Ρωσία: Δεν θα πληρώνουν διόδια τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα

Ρωσία: Δεν θα πληρώνουν διόδια τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα

Η κυβέρνηση της Μόσχας δίνει ένα ακόμη κίνητρο από το 2022 για να τονώσει την αγορά των EV.

Από το 2022 οι οδηγοί των ηλεκτρικών αυτοκινήτων δεν θα πληρώνουν διόδια στη Ρωσία. Αυτό περιλαμβάνει ένα προσχέδιο επιπλέον κινήτρων που ετοιμάζει η κυβέρνηση για να ενισχύσει ακόμη περισσότερο την αγορά των EV. 

Η πρωτοβουλία είναι μέρος της νέας αναπτυξιακής αντίληψης για την παραγωγή και χρήση ηλεκτρικών αυτοκινήτων που υπογράφηκε από τον πρωθυπουργό Μιχαήλ Μισούστιν στις 23 Αυγούστου.

Το σχέδιο σχεδίου της κυβέρνησης αναμένει ότι οι ετήσιες πωλήσεις ηλεκτρικών οχημάτων της Ρωσίας θα φτάσουν τις 25.000 έως το 2024 και θα αποτελούν το 10% των πωλήσεων ρωσικών αυτοκινήτων έως το 2030 σε σύγκριση με το σημερινό μερίδιο της στο 0,05%.

Για να αυξηθεί ακόμη περισσότερο αυτό το μερίδιο, η κυβέρνηση σχεδιάζει να αναπτύξει ένα σύστημα επιδοτούμενων δανείων και μισθώσεων για να δώσει κίνητρα στις αγορές ηλεκτρικών οχημάτων. Οι κατασκευαστές με τη σειρά τους θα λάβουν επιδοτήσεις για την κατασκευή νέων εργοστασίων ηλεκτρικών οχημάτων και μπαταριών, σύμφωνα με το σχέδιο.

Από τα 1.553.700 χιλιόμετρα της Ρωσίας, περίπου 50.000 χιλιόμετρα είναι ομοσπονδιακοί αυτοκινητόδρομοι. Μόνο 1.950 χιλιόμετρα, ή περίπου το 0,02% της οδικής κάλυψης της χώρας, είναι δρόμοι με διόδια, σύμφωνα με το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων TASS.

Η κυβέρνηση προβλέπει 9.000 σταθμούς φόρτισης ηλεκτρικών οχημάτων σε ολόκληρη τη χώρα έως το 2024, αριθμός που οι αξιωματούχοι ελπίζουν ότι θα φτάσει τους 72.000 μέχρι το τέλος της δεκαετίας. Η κυβέρνηση σχεδιάζει επίσης να θέσει σε λειτουργία 1.000 σταθμούς υδρογόνου έως το 2030. Σε συνδυασμό, αυτές οι προσπάθειες αναμένεται να δημιουργήσουν 39.000 νέες θέσεις εργασίας.

Μέχρι στιγμής, η Ρωσία έχει επικεντρώσει τις επενδύσεις της στην ηλεκτροκίνηση στις δημόσιες συγκοινωνίες. Σε εθνικό επίπεδο, το 0,6% των λεωφορείων κινούνται με ηλεκτρικό ρεύμα, αριθμός που ανεβαίνει στο 5,5% στη Μόσχα, που είναι πιο κοντά στον μέσο όρο της ΕΕ του 6,1%.

Ενώ η αγορά ηλεκτρικών οχημάτων της Ρωσίας έχει αυξηθεί σημαντικά τα τελευταία χρόνια, παραμένει πολύ μικρότερη από εκείνη των ευρωπαϊκών χωρών. Τον Μάιο, ο πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν έθεσε ως στόχο οι εκπομπές αερίων θερμοκηπίου της Ρωσίας να πέσουν κάτω από αυτές της ΕΕ έως το 2050.

Ακολουθήστε το DRIVE στο Google News και τα Social Media
 

Google NewsFacebookTwitterInstagramYouTube