Porsche: Ηλεκτρικό SUV με τέσσερα μοτέρ!

Porsche: Ηλεκτρικό SUV με τέσσερα μοτέρ!

Η φίρμα του Zuffenhausen σχεδίασε ένα SUV με τέσσερις ηλεκτροκινητήρες, προκειμένου να εξελίξει ένα πλήρως ηλεκτρονικό σύστημα ελέγχου για την κατανομή της ροπής.

Εάν οι ανταγωνιστές της έχουν επιλέξει να εισέλθουν στην αγορά του ηλεκτρικού αυτοκινήτου μέσω της δημοφιλούς κατηγορίας των SUV, η Porsche προτίμησε για τη δική της εμπλοκή μια μπερλίνα. Αλλά η Taycan δεν θα μείνει για πολύ μόνη της στον κατάλογο της εταιρείας.

Ένα ηλεκτρικό πρωτότυπο SUV έχει ολοκληρώσει ήδη την εξέλιξή του και μάλιστα διαθέτει τέσσερις κινητήρες, έναν ανά τροχό, προκειμένου να σχεδιάσει ένα νέο σύστημα ελέγχου της ελκτικής πρόσφυσης.

Διαφορικό και ESP συνδυάζονται ηλεκτρονικά
«Ένα ηλεκτρικό αυτοκίνητο με τετρακίνηση και πολλαπλούς κινητήρες διαθέτει θεμελιώδες πλεονέκτημα έναντι ενός βενζινοκίνητου ή ενός ντίζελ», λέει η Porsche, «είναι σαν να έχεις ένα πεντάλ γκαζιού για κάθε άξονα ή για κάθε τροχό».

Όλα περνούν από το σύστημα ηλεκτρονικού ελέγχου της ροπής, μέσω ενός λογισμικού που εξελίχτηκε από λευκό φύλλο χαρτί. Κατανέμει δε τη ροπή εμπρός, πίσω ή 50:50 ανάλογα με την περίσταση. Αλλά όχι μόνο… Στο SUV που εξέλιξε η Porsche, «το λογισμικό παίρνει και το ρόλο του διαφορικού», διορθώνοντας τις απώλειες πρόσφυσης, μπλοκάροντας ανεξάρτητα τους αντίστοιχους τροχούς. «Είναι σαν να οδηγείς στις ράγες· ένα SUV με την ακρίβεια ενός σπορ αυτοκινήτου», λέει ο Ulf Hintze της Porsche Engineering.

macan

Η «μονάδα παρατήρησης», ένα μάλλον άστοχο όνομα για την αναλυτική πλευρά της οδήγησης, προκάλεσε στους προγραμματιστές περισσότερα προβλήματα. Έπρεπε να συλλέγει πληροφορίες, χωρίς πρόσθετο αισθητήρα. Χάρη στα δεδομένα του, το σύστημα λειτουργεί επίσης ως ESP. Μπορεί να διορθώσει τις γραμμές του αυτοκινήτου, φρενάροντας αλλά και επιταχύνοντας κάποιους τροχούς αν είναι απαραίτητο.

Προσώρας, είναι αδύνατο να προβλεφθεί εάν αυτές οι εξελίξεις θα περάσουν στην επόμενη Porsche Macan που θα είναι αποκλειστικά ηλεκτρική. Σύμφωνα με την Porsche, το σύστημα είναι ιδανικό για ένα SUV, αλλά «και για άλλους τύπους ηλεκτρικών αυτοκινήτων». Εάν η 911 δεν είναι ακόμα έτοιμη γι’ αυτή τη μετάβαση, κάποιο άλλο σπορ μοντέλο θα μπορούσε επωφεληθεί από ένα τέτοιο σύστημα. Και η φήμες μιλούν για μια ηλεκτρική Porsche 718... Οψόμεθα.
 

Ακολουθήστε το DRIVE στο Google News και τα Social Media
 

Google NewsFacebookTwitterInstagramYouTube