node/36417

Renault 19 1988-1992: Ποιοτικό άλμα [video]

Μεγάλος νεωτερισμός του 1988, το R19 σηματοδότησε μια σημαντική περίοδο στην ιστορία της Renault, εγκαινιάζοντας νέες προδιαγραφές ποιότητας.

Με την εμφάνιση του R25 στους καταλόγους της Billancourt, η Renault διατυμπάνισε από νωρίς και πολύ ηχηρά τη βούλησή της για ποιότητα. Η διακήρυξη αυτή όμως δεν ήταν παρά μια φανφάρα, καθώς θα χρειάζονταν ακόμα τέσσερα χρόνια και ένα R19 για να επιδείξει ο Ρόμβος πραγματική ωριμότητα σε αυτόν το τομέα. 

Με την επίσημη παρουσίασή τον Ιούνιο και εμπορικό λανσάρισμα το φθινόπωρο του 1988, το μοντέρνο και κόμπακτ R19 σηματοδοτούσε ήδη μια ευπρόσδεκτη ρήξη στο σχεδιαστικό τομέα σε σχέση με τα προηγούμενα, ανέμπνευστα Renault στην κατηγορία. 

Επιπλέον, εισήγαγε μια νέα εποχή στη μεθοδολογία κατασκευής, καθώς από τον Νοέμβριο του 1984 που εμφανίστηκε το πρότζεκτ Χ53, είχε ως στόχο την κατασκευή ενός ασφαλούς και άνετου μοντέλου μέσω των εργαλείων νέας γενιάς. Έτσι, οι υπολογιστές έπαιξαν μεγάλο ρόλο στη δημιουργία του X53, με τις πρώτες μακέτες σε 3D και τα πρώτα μηχανήματα κατασκευής με ψηφιακό έλεγχο.

Renault 19 1988-1992

Η προηγμένη τεχνολογία του τέλους της δεκαετίας του ’80 επέτρεψε ο σχεδιασμός, οι δοκιμές και οι πιθανές διορθώσεις να γίνουν χωρίς καν να συναρμολογηθεί ένα αυτοκίνητο. 

Όσον αφορά τις δοκιμές στο δρόμο, η Renault διήνυσε 7,5 εκατ. χιλιόμετρα, σε κάθε είδους δρόμο και σε κάθε είδους ακραία κλιματική συνθήκη, στα κέντρα δοκιμών του Lardy και του Aubevoye.

Η αεροδυναμική φινέτσα του R19, διά χειρός Giorgetto Giugiaro, τέθηκε λοιπόν στην υπηρεσία μιας εξαιρετικής σχέσης επιδόσεων/κατανάλωσης, επικουρούμενη από τεράστιο χώρο σε μια καμπίνα όπου η ποιότητα άνθιζε λίγο καλύτερα σε σχέση με το παρελθόν.

Renault 19 1988-1992
Με τη νηφάλια και μοντέρνα σιλουέτα του, το R16 γοήτευσε μια μεγάλη πελατεία που εξετίμησε δεόντως την τεράστια επιλογή των εκδόσεων της γκάμας. 


Αντιπαρατιθέμενο στην αγορά με τα FIAT Tipo/Tempra, Ford Escort, Opel Kadett E και το κορυφαίο της πιάτσας VW Golf ΙΙ, το κόμπακτ Renault έτρεφε από χέρι μεγάλες φιλοδοξίες. 

Βεντέτα στην Ευρώπη
Για να σαγηνεύσει τη μεγαλύτερη δυνατή πελατεία, η Billancourt συνέθεσε μια γκάμα από 14 διαφορετικές εκδόσεις. Νούμερο που προέκυπτε από το «παιχνίδι» με την 3πορτη και την 5πορτη καροσερί, τις τρεις εκδόσεις εξοπλισμού και την γκάμα με τους πέντε κινητήρες.

Renault 19 1988-1992
Ένα χρόνο αργότερα από το λανσάρισμα της καροσερί δύο όγκων, η Renault λανσάρισε το 19 Chamade, με το χαρακτηριστικό σπηλαιώδες πορτμπαγκάζ.


Ένα χρόνο αργότερα, το 1989, λαναρίστηκε και η 4πορτη μπερλίνα. Ένα μοντέλο που ήρθε να ανατρέψει τον μέχρι τότε κώδικα ονοματοδοσίας, εισάγοντας τη λέξη «Chamade» ύστερα από το «19» για να ξεχωρίζει από τα χάτσμπακ. Ένα χρόνο ύστερα από το Chamade, στην γκάμα του R19 προστέθηκε και ένα μοντέλο κάμπριο.

Renault 19 1988-1992

Παρόλο που το «παλιό και καλό» σιδερένιο μοτέρ Cléon-Fonte των 1.237 cc και 55 ίππων απετέλεσε την αναπόφευκτη βάση της γκάμας, ήταν σαφώς ο καινούργιος 1.4 Energy των 80 ίππων που έδειξε το μέλλον, χάρη στη αποδοτικότητα και τη προσαρμοστικότητά του στην καινούργια τότε αμόλυβδη βενζίνη. Αλλά και ο 1.9 ντίζελ των 65 ίππων που έδινε την απαραίτητη διέξοδο στους χιλιομετροφάγους. 

Στην κορυφή της γκάμας καθόταν το μοτέρ των 1.721 cc, κληρονομιά από το Renault 21, πριν από την άφιξη του ολοκαίνουργιου 1.800άρη κινητήρα με τις 16 βαλβίδες και τα 140 άλογα -135 με καταλύτη. Ο 1.700άρης 8βάλβιδος κινητήρας με τον έναν εκκεντροφόρο στην έκδοση με καρμπιρατέρ ήταν 75 ή 92 άλογα, με ψεκασμό 73 και 90, ενώ φορώντας ψεκασμό πολλαπλών σημείων ανέβηκε στους 107 PS.

Renault 19 1988-1992
Τεράστιο ποιοτικό άλμα συντελέστηκε στην καμπίνα, ειδικά στο ταμπλό και στην παρουσίαση του εσωτερικού, αλλά κατά τα ειθωότα της εποχής ο εξοπλισμός και τα επίπεδά του ήταν αναεπαρκή. Εδώ το ταμπλό του 3θυρου R19 16S, όπου το «S» υποδηλώνει τις βαλβίδες, γαλλιστί «soupapes».


Η επιτυχία ήταν σχεδόν προδιαγεγραμμένη, ειδικά στην εθνική αγορά στην οποία, ένα μόλις χρόνο ύστερα από το λανσάρισμά του, το R19 αναρριχήθηκε στην τρίτη θέση των πωλήσεων. H Renault μάλιστα κόμπαζε ότι με αυτό το μοντέλο βρέθηκε στην κορυφή των εισαγομένων αυτοκινήτων στη γερμανική αγορά. Σαφώς, αξιέπαινο! Αλλά η Billancourt ξεχνούσε εσκεμμένα να διευκρινίσει ότι η συντριπτική πλειονότητα των πωλήσεων γινόταν σε πελάτες της πρώην Ανατολικής Γερμανίας.

Το νούμερο της συνολικής παραγωγής του R19 είναι πολύ δύσκολο να προσδιοριστεί, καθώς το αυτοκίνητο, περιλαμβανομένης και της Phase II (1992-1999) κατασκευάστηκε σε εργοστάσια στις τέσσερις γωνιές του πλανήτη –Γαλλία, Βέλγιο, Ισπανία, Πορτογαλία, Τουρκία, Κολομβία, Βενεζουέλα, Αργεντινή και Ταϊβάν.

To R19 με μια ματιά
Κινητήρας 4κύλινδρος σε σειρά
Χωρητικότητα Από 1.237 cc έως 1.763 cc
Ισχύς Από 55 PS έως 140 PS
Τελική ταχύτητα Από 160 km/h έως 210 km/h
Τιμή σήμερα Από €2.000 

node/39641

5 λόγοι για να κάνεις δικό σου το νέο Renault Clio

Το νέο Renault CLIO δεν είναι τυχαία το No1 σε πωλήσεις αυτοκίνητο στην Ευρώπη. Παρουσιάζουμε τους 5 βασικούς λόγους που το κάνουν να υπερέχει

Τρίτη, 11 Αυγούστου 2020 | Επικοινωνία

5 λόγοι για να κάνεις δικό σου το νέο Renault Clio

Το νέο Renault CLIO 5ης γενιάς, είναι πιο ολοκληρωµένο από ποτέ, εξελίσσοντας το χαρακτηριστικό σχεδιαστικό µοτίβο που το ανέδειξε και διατηρώντας τον απαράµιλλό οδηγικό χαρακτήρα που κάνει κάθε Renault να ξεχωρίζει. Παράλληλα, φέρνει επανάσταση στους τοµείς της ποιότητας, της τεχνολογίας, της άνεσης και της ασφάλειας.

Renault Clio

1.Signature σχεδίαση
Η εικόνα του νέου Renault CLIO είναι µοντέρνα και αιχµηρή, αναδεικνύοντας τον δυναµικό του χαρακτήρα. Η προσοχή στη λεπτοµέρεια σχεδίασης τονίζει τον εκλεπτυσµένο χαρακτήρα του γαλλικού best seller, ενώ οι έντονα ανάγλυφες επιφάνειες, τα full LED, “C” shaped φωτιστικά και οι κρυφές πίσω χειρολαβές, το κάνουν να ξεχωρίζει.

Renault Clio

2. «Smart» cockpit
Με προσεκτικά διαλεγµένα υλικά, οδηγοκεντρική σχεδίαση και κορυφαίο χώρο αποσκευών (391 lt), το εσωτερικό του νέου CLIO είναι υποδειγµατικό. Οι  επιλογές εξοπλισµού και οι δυνατότητες εξατοµίκευσης είναι απεριόριστες, συµβάλλοντας στη µοναδική, high tech αίσθηση που αποκοµίζουν οδηγός και επιβάτες. Ο full ψηφιακός πίνακας οργάνων (έως 10,25”) και η έγχρωµη οθόνη αφής, µε σχεδίαση τύπου tablet, για το infotainment (έως 9,3”), προσφέρουν τη µεγαλύτερη επιφάνεια θέασης πληροφοριών στην κατηγορία. 

Μάθε τα πάντα για το νέο Renault CLIO 5ης γενιάς

Renault Clio

3. Πλήρης και σύγχρονη γκάµα κινητήρων
Η γκάµα κινητήρων του νέου CLIO εξασφαλίζει υψηλή απόδοση και φιλικότητα προς το περιβάλλον. Η απόδοση των κινητήρων βενζίνης (1.0 & 1.3 TCe) φτάνει τους 130 ίππους, ενώ o κινητήρας diesel (1.5 Blue dCi) αποδίδει µέχρι και 115 ίππους. Άλλωστε, το νέο CLIO είναι το µόνο µοντέλο της κατηγορίας µε εργοστασιακό σύστηµα κίνησης διπλού καυσίµου (βενζίνης / LPG), για ασυναγώνιστη αυτονοµία και µέγιστη οικονοµία. Μέσα στη χρονιά, θα παρουσιαστεί και η full υβριδική έκδοση E-TECH των 140 ίππων. 

Renault Clio

4. Νέα πλατφόρµα - εξελιγµένη δοµή
Η νέα, σπονδυλωτή πλατφόρµα CMF-B, στην οποία βασίζεται το νέο CLIO, συνδυάζει το χαµηλό βάρος µε την κορυφαία στιβαρότητα. Από την άλλη, η ρύθµιση της ανάρτησης και η απόκριση από το σύστηµα διεύθυνσης εξασφαλίζουν άνεση µε κορυφαίο κράτηµα, βάζοντας τον οδηγό στον επίκεντρο κάθε διαδροµής, εντός και εκτός αστικού ιστού.

Renault Clio

5. Best in Class ασφάλεια
Το νέο Renault CLIO συνεχίζει την παράδοση της γαλλικής εταιρείας στον τοµέα της ασφάλειας, ως το 22ο µοντέλο της µε διάκριση 5 αστέρων από τον ανεξάρτητο οργανισµό Euro NCAP, αλλά και ως το Best in Class µοντέλο της κατηγορίας, σε βαθµολογία αξιολόγησης της ασφάλειας ενήλικων επιβατών, παιδιών, πεζών και αποτελεσµατικότητας των συστηµάτων ασφαλείας. Η επιτυχία αυτή του νέου CLIO βασίζεται στη στιβαρή κατασκευή του, καθώς και στην πληθώρα συστηµάτων υποβοήθησης της οδήγησης που είναι διαθέσιµα στο βασικό εξοπλισµό όλων των εκδόσεών του.

node/39689
Jean Rédélé

Jean Rédélé: Monsieur Alpine

H Alpine ήταν σαφώς η Berlinette, αλλά ήταν επίσης βιομηχανική περιπέτεια και μια λαμπρή αγωνιστική πορεία που συνέθεσε ο Jean Rédélé. O άνθρωπος που άφησε ορφανή την αυτοκινητική σκηνή σαν σήμερα πριν από 13 χρόνια.

Δευτέρα, 10 Αυγούστου 2020 | Γιάννης Κουτσουφλάκης Επικοινωνία

Jean Rédélé: Monsieur Alpine

Στην αυγή των μεταπολεμικών χρόνων, ο Jean Rédélé έβαλε στο συρτάρι το φρέσκο δίπλωμα της Ανωτάτης Εμπορικής -και τα όνειρά του για μια καριέρα στη Νομαρχία- για να αναλάβει στην οικογενειακή αντιπροσωπεία της Renault, στη Διέππη. Για τον πιο νέο αντιπρόσωπο στη Γαλλία (ήταν μόλις 24 ετών) αυτό φάνταζε μια ισχυρή πρόκληση. Οι βομβαρδισμένες εγκαταστάσεις της ήταν σχεδόν ερείπια και οι καθυστερήσεις στην παράδοση για ένα παλιό Juva 4 έφταναν τα δύο χρόνια! 

Ανδρική ιστορία
Πολύ γρήγορα, η έλευση του 4 CV και η σαρωτική επιτυχία του επέτρεψαν στον Rédélé να αναπτύξει την επιχείρηση, αλλά και να ανακαλύψει το πάθος του για τους αγώνες. Στο τιμόνι του 4 CV λοιπόν, διήνυε σχεδόν 100 χιλιάδες χιλιόμετρα τον χρόνο με το γκάζι στο πάτωμα. Όμως, μεταξύ της σπορ και της αγωνιστικής οδήγησης, η διαχωριστική γραμμή πολλές φορές είναι δυσδιάκριτη. Ειδικά όταν έχεις να κάνεις με μια μικρή βόμβα των… μόλις 21 αλόγων και στο παρά «τσακ» χάνεις την πρώτη θέση στο ράλι Monte-Carlo του 1952. 

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ Δοκιμάζουμε το Renault 4CV 1947-1961 [video]

Το ταλέντο του Rédélé πήρε τη ρεβάνς λίγους μήνες αργότερα, στην Ιταλία, θριαμβεύοντας στο Mille Miglia με εκθαμβωτικό τρόπο. Ωστόσο, κάθε φορά που οι στροφές σε έναν αγώνα λιγόστευαν, εξοργιζόταν που δεν μπορούσε να ακολουθήσει τους ταχύτερους με το μικρό, ανίσχυρο 4 CV. Ήδη, φανταζόταν ένα μικρό, χαμηλό κουπέ, καλοσχεδιασμένο κι ελαφρύ, βασισμένο πάνω στον «ψύλλο» της Renault -la puce.

Jean Rédélé 

Με το όνομα «Alpine», ως ανάμνηση για τη νίκη του στο Coupe des Alpes, η πρώτη δημιουργία του Rédélé έκανε την εμφάνισή της τον Ιανουάριο του 1955. Τον Jean, που δεν ήταν ούτε μηχανολόγος ούτε μηχανικός, στον σχεδιασμό αυτού του πρώτου μοντέλου καθοδηγούσαν μόνο η αίσθηση και η λογική. Εκείνο που ήξερε όμως ήταν να περιστοιχίζεται, να ακούει και να δείχνει εμπιστοσύνη σε νέους τεχνικούς χωρίς εμπειρία, αλλά δημιουργικούς και συνεγερμένους χωρίς όριο στην κοινή προσπάθεια.

"O Jean Rédélé χάρισε στη γαλλική αυτοκίνηση μια σπουδαία και ωραία περιπέτεια. Και ένα παλμαρές δαφνοστολισμένο..."

Η Alpine λοιπόν, ήταν πρώτα απ’ όλα μια μεγάλη οικογένεια, γεμάτη συναισθήματα και πάθος. Η κλιμάκωση συνεχίστηκε με την εμφάνιση της Berlinette που, υιοθετώντας τα μοτέρ του καινούργιου R8 Gordini, ξεκίνησε την εκπληκτική επιδρομή της στα ράλι. 

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ DRIVE Legends: Alpine A110 1300S 1966-1971

Εντυπωσιασμένη από αυτό το κύμα επιτυχιών, η Renault αποφάσισε, το 1965, να ανοίξει το δίκτυο πωλήσεών της στα μικρά μπλε αυτοκίνητα. Και στη συνέχεια, από την επόμενη χρονιά κιόλας, να κάνει την Alpine το «αγωνιστικό τμήμα» της. Έτσι γεννήθηκε η Alpine Renault. Αλλά θα ήταν αποκλειστικά η προσωπικότητα του Rédélé που εξέφραζε όλη την ψυχή της. Και τελικά θα απολάμβανε τις υπηρεσίες των Jean-Claude Andruet, Ove Andersson, Jean-Pierre Nicolas, Jean-Luc Thérier, Bernard Darniche...

Jean REDELE & Amédée Gordini
Ο Jean Jean Rédélé και ο Amédée Gordini στο σταντ της Alpine­Renault στις 12 Ώρες της Reims, την 1η Σεπτεμβρίου του 1965.


Οι «έμποροι στροφών» όπως αποκαλούσαν οι ίδιοι τους εαυτούς τους, κέρδιζαν σε όλα τα μέτωπα και τελικά εξασφάλισαν για την Alpine, το 1973, τον παγκόσμιο τίτλο στα ράλι.

Βιομηχανικό χάος
Βέβαια, στο βιομηχανικό-παραγωγικό γίγνεσθαι της Alpine, η περιπέτεια ήταν τέτοια στην κυριολεξία. Με άλλα λόγια, χαοτική. Εν τω μεταξύ, το 1972, μια απεργία παρέλυσε την επιχείρηση, με τη Renault να εξαγοράζει ελέγχον μερίδιο στην Alpine.

Η διαδοχή ενός μύθου όπως ήταν αυτός της Berlinette θα αποδεικνυόταν μια αποστολή σχεδόν αδύνατη για τις νέες Alpine A 310 και V6. Και τόσο αποκαρδιωτική, που ο Rédélé, που πλέον δεν αισθανόταν αφεντικό στο σπίτι του, πούλησε την εταιρεία στη Renault το 1977. Αφού προηγουμένως πήρε την υπόσχεση ότι ο Ρόμβος θα διατηρούσε τις θέσεις εργασίας στις εγκαταστάσεις της εταιρείας για 15 χρόνια. Η Alpine συνέχισε ως αγωνιστική οντότητα μέχρι το 1978, οπότε και νίκησε στις 24 Ώρες του Le Mans με τους Jean-Pierre Jaussaud και Didier Pironi στο τιμόνι της Renault Alpine A442B. 

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ Renault Alpine GTA V6 Turbo Le Mans 1990-1991

Στο «πολιτικό» επίπεδο, οι νέες Alpine, πολύ φρόνιμες, τυπικά σπορ μοντέλα «Régie», με πενιχρή διανομή από το δίκτυο της Billancourt δεν θα πουλούσαν. Και o Ρόμβος θα αποφάσιζε να βάλει τελεία και παύλα σε αυτό το ταξίδι το 1995.

Ο Rédélé συνέχισε ως μέλος της Renault Sport, όπως ονομαζόταν πια από το 1976, μέχρι τη σύνταξή του. Έτσι, ο άνθρωπος που έφτιαξε ένα δικό του «Renault» για δική του χρήση, ολοκλήρωσε την καριέρα του με τη Formula 1, ζώντας όλη τη ζωή του ταγμένος στον Ρόμβο.

Ο Rédélé έφυγε από τη ζωή στις 10 Αυγούστου του 2007, σε ηλικία 85 ετών, και αναπαύεται στο κοιμητήριο της Μονμάρτης, στο Παρίσι. 

H Alpine του Rédélé με μια ματιά
1955 Γέννηση της Alpine
1962 Παρουσίαση της Α 110
1971 Λανσάρισμα της Α 310
1973 Πρωταθλήτρια στο WRC
1977 Εξαγορά από τη Renault
1978 Νίκη στις 24 Ώρες του Le Mans
1991 Λανσάρισμα της Α 610
1995 Τερματισμός της παραγωγής