Το Citroën C5 Aircross γίνεται επαναφορτιζόμενο υβριδικό [video]

Το Citroën C5 Aircross γίνεται επαναφορτιζόμενο υβριδικό [video]

Το C5 Aircross θα είναι το πρώτο επαναφορτιζόμενο υβριδικό Citroën, αλλά θα πρέπει να περιμένουμε μέχρι το 2020 για το εμπορικό λανσάρισμα, που ανακοινώνεται με το πρωτότυπο που θα δούμε στο Παρίσι.

Η Citroën, όπως έχει ανακοινώσει, θα έχει εξηλεκτρίσει την γκάμα της κατά 100% μέχρι το 2025. Αυτό σημαίνει ότι κάθε μοντέλο της θα είναι διαθέσιμο με τουλάχιστον ένα «πράσινο» σύστημα κίνησης: Ελαφρύ υβριδικό, επαναφορτιζόμενο υβριδικό ή ηλεκτρικό. Το πρώτο μεγάλο λανσάρισμα σε αυτό το επίπεδο θα είναι το C5 Aircross «plug-in», στις αρχές του 2020. Και για να κρατήσει τους πελάτες της ζεστούς, θα παρουσιάσει στο Σαλόνι Αυτοκινήτου του Παρισιού το πρωτότυπο αυτού του μοντέλου.

Το αυτοκίνητο που θα δούμε στο παρισινό Σαλόνι φοράει βενζινοκινητήρα 1.6 PureTech με 180 άλογα και ηλεκτρικό μοτέρ των 80kW, τοποθετημένο μεταξύ του κινητήρα και του κιβωτίου ταχυτήτων. Το σασμάν αυτό είναι το αυτόματο EAT8, το οποίο αναθεωρήθηκε σε ρυθμίσεις για την περίσταση. Το σύστημα κίνησης αποδίδει σε συνδυασμό 225 άλογα, με όλην την ισχύ να στέλνεται στους εμπρός τροχούς, οπότε το C5 Aircross Hybrid παραγωγής επίσης δεν θα είναι τετρακίνητο. Το θερμικό μοτέρ διαθέτει εναλλάκτη-μίζα για ομαλή επανεκκίνηση. Το ηλεκτρικά υποβοηθούμενο σύστημα φρένων ανακτά την ενέργεια που απελευθερώνεται κατά τη φάση του φρεναρίσματος ή της επιβράδυνσης. Μια λειτουργία που σημαίνει ότι δεν χρειάζεται να χρησιμοποιείς το πεντάλ του φρένου!

Citroën C5 Aircross Plug-in Hybrid Concept

Σε λειτουργία ZEV, που το C5 Aircross μετατρέπεται σε 100% ηλεκτρικό, η αυτονομία είναι 50 km, αλλά σύμφωνα με τον παλιό κύκλο μέτρησης NEDC που είναι ιδιαίτερα αισιόδοξος. Στην πραγματικότητα, μπορούμε να περιμένουμε αυτονομία γύρω στα 30 χιλιόμετρα. Η μάξιμουμ ταχύτητα σε αυτό το mode περιορίζεται στα 135 km/h. Η ρύθμιση Hybrid οδηγεί στην αυτόματη διαχείριση και των δύο κινητήρων, ανάλογα με την κατάσταση φόρτισης της μπαταρίας και το στιλ οδήγησης. Τέλος, η λειτουργία Sport προσφέρει την καλύτερη απόδοση, αξιοποιώντας στο έπακρο και τους δύο κινητήρες.

Citroën C5 Aircross Plug-in Hybrid Concept

Την υποστήριξη του ηλεκτρομοτέρ έχει αναλάβει μια μπαταρία 13,2kWh που βρίσκεται κάτω από το πίσω κάθισμα, προκειμένου η χωρητικότητα και η χωροταξία του πορτμπαγκάζ να μην πληγούν. Ο χρόνος επαναφόρτισης είναι μεταξύ δύο ωρών, με Wallbox 32A και οκτώ ώρες σε οικιακή πρίζα. Το πορτάκι για την ηλεκτρική πρίζα βρίσκεται στα αριστερά του C5 Aircross, συμμετρικό με εκείνο του ρεζερβουάρ. Ενσωματώνει δε μια λυχνία που δείχνει την κατάσταση φόρτισης. Τέλος, τα καλώδια φόρτισης αποθηκεύονται κάτω από το δάπεδο του πορτμπαγκάζ.

Citroën C5 Aircross Plug-in Hybrid Concept

Ως πρωτότυπο, το C5 Aircross έχει νέα εμφάνιση, με ένα χρώμα που περνά από το λευκό στο σκούρο μπλε. Διακοσμητικές πινελιές σε μπλε ελεκτρίκ είναι ορατές τόσο στο αμάξωμα όσο και στην καμπίνα: Ενθέσεις στους προφυλακτήρες και τα Airbumps, στις ράγες οροφής, στο κάθετο σιρίτι εμπρός από το συνοδηγό, σε δακτύλιους στις ποτηροθήκες της κεντρικής κονσόλας... Κατά τα λοιπά, τα καθίσματα είναι ντυμένα με δέρμα και μπεζ ύφασμα.

Ο ψηφιακός πίνακας οργάνων με οθόνη των 12,3 ιντσών διαθέτει μια ειδική απεικόνιση που δίνει πληροφορίες για την υβριδική κίνηση και την επαναφόρτιση. Διαθέτει επίσης συγκεκριμένες «σελίδες» για το touch pad. Η πλοήγηση δείχνει τα σημεία φόρτισης και εμφανίζει μια αναπαράσταση της καλυπτόμενης περιοχής σε ηλεκτρική λειτουργία ανάλογα με την εμβέλεια. Χάρη στην εφαρμογή MyCitroën δε, μπορείς να προγραμματίσεις την επαναφόρτιση εξ αποστάσεως.

Ακολουθήστε το DRIVE στο Google News και τα Social Media
 

Google NewsFacebookTwitterInstagramYouTube