Rétromobile 2019: Γιορτή για την εκατονταετηρίδα της Citroën

Rétromobile 2019: Γιορτή για την εκατονταετηρίδα της Citroën

Το 2019, η Citroën γιορτάζει τα 100 χρόνια της, και στο παρισινό Σαλόνι για το Κλασικό Αυτοκίνητο, η επέτειος αυτή θα είναι από τα κεντρικά θέματα.

Από τη στρατιωτική βιομηχανία στο αυτοκίνητο, από την DS μέχρι την DS Automobile και από την ανεξαρτησία μέχρι την εξαγορά της από την Peugeot, η ζωή της Citroën δεν ήταν πάντα ένα ποτάμι που κυλούσε ήσυχα. Η γαλλική φίρμα που ανακαλύπτει και πάλι τον εαυτό της με φρεσκοσχεδιασμένα αυτοκίνητα, θα γιορτάσει το 2019 εκατό χρόνια. Και η Rétromobile θα κάνει προφανώς ιδιαίτερη μνεία σε αυτή την επέτειο.

Η ιστορία της Citroën έχει γνωρίσει πολλές ανατροπές, αλλά όλα τα χρωστά κατά κύριο λόγο στον ιδρυτή της, André Citroën, ο οποίος ξεκίνησε τη βιομηχανική δραστηριότητά του στο αυτοκίνητο ύστερα από την μετατροπή του ιστορικού εργοστασίου πυρομαχικών της Javell. Η περίοδος του μεσοπολέμου θα ήταν μια καλή εποχή για το αφεντικό της Citroën, ο οποίος όμως θα χρειαζόταν να αποσυρθεί στην αυγή του Β’ Παγκόσμιου Πολέμου, ύστερα από την εξαγορά της εταιρείας του από τη Michelin, εν μέσω μιας περίπλοκης περιόδου για τον Γάλλο κατασκευαστή.

Τα υπόλοιπα λίγο ως πολύ τα γνωρίζουμε, με την Traction πριν από τον πόλεμο, το Type H και το 2CV ύστερα από την παγκόσμια σύγκρουση, την αποκάλυψη της DS στα μέσα της δεκαετίας του ’50 και πάλι τη βύθισε σε μια κρίση που οδήγησε στην εξαγορά από την Peugeot.

citroen type h
To πρωτότυπο του Citroën Type H το 1948.


Είναι συνηθισμένο να κάνουμε σήμερα τη σύνδεση μεταξύ της υφιστάμενης Citroën και εκείνης της μεγάλης εποχής της DS, όπου η καινοτομία ήταν το ίδιο το DNA της μάρκας. Αλλά οι καιροί έχουν αλλάξει και η Citroën, όπως όλοι οι υπόλοιποι κατασκευαστές, πρέπει τώρα να καλύψει συγκεκριμένες, σύγχρονες ανάγκες μέσα σε ένα μεγάλο όμιλο.

Όλα αυτά τα σκαμπανεβάσματα, τα οποία οδήγησαν τη Citroën σήμερα να είναι μέρος του λεγόμενου Groupe PSA, θα εκτεθούν στην παριζιάνικη Rétromobile σε μια εξαιρετική έκθεση για πλούσιο παρελθόν της Citroën. Εκατό χρόνια ιστορίας θα ήταν αδύνατο να τα συνοψίσουμε σε μια ιντερνετική αναφορά. Οπότε αν δεν βρεθείτε στο Παρίσι ανάμεσα στις 6 με τις 10 Φεβρουαρίου, όπου μια πλειάδα Citroën από όλες τις εποχές θα δώσουν το παρών στη Rétromobile, υπάρχει και άλλος τρόπος. Η έκδοση «Automotive Milestones» με τη σφραγίδα του DRIVE που αναλύει την ιστορία της αυτοκινητοβιομηχανίας, αλλά και κάθε εταιρείας ξεχωριστά, βρίσκεται στα περίπτερα.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ Rétromobile 2019: Το Mini επιστρέφει

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ Rétromobile 2019: Η Bédélia θα έχει την τιμητική της

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ Alfa Romeo μπορεί πιάσει πάνω από €20 εκατ. στη Rétromobile 2019

Ακολουθήστε το DRIVE στο Google News και τα Social Media
 

Google NewsFacebookTwitterInstagramYouTube