IM Motors Airo: Ηλεκτρικό και αυτόνομο όχημα που καθαρίζει τον αέρα

IM Motors Airo: Ηλεκτρικό και αυτόνομο όχημα που καθαρίζει τον αέρα

Η κινεζική φίρμα έχει στόχο να παρουσιάσει την έκδοση παραγωγής του Airo μέσα στο 2023.

Η IM Motors, μια κινεζική φίρμα που δημιουργήθηκε από τη συνεργασία των εταιρείων SAIC Motor, Zhangjiang Hi-Tech και Alibaba, παρουσίασε το πρωτότυπο Airo - ένα ηλεκτρικό και πλήρως αυτόνομο όχημα που φέρει ειδικά φίλτρα καθαρισμού του αέρα!

Το πρωτότυπο σχεδιάστηκε από τη βρετανική φίρμα Heatherwick Studios με έδρα το Λονδίνο, η οποία ήταν υπεύθυνη και για το σχεδιασμό των διόροφων λεωφορείων New Routmaster.

Το ειδικό φίλτρο μικροσωματιδίων HEPA έχει τη δυνατότητα να καθαρίζει τον αέρα από τη ρύπανση που προκαλούν άλλα οχήματα. Έτσι, όχι μόνο δεν παράγει CO2 έχοντας ηλεκτρικό σύστημα κίνησης μηδενικών ρύπων, αλλά αφαιρεί τις βλαβερές ουσίες από την ατμόσφαιρα καθώς κινείται συμβάλλοντας σε ένα καθαρότερο περιβάλλον.

Airo

Εξωτερικα, το Airo έχει αντισυμβατικό σχεδιασμό με αεροδυναμικό αμάξωμα γεμάτο γραμμές. Ανάμεσα στις πολλαπλές πτυχώσεις βρίσκονται τα ενιαία φώτα LED και οι λεπτές εσοχές από τις οποίες εισέχεται και εξέρχεται ο αέρα, με το εμπρός και το πίσω μέρος να έχουν αρκετές ομοιότητες. Οι πόρτες με τέσσερα παράθυρα ανοίγουν συρόμμενα και αντικριστά, δίνοντας εύκολη πρόσβαση στην τετραθέσια καμπίνα.

Μεγάλη έμφαση δόθηκε στο σχεδιασμό του εσωτερικού με δύο σειρές καθισμάτων που μπορούν να περιστρέφονται δημιουργώντας ένα άνετο σαλόνι. Ανάμεσα στους επιβάτες μπορεί να βρεθεί ένα τραπέζι, μια τεράστια αναδιπλόυμενη οθόνη μεταμορφώνει την καμπίνα σε play room για video games ή ταινίες, ενώ τα ανακλινόμενα καθίσματα μετατρέπονται σε διπλό κρεβάτι.

Όπως δήλωσε ο δημιουργός του, Thomas Heatherwick, το Airo δημιουργήθηκε για να λύσει και το πρόβλημα του περιορισμένου χώρου στις πόλεις, καθώς οι επιβάτες μπορούν να το χρησιμοποιήσουν για φαγητό, εργασία, gaming ή ακόμα και ύπνο.

Airo

Η εταιρεία δεν αποκάλυψε τα τεχνικά χαρακτηριστικά του Airo, όμως παρουσίασε ειδικά σχεδιασμένους φορτιστές για το μοντέλο, με έμφαση στην ευκολία φόρτισης και την εργονομία.

Παρά την αντισυμβατική του εμφάνιση και τα φουτουριστικά στοιχεία που διαθέτει, το Airo δεν είναι ακόμα μια σχεδιαστική μελέτη, καθώς η ΙΜ Motors σκοπεύει να παρουσιάσει την έκδοση παραγωγής του μέσα στο 2023. Το μοντέλο που θα κυκλοφορήσει θα είναι αμιγώς ηλεκτρικό και θα έχει προηγμένες λειτουργίες αυτόνομης οδήγησης.

[Πηγή: Autocar]

Ακολουθήστε το DRIVE στο Google News και τα Social Media
 

Google NewsFacebookTwitterInstagramYouTube