Πέθανε ο Charlie Whiting, ο διευθυντής αγώνων της Formula 1

Πέθανε ο Charlie Whiting, ο διευθυντής αγώνων της Formula 1

O 66χρονος αξιωματούχος της FIA ήταν επί χρόνια το κεντρικό πρόσωπο σε θέματα ασφάλειας και τεχνικών και αγωνιστικών κανονισμών.

Ανακοίνωση της FIA λέει ότι ο Whiting πέθανε ξαφνικά από πνευμονική εμβολή στη Μελβούρνη, την παραμονή του τετραημέρου του Αυστραλιανού Grand Prix. Ο Βρετανός αξιωματούχος ήταν ήδη στο paddock του Albert Park, από χθες Τετάρτη.

Ο πρόεδρος της FIA, Jean Todt, δήλωσε: «Με ανείπωτη θλίψη έμαθα για τον χαμό του Charlie. Ο Charlie Whiting ήταν ένας σπουδαίος διευθυντής αγώνων, μια κεντρική και αναντικατάστατη μορφή στη Formula 1, που ενσωμάτωνε τις ηθικές αξίες και το πνεύμα αυτού του φανταστικού σπορ.

«Η Formula 1 έχασε έναν πιστό φίλο κι ένα χαρισματικό πρεσβευτή. Όλες οι σκέψεις μου, αυτές της FIA και ολόκληρης της αγωνιστικής κοινότητας, είναι με την οικογένεια, τους φίλους του και όλους όσους αγαπούν τη Formula 1».

Ο Whiting σπούδασε μηχανολογία, αλλά κόντρα στην επιθυμία της οικογενείας του, ξεκίνησε ως μηχανικός αυτοκινήτων. Η πρώτη του ενασχόληση με τη Fomula 1 ήταν ως μηχανικός της Hesketh Racing, το 1977, αλλά έγινε γνωστός όταν ανέβηκε γρήγορα στην ιεραρχία της Brabham (του Bernie Ecclestone) για να γίνει ο αρχιμηχανικός της την εποχή των μεγάλων και αμφιλεγόμενων καινοτομιών όπως το μονοθέσιο με τον ανεμιστήρα αναρρόφησης. Έπαιξε πρωτεύοντα ρόλο στην κατάκτηση του πρωταθλήματος οδηγών από τον Nelson Piquet το 1981 και το 1983 κι έμεινε στην ομάδα μέχρι που ο Ecclestone την πούλησε το 1988.

Με την προτροπή του Bernie μεταπήδησε στη FIA ως τεχνικός υπεύθυνος και το 1997 έγινε διευθυντής της FIA και υπεύθυνος ασφαλείας. Ο ρόλος του ήταν η επίβλεψη σε θέματα ασφαλείας των μονοθεσίων και των αυτοκινητοδρομίων, τα τεχνικά και διαδικαστικά θέματα το τριήμερο των GP F1 και η εκκίνηση του ίδιου του αγώνα.

Ο Whiting ήταν αυτός που πίεζε για τη βελτίωση των προδιαγραφών ασφαλείας στην F1 και ήταν η κινητήρια δύναμη πέρσι για τη θέσπιση του “halo”, που θεωρείται ότι έσωσε τη ζωή του Charles Leclerc στο ατύχημα του Βελγικού GP.

Δεν έχει γίνει ακόμη γνωστό ποιος θα αντικαταστήσει τον Whiting στο GP Αυστραλίας, από σήμερα. Ο ρόλος του Βρετανού ως διευθυντού αγώνα σήμαινε πως ήταν ο κορυφαίος αξιωματούχος, υπεύθυνος για όλα όσα σχετίζονται με κανονισμούς, από τις απαιτήσεις ασφάλειας και την ερμηνεία των κανονισμών μέχρι τη διαχείριση των ελεύθερων δοκιμών, των κατατακτηρίων και του αγώνα.

Charlie Whiting

Ακολουθήστε το DRIVE στο Google News και τα Social Media
 

Google NewsFacebookTwitterInstagramYouTube