Πωλείται το μοναδικό Zagato Raptor με κινητήρα Lamborghini

Πωλείται το μοναδικό Zagato Raptor με κινητήρα Lamborghini

Σε δημοπρασία το πρωτότυπο που σχεδιάστηκε το 1996 ως πιθανός αντικαταστάτης της Diablo.

Το μοναδικό πρωτότυπο Zagato Raptor που σχεδιάστηκε από τον ιταλικό σχεδιαστικό οίκο για τη Lamborghini ως πιθανός αντικαταστάτης της Diablo, θα δημοπρατηθεί από τον RM Sotheby's στις 30 Νοεμβρίου στο Abu Dhabι.

Το υπεραυτοκίνητο παρουσιάστηκε το 1996 στην Έκθεση Γενεύης, προτείνοντας μια νέα κατεύθυνση για την επόμενη ναυαρχίδα της Lamborghini. Από την Diablo VT προέρχεται ο V12 κινητήρας 5,7 λίτρων με απόδοση 485 PS, το χειροκίνητο κιβώτιο 6 σχέσεων όπως και το σύστημα τετρακίνησης. Παρόλα αυτά, το σωληνωτό σασί space-frame ήταν καινούριο, όπως και το ανθρακονημάτινο αμάξωμα που σχεδιάστηκε υπό τις οδηγίες του Nori Harada, υπεύθυνου σχεδιασμού του Zagato.

Zagato

Το Raptor είναι φουτουριστικό για την εποχή του με μετατοπισμένη προς τα εμπρός καμπίνα, τονισμένα φτερά, αρκετές καμπύλες, χαμηλό ρύγχος, φουσκώματα στην οροφή, απουσία πίσω παρμπρίζ και ενιαία πίσω φωτιστικά σώματα. Παρόλα αυτά, το πιο εντυπωσιακό στοιχείο είναι αναμφίβολα το κάλυμμα της καμπίνας που ανοίγει προς τα πάνω μαζί με την οροφή, το παρμπρίζ, τα πλευρικά τζάμια και τμήμα του προφίλ, παραπέμποντας σε πολεμικό αεροσκάφος. 

Στο εσωτερικό, κυριαρχούν οι επενδύσεις από Alcantara που καλύπτουν σχεδόν κάθε χιλιοστό της καμπίνας. Ο πίνακας οργάνων είναι ψηφιακός, ενώ η λιτή κεντρική κονσόλα με επένδυση αλουμινίου φιλοξενεί ένα όργανο ένδειξης θερμοκρασίας, λιγοστά πλήκτρα και το παραδοσιακό χτένι.

Lamborghini Raptor

Χάρη στην εκτενέστατη χρήση ανθρακονημάτων στο αμάξωμα και τις ζάντες από μαγνήσιο, το Raptor ήταν 300 kg ελαφρύτερο από την Diablo με θετικό αντίκτυπο στις επιδόσεις (0-97 km/h σε κάτω από 4" και τελική ταχύτητα 322 km/h). Το σύστημα πέδησης ήταν αναβαθμισμένο με μεγαλύτερους δίσκους και δαγκάνες της Alcon, χωρίς ABS και traction control.

Τελικά, το μοντέλο δεν εγκρίθηκε για την παραγωγή, όπως και η Lamborghini Canto που ακολούθησε, καθώς μετά από την εξαγορά της Lamborghini από το Volkswagen Group ξεκίνησε η εξέλιξη της Murciélago. Αρχικά, ο Alain Wicki, εμπνευστής της ιδέας για το Raptor, αγόρασε το μοναδικό πρωτότυπο το οποίο έμεινε στην κατοχή του μέχρι το 2000 που διατέθηκε προς πώληση σε ιδιώτη.

Ακολουθήστε το DRIVE στο Google News και τα Social Media
 

Google NewsFacebookTwitterInstagramYouTube