MINI Vision Urbanaut: Ένα κινητό σαλόνι για την πόλη [video]

MINI Vision Urbanaut: Ένα κινητό σαλόνι για την πόλη [video]

Το αυτόνομο ηλεκτρικό βανάκι της MINI με φουτουριστικό σχεδιασμό και καμπίνα που αλλάζει μορφή.

Η MINI παρουσίασε σήμερα το ψηφιακό πρωτότυπο Vision Urbanaut με το οποίο μας δείχνει το όραμά της για το μέλλον των μετακινήσεων στην πόλη δημιουργώντας στο εσωτερικό του ένα ιδανικό χώρο για χαλάρωση, αναψυχή και συνδεσιμότητα.

Η μεγαλύτερη έμφαση κατά τη δημιουργία του πρωτοτύπου δόθηκε στην καμπίνα, με τη δυνατότητα αυτόνομης οδήγησης και την εξαιρετική εκμετάλλευση των εσωτερικών χώρων λόγω ηλεκτρικής πλατφόρμας να δίνουν μεγάλη ελευθερία στους σχεδιαστές.

Όπως βλέπουμε από τις φωτογραφίες, η καμπίνα μοιάζει με μοντέρνο και άνετο σαλόνι, ενώ έχει τη δυνατότητα μετασχηματισμού ανάλογα με τις εκάστοτε ανάγκες. Οι επιβάτες και ο οδηγός, εισέρχονται από τη μοναδική συρρόμενη πόρτα στη δεξιά πλευρά του οχήματος. Τα δύο καθίσματα εμπρός μπορούν να περιστρέφονται, το ταμπλό μετατρέπεται σε ανάκλιντρο, το παρμπρίζ ανοίγει δημιουργώντας ένα μπαλκόνι, ένα πρακτικό τραπεζάκι βρίσκεται στην αριστερή πλευρά ενώ το ενιαίο κάθισμα στο πίσω μέρος μπροεί να αλλάζει μορφή. Σημαντικό ρόλο στην ατμόσφαιρα παίζει και ο εσωτερικός ambient φωτισμός LED που παραπέμπει σε φυσικό φως.

MINI Vision Urbanaut

Πιο συγκεκριμένα, με την τοποθέτηση ενός αντικειμένου που ονομάζεται MINI token σε διαφορετικές θέσεις, οι επιβάτες επιλέγουν μια από τις τρεις λειτουργίες:

  • Chil - η καμπίνα μετατρέπεται σε ησυχαστήριο για χαλάρωση ή εργασία με πλήρη συγκέντρωση. Οι πίσω θέσεις γίνονται άνετος καναπές, η λωρίδα που τις σκεπάζει προβάλει εικόνες από ένα τροπικό δάσος ενώ παίζει μουσική με ήχους της φύσης. Η κυκλική οθόνη μετατρέπεται σε λάμπα ενώ στο εξωτερικό τα φώτα και οι τροχοί αποκτούν εμφάνιση που παραπέμπει σε φύλλωμα δέντρων.
  • Wanderlust - η μόνη λειτουργία στην οποία το MINI Vision Urbanaut βρίσκεται σε κίνηση - είτε με τον οδηγό να έχει τον έλεγχο είτε με αυτόνομη λειτουργία. Όλες οι θέσεις περιστρέφονται προς την κατεύθυνση που ταξιδεύει το όχημα ώστε οι επιβάτες να βλέπουν από το παρμπρίζ. Η κυκλική οθόνη δείχνει γραφικά εμπνευσμένα από τουριστικά πόστερ της δεκαετίας του '50 ενώ προβάλλονται πληροφορίες για τη διαδρομή, τον προορισμό και αξιοθέατα που μπορεί να βρίσκονται κοντά. Όταν ο οδηγός θέλει να πάρει τον έλεγχο πατά το λογότυπο της MINI που εμφανίζει το τιμόνι, τα πεντάλ και ένα μικρό πάνελ. Στο εξωτερικό τα φώτα αποκαλύπτουν αν το όχημα βρίσκεται σε αυτόνομη λειτουργία ή όχι.
  • Vibe - ιδανική λειτουργία για συναναστροφή με φίλους ή οικογένεια. Η συρρόμενη πόρτα και το ανακλινόμενο παρμπρίζ ανοίγουν, η καμπίνα φωτίζεται σε αποχρώσεις μωβ, μαύρο και τιρκουάζ, η κυκλική οθόνη μετατρέπεται σε σύστημα ενημέρωσης και ψυχαγωγίας, ενώ τα γραφικά στους τροχούς και στα φώτα χορεύουν στο ρυθμό της μουσικής.

MINI Vision Urbanaut

Τα υλικά που έχουν χρησιμοποιηθεί για τις επενδύσεις είναι οικολογικά, ανακυκλώσιμα και βιώσιμα (πλεκτά υφάσματα και φελλός αντί για δέρμα και χρώμιο), ενώ έχει γίνει προσπάθεια για μείωση των εξαρτημάτων με διπλή χρήση ορισμένων τμημάτων του εσωτερικού. 

Τα συλλεκτικά MINI charms που βρίσκονται πίσω από μια γυάλινη βιτρίνα στο C-pillar αποτελούν αναμνηστικά από τα μέρη στα οποία έχει ταξιδέψει το όχημα, φεστιβάλ ή άλλες εκδηλώσεις με τη μορφή κονκάρδων ή αυτοκόλλητων.

MINI

Εξωτερικά, το Vision Urbanaut έχει αναλογίες ενός όγκου με τους τροχούς τοποθετημένους στα άκρα και σχετικά μικρές διαστάσεις (μήκος 4,46 m). Τα στρογγυλά φώτα με τεχνολογία dynamic matrix και πολύχρωμα γραφικά εμφανίζονται μόνο όταν είναι σε χρήση κάτω από ένα αλουμινένιο διάτρητο κάλυμμα, ενώ η οχτάγωνη γρίλια είναι πλήρως καλυμμένη μιας και δεν απαιτείται ψύξη των μηχανικών μερών.

Οι μεγάλες γυάλινες επιφάνειες συνδυάζονται με πανοραμική ηλιοροφή ρίχνοντας άπλετο φως στην καμπίνα. Η matt απόχρωση Zero Gravity για το εξωτερικό έχει μέσα της μεταλικό πράσσινο, μπλε και γκρι, ενώ περνά και στις γυάλινες επιφάνειες με ένα ελαφρύ gradient. Τέλος, οι τροχοί είναι φωτιζόμενοι με φουτουριστικό σχεδιασμό και απόχρωση Ocean Wave.

Όπως θα έχετε καταλάβει, το MINI Vision Urbanaut είναι μια σχεδιαστική μελέτη για το μέλλον και δεν προορίζεται για την παραγωγή. Παρόλα αυτά ορισμένα από τα στοιχεία που εισάγει είναι σίγουρο πως θα βρουν το δρόμο προς μελλοντικά μοντέλα παραγωγής της MINI.

[Πηγή: MINI]

Ακολουθήστε το DRIVE στο Google News και τα Social Media
 

Google NewsFacebookTwitterInstagramYouTube