασφάλεια του παιδιού ως επιβάτη. Από τα 18 μοντέλα που δοκίμασε το Touring Club Suisse, η μεγαλύτερη ελβετική λέσχη χρηστών του δρόμου, δύο απέτυχαν.

Με πάνω από 1,5 εκατομμύριο μέλη, το Touring Club Suisse ή TCS είναι μια ελβετική λέσχη χρηστών του δρόμου με μεγάλη εμπειρία στη διεξαγωγή δοκιμών, αναγνωρισμένων για τη σοβαρότητα και την αξιοπιστία τους.

Αυτή που βλέπετε είναι η δεύτερη σειρά δοκιμών που πραγματοποίησε το TCS για το 2020, με την πρώτη να έχει διεξαχθεί τον περασμένο Ιούνιο και τα αποτελέσματά της μπορείτε να τα δείτε, εδώ

Σε αυτή τη δεύτερη σειρά, το TCS προχώρησε στη διεξαγωγή δοκιμής σε 18 διαφορετικά μοντέλα παιδικών καθισμάτων, κάθε ηλικιακής κατηγορίας. Να θυμίσουμε ότι τα παιδικά καθίσματα αξιολογούνται από το TCS με τρία βασικά κριτήρια: Ασφάλεια, χρήση/εργονομία και παρουσία επιβλαβών ουσιών.

Συνοπτικά τα αποτελέσματα των 18 μοντέλων
TCS - Child seat tests, 2020

Δείτε ευκρινέστερο τον πίνακα στη φωτογραφία της γκάλερι

Εκ των αποτελεσμάτων, δύο μοντέλα της μάρκας Babystyle απορρίφθηκαν πλήρως, επειδή το περιεχόμενό τους σε TCPP και TDCP, βραδύκαυστα υλικά αλλά που θεωρούνται επίσης τοξικά, υπερέβησαν το όριο που θέτει ευρωπαϊκή οδηγία για τα παιχνίδια. Το Oyster Capsule και το Oyster Capsule + Duofix Isofix Base ταξινομήθηκαν επομένως ως «μη συνιστώμενα», παρά τα ανταγωνιστικά αποτελέσματά τους σε άλλες δοκιμασίες. Τα παραπάνω μοντέλα διατίθενται διαδικτυακά και από ελληνικές εταιρείες.

Κατά τα λοιπά, τα 18 μοντέλα αξιολογήθηκαν ως «εξαιρετικά συνιστώμενα» σε δύο τομείς: Αυτόν της καθοδήγησης της ζώνης ασφαλείας και αυτόν της εργονομίας, ο οποίος λαμβάνει υπόψη την έδραση του καθίσματος, την άνεση του παιδιού, το διατιθέμενο χώρο και τέλος τη θέση που καταλαμβάνει μέσα στο κάθισμα του οχήματος. 

TCS - Child seat tests, 2020

Ο ισολογισμός είναι λίγο χειρότερος σε περίπτωση πλευρικής σύγκρουσης, καθώς δύο από τα δοκιμασθέντα καθίσματα αρκέστηκαν στην αξιολόγηση «συνιστώμενα», ενώ τα υπόλοιπα πήραν τη μέγιστη βαθμολογία. 

Όσον αφορά την πρόσθια σύγκρουση, διακρίθηκαν κυρίως τα μοντέλα στα οποία το παιδί είναι τοποθετημένο με την πλάτη στη φορά της κίνησης του αυτοκινήτου. Συνολικά, εννέα καθίσματα αξιολογήθηκαν ως «εξαιρετικά συνιστώμενα», ενώ επτά ακόμα με την επίσης καθησυχαστική αξιολόγηση «συνιστώμενο».

Τις αναλυτικές επιδόσεις των παιδικών καθισμάτων στα τεστ του TCS όπου συγκεντρώνονται και τα προηγούμενα μπορείτε να τις δείτε στο site της Λέσχης. Έτσι θα έχετε ολοκληρωμένη άποψη για τις ασφάλεια που παρέχει ό,τι κάθισμα κυκλοφορεί και στην ελληνική αγορά. 
Εμείς για να σας διευκολύνουμε παραθέτουμε το link ανά ηλικία για να μην χαθείτε.

Οδηγίες για την ανάγνωση των πινάκων
Επισημάνσεις
(1) Τοποθέτηση στο αυτοκίνητο με πρόσωπο ή πλάτη στη φορά κίνησης. 
(2) Τοποθέτηση στο αυτοκίνητο αποκλειστικά με την πλάτη στη φορά κίνησης 
(3) Τοποθέτηση αποκλειστικά με βάσεις Isofix και όχι με τη ζώνη ασφαλείας του αυτοκινήτου 
(4) Τοποθέτηση σε βάσεις Isofix ή με τη ζώνη ασφαλείας του αυτοκινήτου 
(5) Μη συνιστώμενο λόγω περιεχομένων τοξικών ουσιών
(6) Τοποθέτηση στο αυτοκίνητο με πρόσωπο στη φορά κίνησης

Βαθμολόγηση
- Η τελική βαθμολογία υπολογίζεται από τις επιμέρους βαθμολογίες για την ασφάλεια, τη χρήση/εργονομία και τον έλεγχο των τοξικών ουσιών.
- Η βαθμολογία για την ασφάλεια και τη χρήση/εργονομία συνιστούν η καθεμία τους έως και 50% της συνολικής βαθμολογίας, ενώ για τον έλεγχο των τοξικών ουσιών έως και 0%. 

Οι παρακάτω συστάσεις μπορεί να επηρεάσουν το ύψος της τελικής βαθμολογίας
• Αν η βαθμολογία της ασφάλειας ή της χρήσης/εργονομίας είναι μικρότερη του 60%, αυτό επιφέρει μείωση της τελικής βαθμολογίας. 
• Αν η βαθμολογία του ελέγχουν τοξικών ουσιών είναι μικρότερη του 40%, αυτό επιφέρει μείωση της τελικής βαθμολογίας.
• Βαθμολογία στην ασφάλεια ή στη χρήση/εργονομίας ή στο έλεγχο τοξικών ουσιών μικρότερη από 20% έχει άμεση επίπτωση στην τελική βαθμολογία.

Βαθμονόμηση αξιολόγησης
 80-100% ♦♦♦♦♦ Άριστο
 60-79% ♦♦♦♦ Εξαιρετικά συνιστώμενο
 40-59% ♦♦♦ Συνιστώμενο
 20-39% ♦♦ Συνιστώμενο με επιφυλάξεις
 0-19% ♦ Μη συνιστώμενο


Η παρακάτω ομαδοποίηση είναι του TCS, διότι περιλαμβάνονται και τεστ παρελθόντων ετών. Από το 2014 όμως που ισχύει ο καινούργιος κανονισμός ECE R129 για τα παιδικά καθίσματα, αυτά δεν ταξινομούνται με το βάρος του παιδιού (ούτε με την ηλικία), όπως συνέβαινε παλιότερα, αλλά σύμφωνα με το ύψος του παιδιού. Ο κατασκευαστής λοιπόν καθορίζει για ποιες ομάδες ύψους είναι κατάλληλο το προϊόν του: Για παράδειγμα, για ύψος από 40 μέχρι 100 cm. Κάνουμε την αναφορά διότι ίσως κάποιοι μπερδευτούν μα την ηλικιακή ταξινόμηση που είναι απλώς ενδεικτική...

Μέχρι 12 μηνών
Μέχρι 18 μηνών *πιο πρόσφατες δοκιμές το φθινόπωρο του '20
Μέχρι 4 ετών
Μέχρι 7 ετών
Μέχρι 12 ετών *πιο πρόσφατες δοκιμές το φθινόπωρο του '20
Από 6 μηνών μέχρι 4 ετών
Από 1 έως 4 ετών
Από 1 έως 7 ετών
Από 1 έως 12 ετών
Από 4 έως 12 ετών

Εμείς με τη σειρά μας να σας θυμίσουμε τους βασικούς κανόνες ασφαλείας για την αγορά και τη χρήση του παιδικού καθίσματος
- Διαλέξτε ένα παιδικό κάθισμα με βάση το βάρος και τη σωματική διάπλαση του παιδιού. Υπάρχουν λέσχες στην ΕΕ που εκτελούν τις δικές τους δοκιμές πρόσκρουσης σε όλα τα καθίσματα που κυκλοφορούν. Ενημερωθείτε από αυτές και αποκλείστε αυτά που δεν έχουν αποκομίσει καλή βαθμολογία.
- Μην επιλέγετε με βάση τη μάρκα ή βαρύγδουπες φίρμες. Η αυθεντία σε άλλους τομείς του αυτοκινήτου δεν σημαίνει απαραίτητα και αυθεντία στα παιδικά καθίσματα.
- Στην περίπτωση που το αυτοκίνητό σας διαθέτει βάσεις στήριξης παιδικού καθίσματος Isofix, περιλάβετε επίσης τα καθίσματα Isofix στη λίστα αγοράς, παρότι είναι πιο ακριβά.
- Μην αγοράζετε παιδικά καθίσματα παρά μόνο αυτά που έχουν στην κυρίως σήμανση πορτοκαλί ετικέτα και είναι σύμφωνα με τον κανονισμό ECE R44.04 resp. R129 (για παράδειγμα 04 30 10 27).
- Κάντε μια δοκιμή τοποθέτησης του καθίσματος στο αυτοκίνητό σας. Ελέγξτε ότι η ζώνη είναι αρκετά μακριά, η γεωμετρία της λειτουργεί και ότι το κάθισμα δεν κουνιέται. Το παιδικό κάθισμα πρέπει να τοποθετείται σταθερά, να μην κουνιέται, να μην γέρνει, να μην ανατρέπεται ή ολισθαίνει.
- Βεβαιωθείτε ότι η εγκατάσταση του παιδιού και το κούμπωμα της ζώνης, όπως και οι ρυθμίσεις γίνονται εύκολα.
- Βεβαιωθείτε ότι το κάλυμμα του καθίσματος αφαιρείται, διευκολύνοντας τον καθαρισμό του.

TCS - Child seat tests, 2020

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ Παιδιά στο αυτοκίνητο: Το νέο πρότυπο ECE R129 ή i-Size

Και τα δέκα συνηθέστερα λάθη στη χρήση παιδικών καθισμάτων
1. Προμήθεια μεταχειρισμένου παιδικού καθίσματος χωρίς γνώση του ιστορικού του.
2. Τοποθέτηση του καθίσματος σε λάθος θέση στην καμπίνα
3. Χρήση του καθίσματος ως υποκατάστατο της κούνιας
4. Εσφαλμένη τοποθέτηση του καθίσματος ή πρόσδεση του παιδιού
5. Εσφαλμένη γωνία κλίσης του καθίσματος
6. Αλλαγή του καθίσματος που «βλέπει» ανάποδα πολύ νωρίς
7. Ένδυση του παιδιού με ογκώδη ρούχα όταν κάθεται στο κάθισμα
8. Αλλαγή του καθίσματος με booster πολύ νωρίς
9. Εσφαλμένη χρήση του booster (ανυψωμένο έδρανο)
10. Χρήση του καθίσματος του αυτοκινήτου και της ζώνης ασφαλείας του πολύ νωρίς

Δείτε στο video τις επιπτώσεις από τη λάθος πρόσδεση ενός παιδιού στο παιδικό κάθισμα...

Ακολουθήστε το DRIVE στο Google News και τα Social Media
 

Google NewsFacebookTwitterInstagramYouTube

Videos από το DRIVE