Toyota bZ4X: Αμιγώς ηλεκτρικό και τετρακίνητο D-SUV [video]

Toyota bZ4X: Αμιγώς ηλεκτρικό και τετρακίνητο D-SUV [video]

Η έκδοση παραγωγής του bZ4X θα κυκλοφορήσει το 2022!

Η Toyota παρουσίασε στην Έκθεση της Σανγκάης το αμιγώς ηλεκτρικό και τετρακίνητο D-SUV με το όνομα bZ4X (beyond Zero 4X), το οποίο μας προετοιμάζει για την οικογένεια ηλεκτρικών μοντέλων που θα ακολουθήσει τα επόμενα χρόνια.

Το Toyota bZ4X Concept - από το ακρωνύμιο beyond Zero - εξελίχθηκε σε συνεργασία με την Subaru και βασίζεται στη νέα ηλεκτρική πλατφόρμα e-TNGA. Μπορεί να παρουσιάστηκε σε μορφή πρωτοτύπου όμως βρίσκεται πολύ κοντά στην παραγωγή, με τις πωλήσεις να ξεκινούν στα μέσα του 2022.

Toyota bZ4X

Σχεδιαστικά το bZ4X χαρακτηρίζεται από δυναμική σιλουέτα και έντονα σμιλεμένο αμάξωμα. Στη μάσκα τα μακρόστενα φώτα LED κάτω από τα έντονα νεύρα του καπό και των φτερών πλαισιώνουν την πλήρως καλυμμένη γρίλια που ενσωματώνει τους αισθητήρες για τα συστήματα αυτόνομης οδήγησης. Η διχρωμία ενισχύεται από την οροφή, τους καθρέφτες, τα φτερά, τα μαρσπιέ και τις ποδιές σε σκούρο γκρι.

Στο προφίλ οι πτυχώσεις στις πόρτες θυμίζουν το RAV4 όμως εδώ η σχεδιαστική γλώσσα έχει εξελιχθεί περαιτέρω και οι αναλογίες είναι διαφορετικές. Η αεροδυναμική γραμμή της οροφής καταλήγει σε αεροτομή που σκεπάζει το πίσω παρμπρίζ με έντονη κλίση. Πίσω τα φώτα ενώνονται με μια λωρίδα LED και το έντονα σμιλεμένο πορτπαγκάζ έχει χαμηλό κατώφλι φόρτωσης πάνω από την πλαστική ποδιά του πίσω προφυλακτήρα.

Toyota bZ4X

Η πλατφόρμα e-TNGA που εξελίχθηκε αποκλειστικά για χρήση σε ηλεκτρικά οχήματα επιτρέπει μακρύ μεταξόνιο, κοντούς προβόλους και εξαιρετική εκμετάλλευση εσωτερικών χώρων. Πιο συγκεκριμένα, η Toyota αναφέρει πως ο χώρος για τα γόνατα των πίσω επιβατών είναι στο άνω άκρο της κατηγορίας D-Segment.

Στο ταμπλό ξεχωρίζει το φουτουριστικό τιμόνι με ενσωματωμένα χειριστήρια (η Toyota δημοσίευσε φωτογραφίες και με συμβατικό, στρογγυλό τιμόνι), ο ψηφιακός πίνακας οργάνων που βρίσκεται κοντά στο παρμπρίζ, η μεγάλης διαμέτρου κεντρική οθόνη αφής και η ψηλά τοποθετημένη κεντρική κονσόλα με πληθώρα αποθηκευτικών χώρων και λιγοστά κουμπιά.

Η Toyota κάνει λόγο για τον πρώτο συνδυασμό "yoke" steering και συστήματος διεύθυνσης steer-by-wire σε μοντέλο μαζικής παραγωγής. Αφαιρώντας τις παρεμβολές στο τιμόνι από το κακής ποιότητας οδόστρωμα ή το έντονο φρενάρισμα, ο οδηγός έχει καλύτερο και πιο ακριβή έλεγχο ανάλογα με την ταχύτητα του οχήματος και τη γωνία του τιμονιού.

Toyota bZ4X

Το σύστημα τετρακίνησης του bZ4X εξελίχθηκε σε συνεργασία με την Subaru, με ηλεκτρικά μοτέρ εμπρός και πίσω. Η εταιρεία κάνει λόγο για γνήσιες δυνατότητες εκτός δρόμου και ασφάλεια στο δρόμο ανεξαρτήτως καιρικών συνθηκών.

Η Toyota δεν αποκάλυψε λεπτομέρειες για τα τεχνικά χαρακτηριστικά του ηλεκτρικού SUV, όμως μιλά για κορυφαία αποδοτικότητα και ανταγωνιστική αυτονομία. Σε αυτό συμβάλλουν και τα ηλιακά πάνελ, με την μπαταρία να διατηρεί την αυτονομία της ανεξαρτήτως θερμοκρασίας και για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Toyota bZ4X

Μέχρι το 2025, η Toyota θα έχει κυκλοφορήσει 15 ηλεκτρικά ανάμεσα στα οποία 7 μοντέλα της σειράς bZ. Στόχος της ιαπωνικής φίρμας για την γκάμα bZ είναι να πετύχει μηδενικό αποτύπωμα CO2 σε ολόκληρη τη διάρκεια ζωής του οχήματος (παραγωγή, διανομή, χρήση, ανακύκλωση και απόσυρση).

Συνολικά, η γκάμα της Toyota σε ολόκληρο τον κόσμο θα περιλαμβάνει πάνω από 70 εξηλεκτρισμένα οχήματα μέχρι το 2025. Στην Ευρώπη το μείγμα θα αφορά 70% υβριδικά (HEV), πάνω από 10% plug-in hybrid (PHEV) και πάνω από 10% αμιγώς ηλεκτρικά (BEV κα FCEV).

[Πηγή: Toyota]

 

 

 

 

 

Ακολουθήστε το DRIVE στο Google News και τα Social Media
 

Google NewsFacebookTwitterInstagramYouTube