node/37507

Porsche: Ηλεκτρικό SUV με τέσσερα μοτέρ!

Η φίρμα του Zuffenhausen σχεδίασε ένα SUV με τέσσερις ηλεκτροκινητήρες, προκειμένου να εξελίξει ένα πλήρως ηλεκτρονικό σύστημα ελέγχου για την κατανομή της ροπής.

Εάν οι ανταγωνιστές της έχουν επιλέξει να εισέλθουν στην αγορά του ηλεκτρικού αυτοκινήτου μέσω της δημοφιλούς κατηγορίας των SUV, η Porsche προτίμησε για τη δική της εμπλοκή μια μπερλίνα. Αλλά η Taycan δεν θα μείνει για πολύ μόνη της στον κατάλογο της εταιρείας.

Ένα ηλεκτρικό πρωτότυπο SUV έχει ολοκληρώσει ήδη την εξέλιξή του και μάλιστα διαθέτει τέσσερις κινητήρες, έναν ανά τροχό, προκειμένου να σχεδιάσει ένα νέο σύστημα ελέγχου της ελκτικής πρόσφυσης.

Διαφορικό και ESP συνδυάζονται ηλεκτρονικά
«Ένα ηλεκτρικό αυτοκίνητο με τετρακίνηση και πολλαπλούς κινητήρες διαθέτει θεμελιώδες πλεονέκτημα έναντι ενός βενζινοκίνητου ή ενός ντίζελ», λέει η Porsche, «είναι σαν να έχεις ένα πεντάλ γκαζιού για κάθε άξονα ή για κάθε τροχό».

Όλα περνούν από το σύστημα ηλεκτρονικού ελέγχου της ροπής, μέσω ενός λογισμικού που εξελίχτηκε από λευκό φύλλο χαρτί. Κατανέμει δε τη ροπή εμπρός, πίσω ή 50:50 ανάλογα με την περίσταση. Αλλά όχι μόνο… Στο SUV που εξέλιξε η Porsche, «το λογισμικό παίρνει και το ρόλο του διαφορικού», διορθώνοντας τις απώλειες πρόσφυσης, μπλοκάροντας ανεξάρτητα τους αντίστοιχους τροχούς. «Είναι σαν να οδηγείς στις ράγες· ένα SUV με την ακρίβεια ενός σπορ αυτοκινήτου», λέει ο Ulf Hintze της Porsche Engineering.

macan

Η «μονάδα παρατήρησης», ένα μάλλον άστοχο όνομα για την αναλυτική πλευρά της οδήγησης, προκάλεσε στους προγραμματιστές περισσότερα προβλήματα. Έπρεπε να συλλέγει πληροφορίες, χωρίς πρόσθετο αισθητήρα. Χάρη στα δεδομένα του, το σύστημα λειτουργεί επίσης ως ESP. Μπορεί να διορθώσει τις γραμμές του αυτοκινήτου, φρενάροντας αλλά και επιταχύνοντας κάποιους τροχούς αν είναι απαραίτητο.

Προσώρας, είναι αδύνατο να προβλεφθεί εάν αυτές οι εξελίξεις θα περάσουν στην επόμενη Porsche Macan που θα είναι αποκλειστικά ηλεκτρική. Σύμφωνα με την Porsche, το σύστημα είναι ιδανικό για ένα SUV, αλλά «και για άλλους τύπους ηλεκτρικών αυτοκινήτων». Εάν η 911 δεν είναι ακόμα έτοιμη γι’ αυτή τη μετάβαση, κάποιο άλλο σπορ μοντέλο θα μπορούσε επωφεληθεί από ένα τέτοιο σύστημα. Και η φήμες μιλούν για μια ηλεκτρική Porsche 718... Οψόμεθα.
 

node/39648

Σχεδιαστική σπουδή για το Citroën C3 4ης γενιάς

Ο Kleber Silva μας δείχνει πώς θα είναι η επόμενη γενιά του μικρομεσαίου της γαλλικής εταιρείας.

Πέμπτη, 06 Αυγούστου 2020 | Θοδωρής Τσίκας Επικοινωνία

Σχεδιαστική σπουδή για το Citroën C3 4ης γενιάς

Εντελώς διαφορετικό θα είναι -σύμφωνα με τον γνωστό σχεδιαστή Kleber Silva- το μελλοντικό Citroen C3.

Αν πιστέψουμε την σχεδιαστική προσέγγιση του σχεδιαστή, το αυτοκίνητο δεν θα θυμίζει σε τίποτα το σημερινό C3, καθώς θα χάσει την «καμπυλωτή» του εμφάνιση και θα αποκτήσει περισσότερες ακμές και θα γίνει πιο «επιθετικό». 

Να θυμίσουμε ότι η Citroën παρουσίασε τον Φεβρουάριο το ανανεωμένο C3, το οποίο δέχεται ένα διακριτικό facelift μετά από 4 χρόνια στην αγορά και αφού η σημερινή γενιά του έχει σημειώσει ήδη 750.000 πωλήσεις (συνολικά όλες οι γενιές C3 μετρούν 4,5 εκατομμύρια πωλήσεις).

c3

Το νέο C3 θα χρησιμοποιεί ως βάση την πλατφόρμα CMP του νέου Peugeot 208 και το Opel Corsa. Ως εκ τούτου θεωρείται περισσότερο από βέβαιο ότι στη γκάμα του θα περιλαμβάνει και μια αμιγώς ηλεκτροκίνητη έκδοση που θα βασίζεται στις αντίστοιχες των e-208 και Corsa-e. 

Kάπως έτσι το ηλεκτρικό C3 αναμένεται να εφοδιάζεται με μπαταρία 50 kWh που θα προσφέρει αυτονομία περίπου 330 km. Ο ηλεκτροκινητήρας θα αποδίδει ισχύ 136 PS και ροπή 260 Nm.

Το εμπορικό λανσάρισμα του αυτοκινήτου αναμένεται προς τα τέλη του 2021. 

node/39638
Sony Vision-S Concept

To Sony Vision-S εμφανίζεται στο Tokyo [video]

Θυμάστε που η Sony μας παρουσίασε online νωρίτερα εφέτος το εντυπωσιακό Vision-S. Τώρα βλέπουμε τη γιαπωνέζικη ηλεκτρική μπερλίνα να βολτάρει στο Tokyo κοντά στην έδρα της Sony.

Τετάρτη, 05 Αυγούστου 2020 | Επικοινωνία

To Sony Vision-S εμφανίζεται στο Tokyo [video]

Οι τελείως ψεύτικες και στατικές φωτογραφίες του απροσδόκητου Sony Vision-S μας έδωσαν μια πρόγευση γι’ αυτό που ετοιμάζουν οι Ιάπωνες τον περασμένο Ιανουάριο. Αλλά το 4θυρο Sony φαίνεται ότι κινείται κιόλας! Απόδειξη, αυτό το σύντομο διαφημιστικό κλιπάκι που δημοσιεύτηκε στο Youtube από τον ιαπωνικό γίγαντα.

Στο video, ένα μυστηριώδες λευκό φορτηγό μπαίνει στον υπόγειο χώρο στάθμευσης των κεντρικών γραφείων της Sony. Στη συνέχεια, οι πλευρικές πόρτες αποκαλύπτουν το προφίλ του ιαπωνικού ηλεκτρικού αυτοκινήτου. Οι εικόνες που ακολουθούν μας δείχνουν σε animation την καμπίνα και τον φωτισμό του Vision-S. Και βάζοντας όπισθεν, το αυτοκίνητο κατεβαίνει απαλά, με μικρή ταχύτητα, από την πλατφόρμα του.

Να υπενθυμίσουμε ότι η Sony λέει ότι δεν έχει την πρόθεση να λανσάρει εμπορικά το ηλεκτρικό πρωτότυπό της. Το Vision-S χρησιμοποιείται επίσημα μόνο για την εξέλιξη onboard τεχνολογιών που συνδέονται, μεταξύ άλλων, με την ψυχαγωγία.