Škoda Motorsport, γιορτάζει τα 120 χρόνια της με ένα 1100 OHC Coupé [video]

Škoda Motorsport, γιορτάζει τα 120 χρόνια της με ένα 1100 OHC Coupé [video]

Για να τιμήσουν την 120ή επέτειο της Škoda Motorsport, οι Τσέχοι αναδημιούργησαν το 1100 OHC Coupé , ένα αγωνιστικό που κατασκευάστηκε σε μόλις δύο κομμάτια, το 1959 και το 1960.

Η Škoda Motorsport γιορτάζει τα 120 χρόνια της και οι Τσέχοι θέλησαν να κάνουν ντόρο. Έτσι αποφάσισαν να ανακατασκευάσουν πλήρως ένα Coupé 1100 OHC. Μόνο δύο αυτοκίνητα από αυτό το αγωνιστικό αυτοκίνητο κατασκευάστηκαν εκείνη την εποχή (το 1959 και το 1960), καθώς η αγωνιστική κατηγορία στην οποία αγωνιζόταν το 1100 OHC Coupé καταργήθηκε στη συνέχεια.

Και τα δύο αυτοκίνητα, που δεν συμμετείχαν σε πολλούς επίσημους αγώνες, πουλήθηκαν σε ιδιώτες το 1966. Ωστόσο, το 1959 και το 1960 είχαν καταστραφεί σε ατύχημα, με το δεύτερο μάλιστα να καεί. 

Το Μουσείο της Škoda ανακάλυψε τα απομεινάρια του παλαιότερου κουπέ και από το 2017 έκανε κάθε δυνατή προσπάθεια να επαναφέρει το αυτοκίνητο στην προηγούμενη δόξα του. Τα ανοιχτά αγωνιστικά πρωτότυπα 1100 OHC βρίσκονται εν ζωή, με το ένα στα χέρια της βρετανικής Škoda και το άλλο στο Μουσείο της εταιρείας στην Τσεχία. Και φτάσαμε σήμερα, οπότε και το παλαιότερο 1100 OHC Coupé ανακατασκευάστηκε πλέον πλήρως. 

Škoda Motorsport, Škoda 1100 OHC Coupé

Όπου ήταν δυνατόν, χρησιμοποιήθηκαν γνήσια ανταλλακτικά, περιλαμβανομένου του κινητήρα, ο οποίος με κάποιο τρόπο επέστρεψε στην κατοχή του Τσέχου κατασκευαστή. Άλλα μέρη, περιλαμβανομένου του ελαφρού αμαξώματος, αναδημιουργήθηκαν από τα αρχικά σχεδιαγράμματα, χρησιμοποιώντας τεχνολογία τρισδιάστατης εκτύπωσης και σχεδίασης με τη βοήθεια υπολογιστή (CAD).

Το 1100 OHC Coupé κρύβει κάτω από το καπό έναν 4κύλινδρο αλουμινένιο κινητήρα αλουμινίου 1,1 λίτρων, που βασίζεται σε κινητήρα παραγωγής. Ωστόσο, χάρη σε διάφορες βελτιώσεις, περιλαμβανομένων δύο εκκεντροφόρων και υψηλότερης σχέσης συμπίεσης, η ισχύς ανέβηκε από τα 40 στα 92 άλογα.

Škoda Motorsport, Škoda 1100 OHC Coupé

Χάρη στο χαμηλό του βάρος (μόλις 550 kg!), το 1100 OHC Coupé μπορούσε να πιάσει τα 200 km/h, ενώ η οδική συμπεριφορά του ήταν επίσης εξαιρετική. Δυναμικά χαρακτηριστικά που εν μέρει οφείλονταν και στη σχεδόν τέλεια κατανομή βάρους, καθώς ο κινητήρας τοποθετήθηκε πίσω από τον εμπρός άξονα και το κιβώτιο ταχυτήτων με το διαφορικό πίσω.

Το προσεκτικά ανακατασκευασμένο Coupé 1100 OHC, όπως και οι δύο ανοιχτές εκδόσεις που προηγήθηκαν τη δεκαετία του ’50, εκ των οποίων δύο πρωτότυπα εξακολουθούν να υπάρχουν, θα χρησιμοποιηθεί ως πρότυπος φορέας για να αναδείξει το σπορ παρελθόν της Skoda, μέσω της Škoda Motorsport.

Škoda Motorsport, Škoda 1100 OHC Coupé

Και καλά κάνουν οι Τσέχοι και η Škoda Motorsport να μας το θυμίζουν. Κι εμείς, ως λάτρεις του αυτοκινήτου, τέτοιες πρωτοβουλίες χρειάζεται να τις ενθαρρύνουμε. Και κατά πώς βλέπουμε, δεν αφορούν μόνο φίρμες με σούπερκαρ. Νομοτελειακά το αυτοκίνητο απογυμνώνεται σιγά σιγά και διαρκώς από κάθε συναίσθημα και πάει να γίνει «προϊόν», «εμπόρευμα»… Ας το καθυστερήσουμε όσο μπορούμε… 

Ακολουθήστε το DRIVE στο Google News και τα Social Media
 

Google NewsFacebookTwitterInstagramYouTube