Opel: Αναστέλλει την εθελούσια έξοδο, καθώς οι μηχανικοί «αυτομολούν» σε BMW και Jaguar

Opel: Αναστέλλει την εθελούσια έξοδο, καθώς οι μηχανικοί «αυτομολούν» σε BMW και Jaguar

Η Opel έχει αναστείλει την εθελοντική αποχώρηση στελεχών, καθώς το γραφείο Ανθρωπίνων Πόρων προειδοποιεί ότι ένα κύμα αποχωρήσεων, ύστερα από την εξαγορά από το Groupe PSA, θα μπορούσε να την απογυμνώσει από εξειδικευμένους εργαζόμενους.

Η εθελούσια έξοδος προσωπικού σταμάτησε νωρίτερα την προηγούμενη εβδομάδα, μέχρι να μπορέσουν να πραγματοποιηθούν συνομιλίες μεταξύ της διοίκησης της Opel και του συμβουλίου των εργαζομένων της εταιρείας στα τέλη Μαΐου, ανέφερε η εταιρεία στο Reuters την Παρασκευή.

Πολλά ανώτερα στελέχη έχουν φύγει τους τελευταίους μήνες, ύστερα την εξαγορά της Opel από την PSA, με ορισμένους υψηλά εξειδικευμένους μηχανολόγους να έχουν βρει ήδη στέγη σε ανταγωνιστές, συμπεριλαμβανομένων των BMW και Continental, καθώς και της Jaguar Land Rover.

Η PSA σκοπεύει να μειώσει κατά 3.700 τις θέσεις εργασίας στην Opel στη Γερμανία έως το 2020, στο πλαίσιο ενός σχεδίου αναδιάρθρωσης, συμπεριλαμβανομένων εξαγορών και πρόωρων συνταξιοδοτήσεων. Ωστόσο, οι εκπρόσωποι των εργατικών συνδικάτων, που καθοδηγούνται από τον επικεφαλής των εργατικών συμβουλίων, Wolfgang Schaefer-Klug, ζήτησαν από το Groupe PSA να σταματήσει τις εθελοντικές αποχωρήσεις, λέγοντας ότι αυτό κινδυνεύει να θέσει σε κίνδυνο την εμπειρογνωμοσύνη της Opel σε τομείς-κλειδιά.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ Γερμανοί εργαζόμενοι Opel προς PSA: Κάντε επενδύσεις!

Η διαμάχη δείχνει ξεκάθαρα την πρόκληση που αντιμετωπίζει το Groupe PSA: Από τη μια χρειάζεται να προβεί σε βαθιές περικοπές για να αυξήσει την αποδοτικότητα σε μια φίρμα που καταγράφει ζημιές για 20 συναπτά χρόνια, και από την άλλη δεν πρέπει να απωλέσει την τεχνογνωσία, η οποία αποτελεί εγγύηση για προσεχή επιτυχημένα αποτελέσματα.

Όταν η PSA αγόρασε την Opel από την GM, ο διευθύνων σύμβουλος του ομίλου, Carlos Tavares, δήλωσε ότι η γερμανική τεχνογνωσία της θα βοηθούσε στην προσέλκυση νέων πελατών, οι οποίοι διαφορετικά θα ήταν απρόθυμοι να επιλέξουν ένα γαλλικό αυτοκίνητο.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ Η Opel θέτει υπό έλεγχο το δίκτυο αντιπροσώπων

Η PSA, στο αίτημα σχολιασμού των παραπάνω, παρέπεμψε στην Opel. Και όταν η τελευταία ερωτήθηκε εάν οι αποχωρήσεις του προσωπικού κινδυνεύουν να υπονομεύσουν την τεχνογνωσία της φίρμας, εκπρόσωπος της Opel δήλωσε: «Στη Γερμανία βασιζόμαστε σε εθελοντικά προγράμματα μείωσης των θέσεων εργασίας και αποφεύγουμε τις αναγκαστικές απολύσεις. Με αυτό τον τρόπο, διασφαλίζουμε ότι όλες οι βασικές θέσεις παραμένουν επανδρωμένες και ότι όλοι οι τομείς παραμένουν λειτουργικοί σε μια εξορθολογισμένη οργάνωση». Η διοίκηση της Opel πάντως, αρνήθηκε να δώσει λεπτομερείς αριθμούς σχετικά με τις αποχωρήσεις του προσωπικού.

Η εταιρεία, η οποία ξεκίνησε το σχέδιο εθελούσιας αποχώρησης τον Μάρτιο, αναγνωρίζει τις ανησυχίες σχετικά με το μέγεθός της, σε εσωτερικό έγγραφο που στάλθηκε στο προσωπικό στα τέλη του περασμένου μήνα και περιήλθε σε γνώση του πρακτορείου Reuters. «Οι ισχυρισμοί ότι αντιμετωπίζουμε μια “μαζική έξοδο” υψηλά καταρτισμένων στελεχών και ότι πλέον δεν γίνεται δουλειά, πρόκειται για κουβέντες μεταξύ πρώην συζύγων», ανέφερε  το τμήμα Ανθρωπίνων Πόρων της Opel στη σημείωμά του.

Σύμφωνα με το ίδιο σημείωμα, η Opel είχε λάβει περίπου 1.000 αιτήσεις για εθελούσια απόλυση από το σύνολο των 19.000 υπαλλήλων της εταιρείας στη Γερμανία.
 

Ακολουθήστε το DRIVE στο Google News και τα Social Media
 

Google NewsFacebookTwitterInstagramYouTube