Στη Δανία τα πρώτα ιπτάμενα ταξί

Στη Δανία τα πρώτα ιπτάμενα ταξί

Οι Δανοί είναι οι πρώτοι που θα χρησιμοποιήσουν πιλοτικά τα ιπτάμενα ταξί για τις μεταφορικές τους ανάγκες, συνδέοντας σιδηροδρομικούς σταθμούς διαφόρων πόλεων με την Κοπεγχάγη.

Όσο κι αν ακούγεται ως σενάριο επιστημονικής φαντασίας, τα ιπτάμενα «αυτοκίνητα», είναι ένα βήμα πριν τεθούν στις υπηρεσίες του κοινού. Στη Δανία, θα ξεκινήσει από το καλοκαίρι του 2023, η πιλοτική χρήση αυτού του μοντέλου κινητικότητας, με στόχο έως το 2035, τα ιπτάμενα ταξί να μεταφέρουν ημερησίως περισσότερους από 80.000 επιβάτες!

Η πόλη της Δανίας που επιλέγει από την κυβέρνηση για την πιλοτική χρήση του προγράμματος είναι η Οντένσε (3η μεγαλύτερη σε πληθυσμό). Στο σιδηροδρομικό σταθμό της πόλης και συγκεκριμένα στην οροφή των εγκαταστάσεων του, θα στηθεί μια ειδική εξέδρα η οποία θα φιλοξενεί τα ιπτάμενα ταξί.

taxi

Η κυβέρνηση της Δανίας πιστεύει ότι η σύνδεση των σιδηροδρομικών σταθμών της χώρας με τα ιπτάμενα ταξί θα θα δώσει μία νέα ώθηση στις μεταφορές επιβατών, μειώνοντας σημαντικά τους χρόνους αλλά και τους ρύπους, καθώς τα ιπτάμενα αυτά ταξί είναι ηλεκτρικά.

Άλλωστε, η Δανία έχει δεσμευθεί ότι έως το τέλος της δεκαετίας, ο μεταφορικός της κλάδος θα είναι... zero emissions! Τα ιπτάμενα ταξί θα συμβάλλουν σε αυτό, μειώνοντας κατά 100.000 τόνους CO2 την ατμόσφαιρα ετησίως.  

Σε πρώτη φάση, τα εναέρια αυτά μέσα θα υποστηρίξουν τη μεταφορά επιβατών από την πόλη Οντένσε προς την Κοπεγχάγη.

Η εταιρεία «Copenhagen Helicopters» θα υποστηρίξει το εγχείρημα παρέχοντας τα πρώτα ιπτάμενα ταξί στην κυβέρνηση, με τους Δανούς αξιωματούχους ωστόσο να τονίζουν, ότι σύντομα θα προκηρυχθεί διεθνής διαγωνισμός όπου θα λάβουν μέρος όλες οι εταιρείες που δραστηριοποιούνται στην εν λόγω βιομηχανία.

 

Ακολουθήστε το DRIVE στο Google News και τα Social Media
 

Google NewsFacebookTwitterInstagramYouTube