Opel GT X Experimental: Τολμηρό όραμα για το μέλλον [video]

Opel GT X Experimental: Τολμηρό όραμα για το μέλλον [video]

Ένα πλήρως ηλεκτροκίνητο B-SUV δείχνει τα σχέδια της μάρκας για το άμεσο μέλλον.

Η Opel δίνει μία πρώτη γεύση από μέλλον της με ένα νέο Brand Concept. Ονομάζεται Opel GT X Experimental και είναι ένα τολμηρό, 4,06 m, 5-θυρο, πλήρως ηλεκτρικό SUV με  στοιχεία coupé και γεμάτο καινοτόμες ιδέες. Το GT X Experimental είναι το πρώτο δείγμα του στρατηγικού σχεδίου PACE! που παρουσίασε η εταιρεία τον περασμένο Νοέμβριο.

Η Opel αποφάσισε να ενσωματώσει το όραμά της για τα μελλοντικά της οχήματα σε ένα συμπαγές SUV μήκους μόλις 4.063 mm (μεταξόνιο: 2.625 mm, πλάτος: 1.830 mm, ύψος συμπεριλαμβανομένης κεραίας: 1.528 mm): Τα SUV είναι σήμερα τα πιο δημοφιλή οχήματα της αγοράς και η Opel επιθυμεί να τα κάνει ακόμα πιο ελκυστικά στο ευρύ κοινό. Αλλά για να επιτευχθεί κάτι τέτοιο, τα SUV πρέπει επίσης να γίνουν ακόμα πιο αποδοτικά.

gt

Γι’ αυτό, το Opel GT X Experimental βασίζεται σε μία ανάλαφρη αρχιτεκτονική και πατά σε τροχούς 17 ιντσών που οπτικά δείχνουν πολύ μεγαλύτεροι, για μέγιστη οδηγική άνεση και εντυπωσιακή εμφάνιση. Σύμφωνα με την υπόσχεση του σχεδίου PACE! να διατίθεται μία ηλεκτροκίνητη έκδοση για κάθε μοντέλο Opel μέχρι το 2024, το GT X Experimental είναι ένα πλήρως ηλεκτρικό αυτοκίνητο με ενέργεια από μία συμπαγή μπαταρία ιόντων λιθίου 50 kWh επόμενης γενιάς και επαγωγική φόρτιση. Το GT X Experimental διαθέτει λειτουργίες αυτόνομης οδήγησης Επιπέδου 3 – που σημαίνει ότι μπορεί να διαχειρίζεται όλα τα θέματα οδήγησης, αλλά ο οδηγός πρέπει να είναι έτοιμος να ανταποκριθεί εάν χρειαστεί παρέμβαση.

gt

Το ευάερο εσωτερικό του Opel GT X Experimental διέπουν οι ίδιες σχεδιαστικές αρχές. Πλαισιωμένη από το πανοραμικό παρμπρίζ/οροφή και τα ενιαία πλαϊνά παράθυρα, η καμπίνα κρύβει πολλές  καινοτομίες. Το στοιχείο που ξεχωρίζει είναι το ταμπλό οργάνων σε ένα κέλυφος που θυμίζει το Opel Vizor – το Opel “Pure Panel”. Μία ευρεία, ενιαία οθόνη καταργεί την πληθώρα οθονών, διακοπτών και χειριστηρίων που συνηθίζονται στα σημερινά οχήματα παραγωγής. Το Pure Panel επιτρέπει στους οδηγούς να έχουν πρόσβαση στις πιο σύγχρονες τεχνολογίες και να  λαμβάνουν τις απαραίτητες πληροφορίες, καταργώντας τα οπτικά στοιχεία που διασπούν την προσοχή τους.

Δύο οθόνες στα άκρα του εμπρός πάνελ προβάλλουν τις πλαϊνές όψεις που καταγράφουν οι δύο μικρές αναδυόμενες κάμερες. Η σχεδίαση του τιμονιού έχει απλουστευθεί, ενώ η κεντρική μονάδα του επαναλαμβάνει το σχήμα του Opel Vizor. Και όπως και τα αντίστοιχα εξαρτήματα στους τροχούς το LED Opel Blitz στο κέντρο του παραμένει σταθερό ανεξαρτήτως από τη θέση του τιμονιού.

Διαχρονικά τα πρωτότυπα καθόριζαν τις μελλοντικές επιλογές

Το όνομα του GT X Experimental υπενθυμίζει το καινοτόμο πρωτότυπο της Opel, το 1965 Experimental GT – ένα προσιτό coupé που ήταν επίσης το πρώτο concept car που παρήγαγε Ευρωπαίος κατασκευαστής. Η προσθήκη του X υπογραμμίζει το σχέδιο της Opel να ενισχύσει ακόμη περισσότερα την παρουσία της στην αγορά των SUV. Άλλωστε το 40% όλων των αυτοκινήτων Opel που θα πωλούνται το 2021 θα είναι SUV.

gt

Να σημειώσουμε πως η  Opel χρόνια τώρα χρησιμοποιεί concept cars για να διαμορφώνει το μέλλον της. Τα περισσότερα πρωτότυπα ποτέ δεν στόχευαν στην παραγωγή, αλλά έδιναν τη δυνατότητα στη μάρκα να ορίζει τις τάσεις για τα προσεχή μοντέλα της. Από αυτή την άποψη, τα τρία τελευταία concept cars της Opel είναι καθαρά συνδεδεμένα με την εξέλιξη της μάρκας. Το 2013 Monza concept έδειχνε την προσπάθεια της Opel να αυξήσει την απόδοση (διάταξη χώρων, κινητήρας, βάρος) κάτι που αποτυπωνόταν σε μία κομψή σχεδίαση. Το 2016 GT Concept προήγαγε την απόδοση στο επόμενο επίπεδο, με μία σχεδίαση γύρω από τις έννοιες της εύκολης πρόσβασης, της απλότητας και της αυθεντικότητας. Η ιδέα εξελίσσεται περαιτέρω στο GT X Experimental και η φιλοσοφία του που βασίζεται στις  αξίες της μάρκας και παράλληλα εκφράζεται με μία «καθαρή» και τολμηρή σχεδίαση. 

Ακολουθήστε το DRIVE στο Google News και τα Social Media
 

Google NewsFacebookTwitterInstagramYouTube