Πώς λειτουργούν οι σταθμοί ανταλλαγής μπαταριών; [video]

Πώς λειτουργούν οι σταθμοί ανταλλαγής μπαταριών; [video]

Οι αυτοματοποιημένοι σταθμοί ανταλλαγής μπαταριών της Nio μπορούν να επαναφορτίσουν ένα EV σε λιγότερο από 3', εξηγούμε ακριβώς πώς λειτουργούν.

σταθμοί ανταλλαγής μπαταριών της Nio

Η ανταλλαγή μπαταριών στα ηλεκτρικά αυτοκίνητα εξετάζεται εδώ και χρόνια ως πιθανό αντίδοτο στο ζήτημα της φόρτισης, αλλά τελικά δεν έχει υιοθετηθεί ευρέως. Ωστόσο, οι σταθμοί ανταλλαγής μπαταριών της Nio συμπλήρωσαν πρόσφατα 30 εκατομμύρια ανταλλαγές στο δίκτυο Power Swap Stations, το οποίο βρίσκεται κυρίως στην Κίνα, αλλά πλέον επεκτείνεται και στην Ευρώπη σε συνεργασία με τη Shell.

Το πλεονέκτημα είναι βέβαια ο χρόνος. Χρειάζονται μόλις 2'30" για να αντικαταστήσετε την μπαταρία ενός μοντέλου της Nio με μια πλήρως φορτισμένη, επομένως η συνολική διαδικασία από την άφιξη έως την αναχώρηση διαρκεί τον ίδιο χρόνο -ίσως και λιγότερο- με τη χρήση μιας αντλίας βενζίνης. Και βέβαια πολύ πιο γρήγορα από την ταχύτερη δυνατή φόρτιση.

Η διαδικασία είναι πλήρως αυτοματοποιημένη από την αρχή μέχρι το τέλος. Ο οδηγός παρκάρει στην κατάλληλη θέση κι επιλέγει το «auto parking» στην οθόνη αφής του οχήματος.

σταθμοί ανταλλαγής μπαταριών της Nio

Στη συνέχεια, το αυτοκίνητο θα τοποθετηθεί αυτόνομα στο ακριβές σημείο που επιτρέπει στα μηχανήματα να προσεγγίσουν την μπαταρία. Ένας μηχανισμός λύνει τις 10 «βίδες» που τη συγκρατούν στη θέση της. Η μπαταρία κατεβαίνει, μετακινείται στην άκρη σε έναν αποθηκευτικό χώρο και μία νέα τοποθετείται στη θέση της.

Μετά την ολοκλήρωση της ανταλλαγής, το αυτοκίνητο εκτελεί ταχύτατο έλεγχο για να διαπιστώσει ότι όλα έγιναν όπως έπρεπε κι ο οδηγός είναι έτοιμος να φύγει.

Ο τελευταίος (τρίτης γενιάς) σταθμός της Nio μπορεί να αποθηκεύσει 21 μπαταρίες, οκτώ περισσότερες από τον προηγούμενο, επιτρέποντάς του να ολοκληρώσει 30% περισσότερες ανταλλαγές, φτάνοντας τις 408 ημερησίως. 

Ο σταθμός χρησιμοποιεί δύο αισθητήρες lidar κι επεξεργαστές Nvidia Orin συν τις λειτουργίες ADAS των οχημάτων για να τοποθετήσει με ακρίβεια το αυτοκίνητο πάνω από το σωστό σημείο, πριν από την τελική ευθυγράμμιση από τον μηχανισμό του σταθμού. Στην Κίνα, οι πρώτοι που θα εξυπηρετηθούν πληρώνουν λιγότερα χρήματα, αφού οι αποθηκευμένες μπαταρίες έχουν φορτίσει με νυχτερινό τιμολόγιο ενέργειας.

σταθμοί ανταλλαγής μπαταριών της Nio

Η υπηρεσία της Nio έχει αυξηθεί με εκπληκτικό ρυθμό. Χρειάστηκαν 1.506 ημέρες για να φτάσει τα πρώτα 10 εκατομμύρια ανταλλαγών, αλλά μόνο 273 ημέρες για τα επόμενα 10. Η τρίτη δεκάδα ήρθε μόλις 189 ημέρες αργότερα. Προς το παρόν, μόνο τα μοντέλα Nio μπορούν να καρπωθούν τη συγκεκριμένη τεχνολογία. 

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ Shell και Nio, ανταλλαγή μπαταριών αντί για επαναφόρτιση

Η Nio έχει συνάψει στρατηγική συμφωνία με τη Shell για την κατασκευή και τη λειτουργία εγκαταστάσεων φόρτισης κι ανταλλαγής μπαταριών. Ωστόσο, οι κάτοχοι Nio δεν βασίζονται αποκλειστικά στη συγκεκριμένη διαδικασία. Μπορούν επίσης να χρησιμοποιούν οικιακούς, δημόσιους και ταχυφορτιστές με τον ίδιο τρόπο όπως και οποιοδήποτε άλλο EV. 

Και καθώς δεν αγοράζουν αλλά νοικιάζουν την μπαταρία του EV τους, μπορούν να το αποκτήσουν φθηνότερα, αλλά και να μην ανησυχούν για ενδεχόμενη πτώση της χωρητικότητάς της.

 

Ακολουθήστε το DRIVE στο Google News και τα Social Media
 

Google NewsFacebookTwitterInstagramYouTube