Νέο Audi A8, το πρώτο αυτοκίνητο που θα γίνει αυτόνομο Level 3 [video]

Νέο Audi A8, το πρώτο αυτοκίνητο που θα γίνει αυτόνομο Level 3 [video]

Με το λανσάρισμα του Audi A8 2018, το Ingolstadt προσδιόρισε τον εαυτό του ως τον πρώτο κατασκευαστή που θα διαθέσει στην αγορά αυτόνομο αυτοκίνητο Επιπέδου 3.

Προφανώς και η τεχνολογία αυτή δεν είναι ακόμα νόμιμη σε πολλές αγορές, αλλά η Audi λέει ότι το νέο A8 θα έχει το υλικό και το υλικολογισμικό που χρειάζεται για να μεταφέρει τον έλεγχο του αυτοκινήτου από τον οδηγό σε ημί-μόνιμη βάση.

Με το πάτημα του κουμπιού Audi AI, το Α8 θα δίνει ακουστικά και οπτικά σήματα ότι είναι σε λειτουργία «αυτόματου πιλότου». Το αυτοκίνητο θα είναι σε θέση να επιταχύνει, να επιλέγει κατεύθυνση και να φρενάρει από μόνο του, χωρίς να απαιτεί από τον οδηγό να πάρει πίσω τον έλεγχο σε τακτά σύντομα χρονικά διαστήματα -μια κατάσταση που περιγράφει το Επίπεδο 2, όπως φαίνεται σήμερα στο Tesla Model S και τη Mercedes E-Class, αλλά και λίγα ακόμη μοντέλα.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ Δοκιμάζουμε την αυτόνομη οδήγηση Επιπέδου 2 της Mercedes-Benz E 220 d

Μόλις εμπλακεί το σύστημα, η Audi λέει ότι ο οδηγός θα μπορεί να πάρει τα χέρια από το τιμόνι και να εκτελέσει άλλες εργασίες, ανάλογα με τους τοπικούς νόμους. Κι ενώ ο οδηγός ελέγχει τα mail του ή παρακολουθεί το YouTube, το αυτοκίνητο θα παίξει ένα τυχαίο video στην οθόνη του πίνακα οργάνων.

Και όταν πια, το αυτοκίνητο δεν μπορεί να διασφαλίσει τις αυτόνομες συνθήκες λειτουργίας -οδηγικές ή υψηλής ταχύτητας- τότε θα ειδοποιεί τον οδηγό ότι έχει χρόνο δέκα δευτερόλεπτα προκειμένου να αναλάβει τον έλεγχο.

Βέβαια, με το που το Audi A8 2018 κάνει την εμφάνισή του στις αγορές, ένα σύνολο από υπηρεσίες, ανάλογα με το πώς αυτές είναι διαρθρωμένες σε κάθε χώρα, θα χρειαστεί να αλλάξουν νόμους και κανονισμούς. Και τότε κάθε χώρα ή ακόμα και όλη η ΕΕ θα χρειαστεί να προχωρήσει στην κατάρτιση ενός νομοσχεδίου που θα υπερισχύει των εθνικών νόμων, νομιμοποιώντας τα αυτόνομα αυτοκίνητα.

Διαβάστε με ποιο τρόπο το νέο Audi A8 φέρνει την ημί-αυτόνομη στο Επιπέδο 3



Eξηλεκτρισμένα τιμόνι και ανάρτηση
Το A8 έχει ηλεκτρικό τιμόνι που μπορεί να ελεγχθεί από την ηλεκτρονική διαχείριση του αυτοκινήτου. Στο νέο A8, διασυνδέεται επίσης με μια ενεργή ανάρτηση που ναι μεν δεν αποτελεί προϋπόθεση για τα αυτόνομα αυτοκίνητα, αλλά υποστηρίζει τη σύνθετη διεπαφή τους, προκειμένου να κάνουν την ημί-αυτόνομη οδήγηση ομαλότερη και ασφαλέστερη.



Ένα πλήθος από κάμερες, αισθητήρες και σαρωτές
Το Audi συνέθεσε ουσιαστικά ένα αισθητήριο σύστημα για το A8 που του επιτρέπει να «βλέπει» και να αποφασίζει πώς να αντιδρά στα εμπόδια. Στο εμπρός μέρος, μια υπέρυθρη κάμερα χειρίζεται τη νυχτερινή οδήγηση, ενώ μια κάμερα μονού φακού στην κορυφή του παρμπρίζ προσφέρει τη συνολική εικόνα του δρόμου προς τα εμπρός. Τέσσερις κάμερες σάρωσης 360 μοιρών τοποθετούνται εμπρός, πίσω και κάτω από τους πλευρικούς καθρέφτες. Τα δεδομένα τους συγκεντρώνονται σε μια εικόνα προβολής του αυτοκινήτου και του περιβάλλοντός του.

Το A8 διαθέτει επίσης αισθητήρες υπερήχων και ραντάρ στην περίμετρό του που συνεισφέρουν σε δεδομένα που χρησιμοποιούνται για την περιγραφή εικόνων. Ένα ραντάρ μεγάλης εμβέλειας βρίσκεται στο εμπρός μέρος του αυτοκινήτου, ενώ τέσσερις αισθητήρες-ραντάρ μεσαίας εμβέλειας εκπέμπουν σήματα και συλλέγουν πληροφορίες στις γωνίες. Μια σειρά από 12 αισθητήρες υπερήχων, τοποθετημένοι γύρω από την περίμετρο του αυτοκινήτου, διαχειρίζονται τις πληροφορίες κοντινού εύρους.



Ένας νέος, απλός σαρωτής λέιζερ τοποθετείται στο εμπρός μέρος του αυτοκινήτου. Ο συνδυασμός του από λέιζερ και κάτοπτρα σαρώνει μέσα από ένα πεδίο προβολής 145 μοιρών μέσα σε λίγα χιλιοστά του δευτερολέπτου, καταγράφοντας τα εμπόδια μέχρι 80 m μακριά. Ο σαρωτής μπορεί να διαβάσει πληροφορίες ακόμα και σε έντονο ηλιακό φως, ομίχλη και βροχή. Σε συνδυασμό δε με τους άλλους αισθητήρες, οι συσκευές αυτόνομης οδήγησης του A8 μπορούν να δημιουργήσουν λεπτομερείς εικόνες του περιβάλλοντος του αυτοκινήτου.



Πλεονασμός, επαναπροσδιορισμός, πλεονασμός, επαναπροσδιορισμός
Οι πληροφορίες από όλες αυτές τις συσκευές συλλογής δεδομένων συσχετίζονται μεταξύ τους και εξετάζονται για την ακρίβειά τους. Στη συνέχεια, γίνoνται «share» σε ένα πεδίο μάθησης που βρίσκεται σε cloud, συνδυαζόμενες με δεδομένα από άλλα αυτοκίνητα και στη συνέχεια μετάγονται εκ νέου στο Α8, για να τις «καταναλώσει» καθώς κινείται αυτόνομα.

Το σύστημα βασίζεται στον πλεονασμό και επαναπροσδιορισμό όλων των πληροφοριών που συγκεντρώνει, έτσι ώστε να μπορεί να χειρίζεται το αυτοκίνητο όταν λείπουν ένα ή περισσότερα δεδομένα ροής. Ο πλεονασμός αυτός δεν βασίζεται σε αυστηρούς τύπους. Αν για παράδειγμα ο υγρός ή παγωμένος καιρός δημιουργήσει ένα λεπτό φιλμ πάγου στον εμπρός σαρωτή λέιζερ, μπορεί να μην έχει αρκετά δεδομένα για να συνεχίσει. Αν η ομίχλη εμποδίζει τις πληροφορίες που λαμβάνονται από την κάμερα, αλλά η επιφάνεια του δρόμου είναι καλή, το αυτοκίνητο μπορεί να είναι σε θέση να συνεχίσει.



Η κατάλληλη οδική κατάσταση
Η Audi λέει ότι αυτή η πρώτη προσέγγιση της οδήγησης Επιπέδου 3 βασίζεται σε μεγάλο βαθμό στα καθήκοντα της μετακίνησης, βελτιωμένη από geofencing (προσδιορισμός ορίων μέσω GPS) σε καταστάσεις όπου αυτό είναι κατάλληλο και ασφαλές. Όταν το σύστημα είναι ενεργοποιημένο, το αυτοκίνητο καθορίζει αν βρίσκεται σε μια περιοχή όπου μπορεί να οδηγήσει κάτω από 50 km/h, σε ένα δρόμο με πολλές λωρίδες που χωρίζεται από φυσικό φράγμα. Εάν δεν βλέπει κάτι τέτοιο, δεν θα εμπλακεί. Αν είναι ήδη ενεργοποιημένο, θα παραδώσει τον έλεγχο στον οδηγό. Η Audi αναφέρει ότι τα μεγαλύτερα εμπόδια είναι η ανίχνευση της κάθετης κυκλοφορίας, των πεζών και των ποδηλάτων -και αυτά τα αρχικά όρια μειώνουν δραστικά αυτές τις συνθήκες.



Παρουσία οδηγού
Το Επίπεδο 3 της αυτόνομης οδήγησης στο Audi A8 απαιτεί οδηγό και όχι μόνο έναν επιβάτη που θα αναπαύεται στο πίσω κάθισμα μιας κλιματιζόμενης καμπίνας. Μια κάμερα ελέγχει για να βεβαιωθεί ότι ο οδηγός δεν έχει κοιμηθεί. Εάν συμβεί αυτό, το σύστημα προειδοποιεί τον οδηγό. Εάν αυτός δεν ξυπνήσει, το αυτοκίνητο σταματάει.

Υπάρχει όμως μια περίπτωση χρήσης που δεν απαιτείται οδηγός. Το A8 θα προσφέρει σύστημα στάθμευσης και γκαράζ, ανεξάρτητα από την οδηγική ρύθμιση. Το βοήθημα στάθμευσης θα επιτρέψει στο αυτοκίνητο να διαπραγματευτεί την κίνησή του σε χώρους στάθμευσης και γκαράζ, ακόμη και χωρίς τον οδηγό. Η διαδικασία δρομολογείται από μια εφαρμογή στο smartphone, αλλά μπορεί επίσης να ενεργοποιηθεί από τον οδηγό, μέσα από το αυτοκίνητο.

Ποιος θα βοηθήσει με τους κανονισμούς αυτόνομης οδήγησης και την οδική ποιότητα;
Το A8 μπορεί να είναι σε θέση να χειριστεί το πολύπλοκο έργο της αυτόνομης οδήγησης, αλλά δεν μπορεί να χειριστεί το συνονθύλευμα της νομοθεσίας και των οδικών συνθηκών της Ευρώπης ή της Αμερικής. Αυτό θα απαιτήσει ευρεία άσκηση πίεσης, που ήδη βρίσκεται σε εξέλιξη, αλλά και με διαφορά φάσης στις διάφορες χώρες της ΕΕ.

Είναι κάτι περισσότερο από ένα ζήτημα αυτόνομης-οδήγησης. Η Audi παλεύει για τη νομιμότητα των ασύρματων αναβαθμίσεων για το αυτοκίνητο, με την επικοινωνία των διαφορετικών επιπέδων για τις συσκευές που εξοπλίζουν τις διαφορετικές εκδόσεις ενός μόνο αυτοκινήτου και τον τρόπο με τον οποίο εκτελούνται οι τακτικές αναβαθμίσεις στην τεχνολογία αυτόματης οδήγησης σε μια υφιστάμενη γραμμή μοντέλου. Δεν έχει σημασία η νομική προοπτική της ευθύνης και τι θα επιτρέπεται οι οδηγοί να κάνουν στην αυτόνομη οδηγική ρύθμιση: Η Audi θα πρέπει να συνεργαστεί με τους νομοθέτες, τις ρυθμιστικές αρχές και τους ντίλερ μόνο για να καταλάβει πώς μπορεί να ξεκλειδώσει νέα χαρακτηριστικά.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ Η αυτόνομη οδήγηση ίσως ξεκινήσει από τη Γερμανία

Είμαστε πολύ περίεργοι να δούμε πώς θα ρυθμιστούν και θα ξεκλειδώσουν τα πράγματα σε ΕΕ και Β. Αμερική, αλλά και πόσα ακόμη τρένα θα χάσει η Ψωροκώσταινα.

Ακολουθήστε το DRIVE στο Google News και τα Social Media
 

Google NewsFacebookTwitterInstagramYouTube