Πρόστιμο σε όσα βενζινάδικα ή πάρκινγκ δεν παρέχουν φόρτιση για ηλεκτρικά οχήματα!

Πρόστιμο σε όσα βενζινάδικα ή πάρκινγκ δεν παρέχουν φόρτιση για ηλεκτρικά οχήματα!

Η δημοτική αρχή του Βανκούβερ στο Καναδά θα επιβάλει πρόστιμο σε όσα πρατήρια καυσίμων και χώρους πάρκινγκ δεν εγκαταστήσουν φορτιστές για ηλεκτρικά οχήματα.

Σε μια προσπάθεια να ενθαρρύνει την αγορά ηλεκτρικών αυτοκινήτων και να βοηθήσει την εξάπλωσή τους, ο δήμος του Βανκούβερ στον Καναδά σκέπτεται να υποχρεώσει τα πρατήρια καυσίμων και τους μεγάλους χώρους πάρκινγκ να τοποθετήσουν φορτιστές για ηλεκτρικά οχήματα. Όσοι δεν ανταποκριθούν, θα έρθουν αντιμέτωποι με μεγάλο πρόστιμο.

Όπως προβλέπεται στη νομοθετική διάταξη που προωθείται, τα βενζινάδικα θα είναι υποχρεωμένα να προσφέρουν ταχυφορτιστές ισχύος τουλάχιστον 50 kW, ενώ οι επιχειρήσεις πάρκινγκ θα πρέπει να εφοδιαστούν με ταχυφορτιστές τουλάχιστον 26,6 kW. Από το μέτρο θα εξαιρούνται μόνο οι χώροι πάρκινγκ που παρέχουν θέσεις για λιγότερα από 60 αυτοκίνητα.

Σε ανακοίνωσή της, η δημοτική αρχή του Βανκούβερ τονίζει ότι με το μέτρο αυτό θα αναπτύξει ταχύτερα τα σημεία φόρτισης ηλεκτρικών οχημάτων σε όλη την πόλη, βοηθώντας τους οδηγούς να μεταβούν ευκολότερα και ταχύτερα στην ηλεκτροκίνηση. Άλλωστε, σε έρευνα που είχε διεξαχθεί το 2021, οι περισσότεροι κάτοικοι είχαν δηλώσει ότι ο μεγαλύτερος ανασταλτικός παράγοντας για την αγορά ενός EV ήταν η περιορισμένοι δημόσιοι χώροι για φόρτιση.

Πρόβλημα που η δημοτική αρχή λύνει, χωρίς μάλιστα να χρειαστεί να εκταμιεύσει ούτε ένα καναδικό δολάριο από τα ταμεία της. Kαθώς μεταφέρει το πρόβλημα στις επιχειρήσεις, οι οποίες αν δεν προχωρήσουν στην επένδυση, θα κληθούν να πληρώσουν πρόστιμο ύψους 10.000 δολαρίων Καναδά -περίπου 7.300 ευρώ.

Ο δήμος του Βανκούβερ υπολογίζει ότι με το συγκεκριμένο μέτρο θα καταφέρει να αυξήσει τους σταθμούς φόρτισης στην πόλη μέχρι το 2030, κατά 30-40%. 

Όπως είναι φυσικό, στην πλειονότητά τους οι επιχειρήσεις αντιδρούν και δεν συμφωνούν με το μέτρο από τη στιγμή μάλιστα που θα επωμιστούν από μόνες τους, χωρίς κάποια επιδότηση, το υπέρογκο κόστος τοποθέτησης των ταχυφορτιστών.

Πόσο είναι αυτό το κόστος; Σύμφωνα με μελέτη του δήμου, το κόστος για ένα βενζινάδικο θα ανέρχεται στα περίπου 100.000 δολάρια Καναδά, ενώ για έναν χώρο στάθμευσης το κόστος θα κυμαίνεται στα 72.000 CAD. Κόστος για το οποίο οι επιχειρηματίες τονίζουν ότι θα χρειαστούν περισσότερα από 7-8 έτη για να αποσβέσουν.

Ακολουθήστε το DRIVE στο Google News και τα Social Media
 

Google NewsFacebookTwitterInstagramYouTube