TCS: Δοκιμή παιδικών καθισμάτων 2020 και δύο μοντέλα που πρέπει να αποφύγετε [videos]

TCS: Δοκιμή παιδικών καθισμάτων 2020 και δύο μοντέλα που πρέπει να αποφύγετε [videos]

Tο Touring Club Suisse, η μεγαλύτερη ελβετική λέσχη χρηστών του δρόμου, αξιολόγησε 24 νέα παιδικά καθίσματα. Τα αποτελέσματα ήταν κατά πλειονότητά καθησυχαστικά, αλλά ένα που εισάγεται και στην Ελλάδα είναι προς αποφυγή.

Child seat

Το TCS (Touring Club Suisse), ελβετική λέσχη στην υπηρεσία των χρηστών του δρόμου, μόλις δημοσίευσε μια νέα σειρά αποτελεσμάτων δοκιμών για παιδικά καθίσματα αυτοκινήτων. Συνολικά αξιολογήθηκαν 24 μοντέλα από διαφορετικές κατηγορίες, με τρία βασικά κριτήρια: Ασφάλεια, χρήση/εργονομία και παρουσία επιβλαβών ουσιών.

Η Λέσχη υπογραμμίζει εφέτος ότι, η δοκιμή περιέλαβε καθίσματα «που έχουν εξελιχτεί όχι μόνο για εύκολη χρήση σε ένα αυτοκίνητο, αλλά και για την εύκολη μεταφορά και αποθήκευση τους», τονίζοντας ότι όλο και περισσότεροι γονείς μετακινούν το ίδιο κάθισμα μεταξύ πολλών αυτοκινήτων είτε το παίρνουν στο σπίτι. Έτσι, δοκιμάστηκαν δύο πτυσσόμενα καθίσματα, το Chicco Fold & Go i-Size και το Mifold Hifold Fit and Fold Booster, σχεδιασμένα για παιδιά από περίπου 4 ετών και πάνω. Και τα δύο αξιολογήθηκαν ως «συνιστώμενα» με βαθμολογία τριών αστεριών (με άριστα τα πέντε).

Συνολικά, τα αποτελέσματα αυτού του τεστ για την άνοιξη του 2020 είναι καλά, καθώς 15 από τα 24 μοντέλα έλαβαν βαθμολογία τεσσάρων αστεριών δηλαδή «ιδιαίτερα συνιστώμενα». Ακόμα καλύτερα, το Silver Cross Dream + Dream i-Size Base, για παιδιά έως 18 μηνών, απέσπασε πέντε αστέρια –«Άριστο»!

Από την άλλη πλευρά, δύο μοντέλα είχαν κακή βαθμολογία. Το Osann Flux Plus (έως 12 ετών) πήρε δύο αστέρια (συνιστάται υπό όρους), με μικρό σκορ 36% όσον αφορά την ασφάλεια. Το συγκεκριμένο μοντέλο δεν το εντοπίσαμε να διατίθεται στην Ελλάδα. Το χειρότερο όμως στο τεστ ήταν το Tex Baby Eris i-Size (1 έως 4 ετών) που δεν συνιστάται από το TCS, με βαθμολογία μόνο ενός αστεριού. 

Το TCS επισημαίνει  ότι το κάθισμα αυτό έχει αδυναμίες όσον αφορά στην ασφάλεια. Προσοχή! Το κάθισμα διατίθεται στην Ελλάδα, αλλά όχι ως «Tex», καθώς η γαλλική εταιρεία Team-Tex πουλάει τα προϊόντα της υπό την εταιρική ονομασία «Nania». Επίσης τα προϊόντα της, ενδεχομένως λοιπόν και το Baby Eris i-Size, δίνονται φασόν και με άλλες ετικέτες πελατών λιανικής ή εισαγωγέων. Αλλά και κατόπιν αδείας κατασκευής σε εξουσιοδοτημένους κατασκευαστές όπως οι Disney, Ferrari, Paw Patrol…

Τις αναλυτικές επιδόσεις των παιδικών καθισμάτων στα τεστ του TCS όπου συγκεντρώνονται και τα προηγούμενα μπορείτε να τις δείτε στο site της Λέσχης. Έτσι θα έχετε ολοκληρωμένη άποψη για τις ασφάλεια που παρέχει ό,τι κάθισμα κυκλοφορεί και στην ελληνική αγορά. 
Εμείς για να σας διευκολύνουμε παραθέτουμε το link ανά ηλικία για να μην χαθείτε.

Οδηγίες για την ανάγνωση των πινάκων
Επισημάνσεις
(1) Τοποθέτηση στο αυτοκίνητο με πρόσωπο ή πλάτη στη φορά κίνησης. 
(2) Τοποθέτηση στο αυτοκίνητο αποκλειστικά με την πλάτη στη φορά κίνησης 
(3) Τοποθέτηση αποκλειστικά με βάσεις Isofix και όχι με τη ζώνη ασφαλείας του αυτοκινήτου 
(4) Τοποθέτηση σε βάσεις Isofix ή με τη ζώνη ασφαλείας του αυτοκινήτου 
(5) Μη συνιστώμενο λόγω περιεχομένων τοξικών ουσιών
(6) Τοποθέτηση στο αυτοκίνητο με πρόσωπο στη φορά κίνησης

Βαθμολόγηση
- Η τελική βαθμολογία υπολογίζεται από τις επιμέρους βαθμολογίες για την ασφάλεια, τη χρήση/εργονομία και τον έλεγχο των τοξικών ουσιών.
- Η βαθμολογία για την ασφάλεια και τη χρήση/εργονομία συνιστούν η καθεμία τους έως και 50% της συνολικής βαθμολογίας, ενώ για τον έλεγχο των τοξικών ουσιών έως και 0%. 

Οι παρακάτω συστάσεις μπορεί να επηρεάσουν το ύψος της τελικής βαθμολογίας
• Αν η βαθμολογία της ασφάλειας ή της χρήσης/εργονομίας είναι μικρότερη του 60%, αυτό επιφέρει μείωση της τελικής βαθμολογίας. 
• Αν η βαθμολογία του ελέγχουν τοξικών ουσιών είναι μικρότερη του 40%, αυτό επιφέρει μείωση της τελικής βαθμολογίας.
• Βαθμολογία στην ασφάλεια ή στη χρήση/εργονομίας ή στο έλεγχο τοξικών ουσιών μικρότερη από 20% έχει άμεση επίπτωση στην τελική βαθμολογία.

Βαθμονόμηση αξιολόγησης
 80-100% ♦♦♦♦♦ Άριστο
 60-79% ♦♦♦♦ Εξαιρετικά συνιστώμενο
 40-59% ♦♦♦ Συνιστώμενο
 20-39% ♦♦ Συνιστώμενο με επιφυλάξεις
 0-19% ♦ Μη συνιστώμενο


Η παρακάτω ομαδοποίηση είναι του TCS, διότι περιλαμβάνονται και τεστ παρελθόντων ετών. Από το 2014 όμως που ισχύει ο καινούργιος κανονισμός ECE R129 για τα παιδικά καθίσματα, αυτά δεν ταξινομούνται με το βάρος του παιδιού (ούτε με την ηλικία), όπως συνέβαινε παλιότερα, αλλά σύμφωνα με το ύψος του παιδιού. Ο κατασκευαστής λοιπόν καθορίζει για ποιες ομάδες ύψους είναι κατάλληλο το προϊόν του: Για παράδειγμα, για ύψος από 40 μέχρι 100 cm. Κάνουμε την αναφορά διότι ίσως κάποιοι μπερδευτούν μα την ηλικιακή ταξινόμηση που είναι απλώς ενδεικτική...

Μέχρι 12 μηνών
Μέχρι 18 μηνών
Μέχρι 4 ετών
Μέχρι 7 ετών
Μέχρι 12 ετών
Από 6 μηνών μέχρι 4 ετών
Από 1 έως 4 ετών
Από 1 έως 7 ετών
Από 1 έως 12 ετών
Από 4 έως 12 ετών

Εμείς με τη σειρά μας να σας θυμίσουμε τους βασικούς κανόνες ασφαλείας για την αγορά και τη χρήση του παιδικού καθίσματος
- Διαλέξτε ένα παιδικό κάθισμα με βάση το βάρος και τη σωματική διάπλαση του παιδιού. Υπάρχουν λέσχες στην ΕΕ που εκτελούν τις δικές τους δοκιμές πρόσκρουσης σε όλα τα καθίσματα που κυκλοφορούν. Ενημερωθείτε από αυτές και αποκλείστε αυτά που δεν έχουν αποκομίσει καλή βαθμολογία.
- Μην επιλέγετε με βάση τη μάρκα ή βαρύγδουπες φίρμες. Η αυθεντία σε άλλους τομείς του αυτοκινήτου δεν σημαίνει απαραίτητα και αυθεντία στα παιδικά καθίσματα.
- Στην περίπτωση που το αυτοκίνητό σας διαθέτει βάσεις στήριξης παιδικού καθίσματος Isofix, περιλάβετε επίσης τα καθίσματα Isofix στη λίστα αγοράς, παρότι είναι πιο ακριβά.
- Μην αγοράζετε παιδικά καθίσματα παρά μόνο αυτά που έχουν στην κυρίως σήμανση πορτοκαλί ετικέτα και είναι σύμφωνα με τον κανονισμό ECE R44.04 resp. R129 (για παράδειγμα 04 30 10 27).
- Κάντε μια δοκιμή τοποθέτησης του καθίσματος στο αυτοκίνητό σας. Ελέγξτε ότι η ζώνη είναι αρκετά μακριά, η γεωμετρία της λειτουργεί και ότι το κάθισμα δεν κουνιέται. Το παιδικό κάθισμα πρέπει να τοποθετείται σταθερά, να μην κουνιέται, να μην γέρνει, να μην ανατρέπεται ή ολισθαίνει.
- Βεβαιωθείτε ότι η εγκατάσταση του παιδιού και το κούμπωμα της ζώνης, όπως και οι ρυθμίσεις γίνονται εύκολα.
- Βεβαιωθείτε ότι το κάλυμμα του καθίσματος αφαιρείται, διευκολύνοντας τον καθαρισμό του.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ Παιδιά στο αυτοκίνητο: Το νέο πρότυπο ECE R129 ή i-Size

Και τα δέκα συνηθέστερα λάθη στη χρήση παιδικών καθισμάτων
1. Προμήθεια μεταχειρισμένου παιδικού καθίσματος χωρίς γνώση του ιστορικού του.
2. Τοποθέτηση του καθίσματος σε λάθος θέση στην καμπίνα
3. Χρήση του καθίσματος ως υποκατάστατο της κούνιας
4. Εσφαλμένη τοποθέτηση του καθίσματος ή πρόσδεση του παιδιού
5. Εσφαλμένη γωνία κλίσης του καθίσματος
6. Αλλαγή του καθίσματος που «βλέπει» ανάποδα πολύ νωρίς
7. Ένδυση του παιδιού με ογκώδη ρούχα όταν κάθεται στο κάθισμα
8. Αλλαγή του καθίσματος με booster πολύ νωρίς
9. Εσφαλμένη χρήση του booster (ανυψωμένο έδρανο)
10. Χρήση του καθίσματος του αυτοκινήτου και της ζώνης ασφαλείας του πολύ νωρίς

Δείτε στο video τις επιπτώσεις από τη λάθος πρόσδεση ενός παιδιού στο παιδικό κάθισμα...

Ακολουθήστε το DRIVE στο Google News και τα Social Media
 

Google NewsFacebookTwitterInstagramYouTube